• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye’de İlk:”Hemşire ve Hastalara Özel İlaç Kartı”

Türkiye’de İlk:”Hemşire ve Hastalara Özel İlaç Kartı”
TC Sağlık Bakanlığı, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen “Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’ndan

TC Sağlık Bakanlığı, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen “Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’ndan İzmir Kâtip Çelebi Üniversite’sine birincilik geldi.

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlayan Uzman Hemşire Sibel Yöntem’ in, İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan danışmanlığında yürüttüğü, Yardımcı Sağlık Personellerine Yönelik En İyi Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Projesi birinci seçildi. Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan ve Uzm. Hem. Sibel Yöntem ödülünü, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ün katıldığı törende aldı. 

İZMİR GÜNEY BÖLGESİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ DESTEĞİYLE…

Uzman Hem. Sibel Yöntem tarafından İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nde yürütülen bu proje kapsamında Tire Devlet Hastanesi’nde oluşturulan proje ekibinin özverili çalışmalarıyla hemşirelerin hizmet kalitesini artıracak kartlar geliştirdiklerini söyledi.

Prof.Dr.Kaplan ve Uzm.Hemşire Yöntem’in tasarladıkları akılcı ilaç kartları sayesinde hemşireler tedavi esnasında kullanılan ilaçlar hakkında kolay ve etkili bilgiye ulaşıyor. Hastalar ise taburcu olduktan sonra verilen ilaçları en doğru şekilde kullanarak tedavi süresine katkıda bulunuyor.

PİLOT HASTANE: TİRE DEVLET HASTANESİ 

İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kaplan, pilot hastane olarak, İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Tire Devlet Hastanesi’nde akılcı kartları uygulamaya geçirdiklerini kaydetti. Hayati bir organ olan kalp üzerine etkili ilaçları ele aldıklarını belirten Prof.Dr.Kaplan, “Kardiyoloji Kliniği ve Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, etkili ilaçların sıklıkla uygulanması ve bu ilaçların büyük bir çoğunluğunun taburculuk sonrasında da kullanımının gerekmesi nedeniyle pilot klinik olarak belirlendi. Klinikte en çok kullanılan ilaçlar listelendi. İlaçların; etkileri, yan etkileri, hemşirelerin ilaç uygulamalarında ve hasta eğitimlerinde göz önünde bulundurması gereken noktalar literatür taramasının ardından kartlara basıldı. Akılcı ilaç kartları klinikte  görevli 30 hemşireye dağıtıldı. ”dedi.

“KARTLAR HEMŞİRELERDEKİ BİLİNÇ DÜZEYİNİ YÜZDE 79’A ÇIKARDI”

İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kaplan yaptıkları klinik ziyaretlerinde, hemşirelerin ilaçlar konusunda bilgi ihtiyaçlarının olduğu, ancak kaynak olmadığı için zaman zaman internetten araştırarak veya hekime sorarak bilgi edinmeye çalıştıkları geri dönüşünü aldıklarını söyledi. Prof.Dr. Kaplan, “Hemşirelerimiz, çalışma ortamındaki iş yoğunluğu nedeniyle her zaman erişebilecekleri bir kaynağa ihtiyaç duyduklarını ve böyle bir çalışmasının başlatılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. İlaç bilgilendirme kartları kullanımı öncesi ve sonrasında uygulanan testte hemşirelerin bilinç yüzdesinin yüzde 44’ten yüzde 79’a yükseldiğini gözlemledik.” şeklinde konuştu.

“HEDEF TÜM HASTANELERE YAYGINLAŞTIRMAK”

Projenin amaçlarının hemşirelerin farmakolojik bilgi düzeyini arttırmak, sıklıkla kullandıkları ilaçlar hakkında bilgi edinebilecekleri pratik, sürekli erişilebilir kaynak oluşturmak olduğunu vurgulayan Uzman Hemşire Sibel Yöntem ise “İlaç hataları ile ilgili hemşirelere yönelik yapılan çalışmaların sonuçlarında, ilaç hatalarına neden olan faktörler arasında farmakoloji bilgi eksikliği ilk sıralarda yer almaktadır. Hemşirelerin uyguladıkları ilaçlar hakkında yeterli farmakolojik bilgiye sahip olmamaları, güvenli ilaç uygulamaları için risk oluşturmaktadır. Hemşirelerimizdeki bilinç düzeyini arttıracak bu kartların tüm kliniklerde ve tüm hastanelerimiz için de yaygınlaştırılması planlanmaktadır.” dedi/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894