• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Rektör Prof. Dr. Budak, “Balkanlar, Gönül Coğrafyamızın Güzide Köşelerinden Biridir”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Balkanlar, Gönül Coğrafyamızın Güzide Köşelerinden Biridir”
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü(TDAE) ve Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü(TDAE) ve Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Balkanlarda Türk Edebiyatları Çalıştayı” başladı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün “25. Yıl Etkinlikleri” kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu Başkanı Mevlüt Kaplan, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu A. Kemal Baysak ve Ege Üniversitesi TDAE Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Balkanlar bizim gönül coğrafyamızın güzide köşelerinden biridir. Biliyoruz ki yeryüzünün neresinde yaşıyorsak yaşayalım ortak geçmişimizi paylaştığımız tüm kardeşlerimizle aramızda güçlü gönül bağları vardır. İşte o yüzden İzmir’den Piriştina’ya, Bursa’dan Üsküp’e, İstanbul’dan Saraybosna’ya giden yollar tam kalbimizin ortasından geçmektedir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  Ege Üniversitesi olarak Balkanların ve Balkan Türklerinin bilimsel anlamda araştırma ve incelenmesi aşamasında kendilerini görevli hissettiklerini ve bu konuda Ege Üniversitesi olarak ellerinden gelen her türlü maddi ve manevi desteği vereceklerini dile getirdi.

“KADİM BİR MEDENİYETİN TEMSİLCİLERİYİZ”

Prof. Dr. Metin Ekici ise  “Türk dünyası denildiğinde hep Orta Asya düşünülüyor. Maalesef bu tanımlama yetersiz. Düzenli ve sürekli olarak biz bu tanımlamayı düzeltiyoruz. Bu coğrafyada Türk dünyası kavramı içinde mutlaka ama mutlaka Balkanlar yer almakta, Kafkaslar yer almakta ve Ortadoğu yer almaktadır. Türkçe her nerede konuşuluyor ve yaşatılıyorsa, Türk kültürü her nerede varsa, Türk dünyası orasıdır şeklinde bir tanımlamayı tercih ediyoruz. Ege Üniversitesi ve TDAE olarak balkan coğrafyamızda balkanlardaki Türk kültür varlığıyla sürekli olarak kendimizi görevli ve tarihi sorumluluk üstlenmiş bir kurum olarak görüyor ve çalışmalarımızın önemli kısmını bu coğrafyada yer alan Türk kültürünün araştırılması, incelenmesi ve yaşatılmasına vakfetmiş bulunuyoruz. Bizler Balkanların her tarafında atalarımız tarafından yaratılmış kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak buradayız” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ BİZİM ELÇİLERİMİZ”

Fahri Başkonsolos A. Kemal Baysak, “Ben üniversitemizin değerli öğrencilerini yürekten tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi gibi bir üniversitede eğitim görüyorlar ve kendilerine sonsuz başarılar diliyorum ve görüyorum ki öğrencilerimizin arasında dünyanın her ülkesinden öğrenciler var. Ümit ediyorum ki o öğrenciler ülkelerine döndüklerinde bizim büyükelçilerimiz olacaklar. Çalıştayın Balkan dünyası için hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

KİBATEK Başkanı Mevlüt Kaplan  “Biz 17 yıldır, Türkiye’mizin her yerinde üniversitelerimizde, yurt dışında gittiğimiz ülkelerde, gittiğimiz üniversitelerde çalışmalar yapmaktayız. Amacımız Türk dilinin ve edebiyatının yaygınlaşmasını sağlamaktır. Ege Üniversitesi, Ege Bölgesinde ve Türkiye’mizde bir ana merkezdir. En eski kuruluşlardan ilim yuvalarından birisidir’’ dedi.

Çalıştayda, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvar Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıtkı Bahadır Tutu yönetiminde konservatuvar öğrencileri ve solist Araştırma Görevlisi Hande Devrim Küçükebe’nin “Balkan Türküleri’’ müzik dinletisi sunuldu.

Etkinlik  kapsamında, “Arnavut Dili ve Kültüründe Türk Dili ve Kültürünün Etkisi, Makedonya’da Türk Kültürü ve Dili, Çağdaş Bulgaristan Edebiyatında Şiir, Batı Trakya’da Türkçe” konularında sunumlar yapılacak

/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894