• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Türkçe İkçü’de Dile Geldi

Türkçe İkçü’de Dile Geldi
T. C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ilan edilen 2017 Türk Dili Yılı etkinlikleri, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen bir panelle, İzmir’e taşındı

T. C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ilan edilen 2017 Türk Dili Yılı etkinlikleri, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen bir panelle, İzmir’e taşındı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi ile Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Gürer Gülsevin ve Prof. Dr. Mustafa Öner’in konuşmacı olarak katıldığı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömür Ceylan’ın ise yürütücülüğünü üstlendiği “Kadim Bir Medeniyet Dili Olarak Türkçe” paneli, İKÇÜ Ana Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Etkinliği, Rektör Prof. Dr. Mehmet Tokaç, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci takip etti.  Program, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2017 Türk Dili Yılı’na özel hazırlanan videonun gösterimi ile başladı.

REKTÖR TOKAÇ’TAN GENÇLERE UYARI

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Tokaç, salonu dolduran yüzlerce öğrenciye, kariyeri boyunca yaşadığı dil deneyimlerini aktardı ve onlara çok önemli uyarılarda bulundu: “Dilimizi ancak çalışarak, üreterek ve ürettiklerimizi tüm insanlığın hizmetine Türkçe sunarak koruyabiliriz. Sizden en büyük beklentim, bu bilinçle ve ciddi anlamda çalışmanızdır.”  

“YOZLAŞMAYAN DEĞERLER DE VAR”

Panelin yürütücülüğünü üstlenen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömür Ceylan ise “Köksüz, savruk, müdahaleye açık bireyler ve toplumlar yetiştirmeye büyük bütçeler ve büyük tasarımlarla devam ediliyor. Modern dünyanın bize gösterdiği refah hedeflerine ulaşmak için büyük bir hevesle koşuyoruz. Nefes nefese çıktığımız bu koşu içinde ne dönüp kendimize bakmaya, ne de bu değişimin akış hızını aklı başında bir biçimde kavramaya vaktimiz var. Hâlbuki dünya, hâlâ binlerce yıl önceki hızı ve açısıyla dönmeye devam ediyor. Değişimin yozlaşmayla eş değer kabul edilmeye başlandığı bu yaşlı gezegende, değişen ama yozlaşmayan değerler de var. 1300 yıldır yazılı metinler üzerinden takip edilebilen Türkçe, kadim bir medeniyet dili olarak işte bu değerlerin başında gelir.” cümleleriyle, panelin açılışını gerçekleştirdi. 

“DİLİMİZ KİMLİĞİMİZDİR”

Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Gürer Gülsevin ve Prof. Dr. Mustafa Öner, yaptıkları sunumlarla, 12 milyon kilometrekarelik dünya coğrafyasında yüz milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçenin, asırlar boyu nasıl bu kadar diri ve yeni kalmayı başardığının cevabını aradılar. Dilin sosyolojik değer ve karşılığı, dil-medeniyet ilişkisi, Türkçenin tarihi coğrafyası, diğer dillerle münasebetleri ve yaşayan dünya dillerine Türkçeden geçen binlerce sözcük, çarpıcı örneklerle dinleyicilere aktarıldı. 

“DİL ELDEN GİDİYOR MU?”

YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi ise konuya çok farklı bir açıdan yaklaştı. Prof. Dr. Develi, “Dil elden gidiyor mu?” sorusunu gündeme getirerek şöyle konuştu: “Türkçe birtakım tehditlerle karşı karşıya olmakla birlikte, elden gitmiyor. En güçlü zamanlarından birini yaşıyor. Belki Türk halkları tarihte hiçbir zaman bu kadar sıkı ve yakın ilişkiler içinde olmadı. Kelimelerin renginin ne olduğunun önemi yok. Önemli olan o kelimelerle ne yaptığınız. Bütün olarak, dille bilim üretme yarışında olmamız lazım. Her alanda Türkçe eğitim yapıyoruz; eğer bilimsel teknoloji üretme sürecine girebilirsek, dünyaya bilim ve dolayısıyla kelime transfer eder hale geliriz. 10 bin kadar kelimemiz var dünyaya yayılan. Yabancı kelimeleri dil kirlenmesi olarak görmek, bizim dünyamızı daraltır.”/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894