• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Tehlike Ne Kadar Büyük

Tehlike Ne Kadar Büyük
*Doç. Dr. Dal, “Dünyayı tehdit eden asteroit sayısı 16 bin 298. Bunların tamamı çok tehlikeli asteroit olarak sınıflanmış durumda ve sürekli takip ediliyor.

*Doç. Dr. Dal, “Dünyayı tehdit eden asteroit sayısı 16 bin 298. Bunların tamamı çok tehlikeli asteroit olarak sınıflanmış durumda ve sürekli takip ediliyor. 23 Temmuz'da dünya yakınından 40-90 metre çapında bir göktaşı geçecek. Göktaşı kendisinden bir önce gelene göre 40 bin kilometre daha yakından geçecek ancak çarpma ihtimali yok, dünya için tehdit içermiyor” dedi

 Selin Toklar – Can Gürtunca – Cansu Çeviker

İZMİR (Ege Ajans)–Bu ay içinde Dünya yakınından geçen ve çarpmaları halinde yaşam için büyük tehlike oluşturabilecek büyüklüğe sahip iki göktaşından sonra, diğerlerine göre daha yakın mesafeden üçüncü bir göktaşı gezegeni ziyaret edecek. 23 Temmuz'da dünya yakınından 40-90 metre çapında bir göktaşının geçeceğini söyleyen Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal,  “Göktaşı kendisinden bir önce gelene göre 40 bin kilometre daha yakından geçecek ancak çarpma ihtimali yok, dünya için tehdit içermiyor” dedi.

Doç. Dr. Dal, dünyanın yörüngesinin dışında hareket eden göktaşlarının yörüngede minicik bir sapma yaratması durumunda dünyaya çarpma ihtimali olduğunu açıkladı. Uzayda yaklaşık 1.5 milyona yakın asteroit yani göktaşı olduğunu belirten Doç.Dr. Dal, “Dünyayı tehdit eden asteroit sayısı 16 bin 298. Bunların tamamı çok tehlikeli asteroit olarak sınıflanmış durumda ve sürekli takip ediliyor. Bunları tehlikeli yapan,her birinin boyutunun çap olarak 100 metreden büyük olması. İkincisi dünyaya yaklaşma miktarı. Bu şu anlama geliyor: Eğer 100 m çapında bir göktaşı 7,4 milyon kilometreden fazla dünyaya yaklaşırsa çarpma olasılığı çok yükseliyor. Çünkü kütle çekimi var. Asteroit, göktaşı dediğimiz kavram demir ve nikelden oluşuyor.  30 Ağustos 1908’de bir asteroit Tunguska’ya çarptı. Göktaşı atmosfere dik girdi ve yüzeye ulaşmadan deniz seviyesinden 20 km yükseklikte patladı. Asteroit, yeryüzüne ulaştığında Tunguska bölgesindeki ormanlık alanın tamamını yok etmiş ve 12 şiddetinde depreme yol açmıştı” diye konuştu.

HERKESİN İÇİ RAHAT OLSUN

Haftada bir iki tane asteroitin Dünya’ya yakın geçiş yaptığını ifade eden  Doç. Dr. Dal, 11 Temmuz’da ve 15 Temmuz sabahında birer tane asteroitin dünyanın yakınından geçtiğini, 23 Temmuz’da  bir tane daha geçeceğini bildirdi. Doç. Dr. Dal,“Çarparsa çok büyük bir etki yaratmayabilir ki çarpması pek muhtemel değil. Çarpma ihtimali 0,97’ye ulaşmıyorsa hiçbir önlem alınmıyor. Unutulan fakat geçenlerde tekrar gündeme gelen ikinci bir asteroit var. Çapı 4 km. 1997FX11 adı verilen bu asteroitin 30 Mart 2028’de Dünya’ya çarpma ihtimali hesaplandı ve bundan iki yıl önceye kadar yapılan gözlemler ihtimali yüzde 97 veriyordu. 1997FX11’in olası bir çarpma durumunda; ortaya çıkaracağı enerji Hiroşima’ya atılan atom bombasının iki yıl boyunca her saniye patlatılması gibi toplam enerjinin bir anda Dünya’ya verilmesi anlamına geliyordu. Bu küresel bir yıkım demektir.İki yıldır yapılan gözlemler, asteroitin yörüngesinin dışa doğru kaydığını gösteriyor. Bu da yüzde 97 olan çarpma ihtimalini yüzde 50’nin altına çektiği anlamına geliyor. Herkesin içi rahat olsun.Şuan için bilinen çok büyük bir tehlike yok ve tehlike günden güne azalıyor”diye konuştu.

Alınan önlemler konusunda uzaya nükleer başlıklı füze gönderilerek asteroitin patlatılması yönünde bir proje olduğunu fakatuygulamaya konulmasının hala tartışıldığını belirten Doç. Dr. Dal, yeni projelerin deüretildiğini ama hepsinin deneme aşamasında olduğunu aktardı. / EGE HABER GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894