• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Riskli Bebeklerde Erken Müdahale Büyük Önem Taşıyor

Riskli Bebeklerde Erken Müdahale Büyük Önem Taşıyor
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nden önce aile hekimlerine yönelik ‘Riskli Bebekler ve Erken Müdahale’ semineri düzenledi

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nden önce aile hekimlerine yönelik ‘Riskli Bebekler ve Erken Müdahale’ semineri düzenledi.

Bugüne kadar 20 binden fazla çocuğa eğitim ve rehabilitasyon desteği veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı,15 Kasım Çarşamba günü Metin Sabancı Merkezi’nde aile hekimlerine yönelik ‘Riskli Bebekler ve Erken Müdahale’ semineri düzenledi.

“RİSKLİ BEBEKLERDE GELİŞİM GERİLİĞİ YAŞANMA OLASILIĞI YÜKSEK”

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin; “Ülkemizde erken müdahale konusunda alınması gereken daha çok yol var. Vakfımız bu alanda çalışan öncü kurumlardan biri. Umarım ki üretmiş olduğumuz multidisipliner Erken Müdahale Programı model olarak alınsın ve Türkiye’nin her yerinde uygulanabilsin” dedi.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Cerebral Palsy başta olmak üzere engelli bireylerin ülkemizdeki en önemli destekçilerinden biri olduğunu ifade eden Evgin,“Vakıf olarak engelli bireylere hizmet sunmanın yanı sıra engelliliği önleyici ya da derecesini azaltıcı tedavilere önem veriyoruz. 17 Kasım Dünya Prematüre Günü öncesinde de aile hekimlerine yönelik düzenlediğimiz bu seminerle aile hekimlerininriskli bebeklerde dikkat etmeleri gereken hususları irdeledik. Riskli doğum yapan ve riskli bebeğe sahip olan ailelerin, muhakkak bir çocuk doktoru ya da mümkünse çocuk nöroloğuna başvurmaları gerekiyor. Bebeğin gelişim takibinde aile hekimlerinin rolü büyük” dedi.

“PREMATÜRE DOĞUMLARDA BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMIN BENİMSENMESİ GEREKİYOR”

Seminerderiskli bebeklerle ilgili detaylı bilgiler paylaşanTürkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Tıbbi Hizmetler Danışmanı Nöroloji Uzmanı Dr. Nihan Hande Akçakaya,“37 haftanın altında doğan prematüre bebekler ve düşük doğum ağırlığına sahip, zamanında doğan ya da çeşitli nedenlere bağlı gelişim geriliğinin görüldüğü bebekler riskli bebek grubuna girmektedir. Bu gruba giren bebeklerde meydana gelebilecek olası bir sorunun erken fark edilebilmesi için fiziksel, zihinsel ve psikolojik yönden bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor” dedi.

Erken müdahale uygulamalarında fizyoterapinin önemi hakkında bilgi veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Fizyoterapisti Arzu Yılmaz, “Bebeklerin fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından erken dönemde tedaviye başlanması büyük önem taşıyor. Cerebral Palsy ya da diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi; uygun müdahale, rehabilitasyon ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlıyor. Bu sayede ömür boyu rehabilitasyon gerektiren Cerebral Palsy’de ciddi ilerleme kaydedilebiliyor” dedi.

TÜRKİYE SPASTİK ÇOCUKLAR VAKFI (TSÇV)

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Türkiye’de CerebralPalsy (CP) konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluştur. TSÇV’nin amacı CerebralPalsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırılmaları için gerekli faaliyet ve gayretlerde bulunup, çocuklarımız ve ailelerinin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilen bireyler olmaları için gayret etmektir. İstanbul’un Ataşehir ilçesinde 35 bin metrekare alan üzerinde; Metin Sabancı Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Aile Danışma Merkezi bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; kurulduğu günden bugüne 20 bine yakın çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu.

HER 1.000 BEBEKTEN 4,4’Ü CEREBRALPALSY’Lİ DOĞUYOR

CerebralPalsy’li çocukların ve ailelerinin hayatları boyunca ihtiyaç duydukları özel eğitim ve rehabilitasyon desteğine cevap vermek amacı ile kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı eğitici, geliştirici, koruyucu, teşhis ve tedavi edici çeşitli destek hizmetleri sunuyor.

Dünyada 17 milyon kişide görülen CerebralPalsy; duruşu ve hareketleri etkileyen, doğum öncesi, esnası ve sonrasında beynin hasar görmesi sonucunda oluşan fiziksel engellilik durumudur. Hareketleri etkileyen, kalıcı bir sorun olan CerebralPalsy bebeğin 3 yaşına gelene kadarki gelişimi esnasında oluşabiliyor. Türkiye’de her 8 saatte bir CerebralPalsy’li bebek dünyaya geliyor.

Hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumların da eşlik edebildiği CerabralPalsy’li bireylerde yapılan araştırmalara göre 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi olduğu gözlemleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894