• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Rektör Prof. Dr. Budak, Hedefe Kitlendi

Rektör Prof. Dr. Budak, Hedefe Kitlendi
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Geleneksel Türk Okçuluğu” konferansı düzenlendi

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Geleneksel Türk Okçuluğu” konferansı düzenlendi. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı,  Sakarya Geleneksel Türk Okçuluğu Spor Kulübü Başkanı ve  Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca verdi.  Etkinliğe katılan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, kendisine hediye edilen okla atış yaptı. 

Ege Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere üniversite dışından da katılımın yoğun olduğu konferansın ardından dünyanın 50 farklı ülkesinden gelen öğrencilere ok atış talimi yaptırıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kültür bir milletin nesilden nesile aktardığı bütün maddi manevi birikimidir. Kültürümüzün hasara uğramadan yaşatılması kültür değerlerimizin korunmasına ve nesilden nesle aktarılmasına bağlıdır. Biz bu özeni gösterirsek kültürümüz zenginleşir ve kalıcı bir değer haline gelir. Kötü zamanlarda birbirine kenetlenen Türkler için okçuluk çok önemli bir yere sahiptir. Okçuluk, savaş zamanında bir savaş aracı, barış zamanında ise spor aktivitesi olarak yapılmıştır. Son yıllarda üniversitelerde yaygınlaşan bu sporun üniversitemizde de kulüp olarak faaliyete geçeceğini vurgulamak istiyorum" dedi. 

“SAVAŞTA ADALET, BARIŞTA SPOR”

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, "Ok ve yay Türk kültürünün en özgün tasarımlarından biri olup Türk cihan hakimiyeti mefkuresini yansıtmaktadır. Savaş zamanında adaleti gerçekleştirmek için, barış zamanında ise spor amaçlı yapılan okçuluk, Türk edebiyatına da yansımış ve edebiyatımızda sevgilinin kaşları yaya, kirpikleri ise oka benzetilmiştir. Gerek bir spor dalı, gerekse sözlü kültürün ifadesi olarak okçuluk somut olmayan kültürel bir miras olarak benimsenmiştir. Türk okçuluğunu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras temsili listesine kaydettirmek için çalışmalar başlamıştır. Geleneksel kültürümüzün genç kuşaklara aktarılması konusunda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü olarak hem öğrencilerimizi bilgilendirmek hem de kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacıyla düzenlediğimiz bu bilimsel toplantılar, önümüzdeki aylarda da devam edecektir" diye konuştu.

“PART ATIŞI”

Okçuluğun tarihsel sürecini anlatan Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca, “Milattan önce 5000’lerde Altay’daki Tanrı Dağları’nda okçuluğun ilk izlerine rastlanır. Bozkırda Türk kültüründe atlı okçuluk büyük bir öneme sahiptir. Süregelen yıllar boyunca ilk okçu süvari birlikleri oluşmuştur. Türkler at üzerinde ters dönerek yaptıkları “Part Atışı” ile bilinmektedir. Bu taktikle düşman üzerinde hâkimiyet sağlayan Türkler bütün dünyaya nam salmıştır” dedi. Türk süvari okçularının atın üzerinde yaylarını saklayabilme, kurabilme, kullanabilme yetilerine sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Koca, “Türkler at üzerinde ok atabilmek için ufak yayları tercih etmişlerdir. Bu sayede 840 metreye kadar atış yapabilmişlerdir. Dünya okçuluk camiası bu mesafeye atışın mümkün olduğuna inanmakta zorluk çekmiştir.  Geleneksel Türk Okçuluğu, Türklerin medeniyet inşasında önemli bir araç olmuştur. Ok sadece bir savaş aleti değil bedensel ve ruhsal terbiyenin de simgesidir. Ege Üniversitesi bünyesinde de Geleneksel Türk Okçuluğu kulübünün kurulması öğrencilerimize hem bir sosyal beceri sağlayacak hem de ruh ve bedenen onların terbiyelerine katkı sağlayacaktır" dedi.

Konuşmasını ok atmanın inceliklerinden bahsederek bitiren Yrd. Doç. Dr. Koca’ya  Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, “Teşekkür Plaketi” verdi. Etkinliğin sonunda dinleyiciler ok atış talimi yaptırıldı./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894