• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir Körfez Geçişi’ne Çok Haksızlık Yapıldı

İzmir Körfez Geçişi’ne Çok Haksızlık Yapıldı
Son haftalarda İzmir Körfez Geçişi’nin yapılması ile “Gediz Deltası’nın zarar göreceği” şeklinde İzmir kamuoyunu

Son haftalarda İzmir Körfez Geçişi’nin yapılması ile “Gediz Deltası’nın zarar göreceği” şeklinde İzmir kamuoyunu yanlış yönlendirmek isteyenleri, büyük bir hayret içerisinde izlediğini söyleyen İnciraltı 2.Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, “Körfez Geçişi İzmir’in ve İzmirlilerin faydasına olacak çevreci bir projedir” dedi

İzmir’de bazı çevrelerin, “flamingolara dokunma” ve “Gediz Deltası bitecek” gibi söylemlerle, Kuş Cenneti’ne 14 km., Ramsar alanına 1,5 km. uzaklıktaki İzmir Körfez Geçişi hakkında, İzmirli’nin kafasını karıştırmaya çalıştığını vurgulayan İnciraltı 2.Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, “ Gediz Deltasının bugüne kadar koruyup kollayanlar tarafından bu proje’nin zarar vermeyeceğinin onayı, İzmirli’nin Körfez Geçişine destekleme nedenidir.” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin ÇED sürecinde merkezi İsviçre’de bulunan RAMSAR’a (Uluslararası Sulak Alanları Koruma Kurulu) başvurduğunu hatırlatan Karabulut, sözlerini şöyle sürdürü; “Türkiye bu kuruma 1994 yılında üye olmuştur. Gediz Deltası da Ramsar Sözleşmesi ile koruma altındadır. Ülkemizde bugün 14 sulak alan RAMSAR sözleşmesi ile koruma altındadır. Türkiye’de Ramsar alanlarından sorumlu olan WWF-Türkiye’nin araştırma ve incelemeleri sonucunda Mart 2017 tarihinde İzmir Körfez Geçişi’nin Gediz Deltası'na zarar vermeyeceğine karar vererek, projeye onay vermiştir. Bu sonuca göre, bilimin bu projenin arkasında olduğunu görüyoruz. Körfez Geçişi yapılmazsa şehrin içerisinde yaşayan kuşlar değil ama biz insanlar zarar göreceğiz.”

DOĞAYA ZARAR VERMEDEN ÇÖZÜLÜR

Önceki yıl hizmete giren Türkiye’nin en uzun, Dünya’nın ise 4. En uzun asma köprüsü olan “Osman Gazi Köprüsü”nün yakınında da Hersek Lagünü bulunduğunu dile getiren Karabulut, “Köprünün yapım aşamasında Hersek Lagünü’nde bulunan flamingolara ve göç yollarına zarar vermemek için proje iki bin metre yarıçapıyla yeniden tasarlanarak kavis verilmişti. Bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren yapılar arasında yerini almıştı. İzmir Körfez Geçişinde de aynı hassasiyet yaşanacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

İKİ YAKAYI BİRLEŞTİRECEK

İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin, İzmir adına hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Karabulut, şu ifadeleri kullandı; “Karşıyaka’dan Balçova’ya iki yaka araç ile 6 dakikada geçebilecek. Aynı zamanda demir yolu hattı ile tramvay bağlantısı sağlanarak tüm İzmirlilerin kullanacağı, İzmir Körfez Geçişi artık İzmir’in lüksü değil, ihtiyacıdır. İzmir Körfez Geçişi kentin kuzey ve güney yakası arasında, şehre girmeksizin çok kısa sürede ulaşım sağlayarak; 31 km sahil yolunu 12 km’ye, 55 km uzunluğundaki çevre yolunu ise 12 km’ye düşürecektir. Şehrin içerisine giren araç sayısını da önemli miktarda azaltarak, trafiği rahatlatacaktır. Körfez Geçişi hem satın alamadığımız zamanı bize kazandırarak, hem de çevre için çok önemli olan “Egzoz Emisyonu” azaltacağı için çevre duyarlılığı ile yakıt tasarrufu sağlayacaktır” dedi.. 

İZMİR SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR

İnciraltı’nın sağlık turizmi odaklı planlaması ile İzmir Körfez Geçişi’nin İzmir’e çok yakışacağını vurgulayan Karabulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın İnciraltı Planları ve Körfez Geçişi müjdelerini,  dört milyon İzmirlinin sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi. /EGE BASIN GRUBU

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“İZMİR KÖRFEZ GEÇİŞİ’NE ÇOK HAKSIZLIK YAPILDI” HABERİNE WWF-TÜRKİYE'DEN CEVAP

25 Ocak 2018 Perşembe günü Yeni Vizyon Gazetemizin 10. sayfasında yayınlanan “İzmir Körfez Geçişi’ne Çok Haksızlık Yapıldı” başlıklı habere WWF-Türkiye'den cevap geldi. Gönderilen cevap metninde şu ifadelere yer verildi;

“25 Ocak 2018 tarihinde gazetenizde “İzmir Körfez Geçişine Çok Haksızlık Yapıldı” başlığı ile yayımlanan haber maalesef WWF’in bu konudaki duruşunu sergilemekten uzaktır. 2. Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut’un projeye onay verdiğimize dair açıklamaları gerçekleri yansıtmamaktadır.

Karabulut’un sözünü ettiği ve altında imzamız bulunan Ulusal Sulak Alan Komisyon Kararı, İzmir Körfez Geçişi’yle veya başka bir yatırım projesi ile ilişkili değildir. Karar, ülkemiz sulak alanlarının korunmasıyla ilgili esasları belirleyen Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde Gediz Deltası sulak alanında yapılan bölgeleme (zonlama) çalışmasıyla ilgilidir ve uluslararası Ramsar Sözleşmesi’ne uygundur. İlgili mevzuat gereği, koruma bölgesi belirleme çalışması tamamlanmış olan sulak alanlarda, koruma bölge tanımlarının yeni yönetmelikte yer alan tanımlar ile güncellenmesi gerekmektedir. Haliyle, Gediz Deltası sulak alan koruma bölgeleri yeni yönetmelikte yer alan tanımlara karşılık gelecek biçimde revize edilmiştir.

Ulusal Sulak Alan Komisyon (USAK) kararının imzalanmasından, İzmir Körfez Geçişi’nin arkasında durmak şeklinde bir anlam çıkarmak doğru değildir.

WWF-Türkiye, Türkiye’nin sulak alanlarının korunması konusunda uzun yıllardır çalışmalar yürüten bir doğa koruma kuruluşudur. 1970’li yıllardan bugüne, Sultan Sazlığı, Göksu Deltası, B. Menderes Deltası, Kızılırmak Deltası, Uluabat, Seyfe, Burdur, Manyas, Tuz Gölleri gibi yüksek ekolojik değere sahip sulak alanların gerek koruma statüsü kazanması, gerekse koruma esaslarına uygun biçimde yönetilmesi konularında faaliyetler yürütmüştür. WWF-Türkiye, Gediz Deltası sulak alanında geçmişte uygulamış olduğu araştırma ve koruma faaliyetlerinin yan sıra, 2004 yılında Gediz Deltasındaki Doğal Sit statüsünün kaldırılarak imara açılması girişiminin mahkeme kararıyla engellenmesini sağlamıştır.

WWF-Türkiye herhangi bir projenin etkileri ile ilgili değerlendirmelerini somut veriler ışığında bilimsel analize dayandırarak yapar. Habitat bütünlüğü ve sürekliliği üzerinde geri dönülemeyecek etkileri bulunan projelere karşı duruş sergilemekten çekinmez. İKG de bunun dışında değildir. Bu konuda, 28.12.2017 tarihinde yapılan USAK toplantısında üye kuruluşlara sunulan görüş ve önerilerimiz, İKG ile ilgili kamu idareleri, yatırımcı şirket ve kamuoyu ile de paylaşılacaktır.”

Saygılarımla,

Tolga Yücel

İletişim Müdürü

WWF-Türkiye

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894