• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

EGİAD : Akıllı Sözleşmeler Dönemi Başlıyor

EGİAD : Akıllı Sözleşmeler Dönemi Başlıyor
Paranın dijitalleştiği, tüm Dünya’nın yeni ekonomi düzenine entegre olmaya çalıştığı günümüzde

Paranın dijitalleştiği, tüm Dünya’nın yeni ekonomi düzenine entegre olmaya çalıştığı günümüzde, yeni teknolojik kavramlar da gündemimize girmeye başladı. En çok kazandıran yatırım araçları artık banknotlar, arsalar, evler ya da arabalar değil. Bitcoin ve türevlerinin olduğu kripto para dünyası ve blok zinciri kavramları artık gündemimizde ilk sıralarda yer almakta. Kripto paralar ve akıllı sözleşmeler önce ekonomide, sonra da devlette devrim yapacak gibi görünüyor. İş dünyasında hemen her gün binlercesi gerçekleşen alım, satım ya da kiralama gibi işlemlerin gelecekte Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) ile gerçekleşmesi bekleniyor. Günümüzde, bazı ülkelerde tapu sicil müdürlüklerinin, kamu kurumlarının dahi, blok zinciri yapısından faydalanarak, işlemleri hızlandırmayı ve maliyeti düşürmeyi hedeflediği; ICO’lar (Initial Coin Offerings) ile finansal kaynak yaratıldığı göz önüne alındığında, özel sektörün bu konudan uzak kalması mümkün olmayacaktır. 

Günümüzde yıkıcı teknolojilerin oyunun kurallarını değiştirdiğini ifade eden EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, “Ekonomi ve teknolojinin kesiştiği yerde bulunan blok zinciri (blockchain) teknolojisi de bu yıkıcı etkiyi göstermeye aday. Bu kapsamda, finansal teknolojinin de yalnızca ekonomistler, mühendisler ya da bankacılık uzmanları tarafından değil tüm iş dünyası tarafından da bu büyük değişimin çok dikkatle takip edilmesi gerektiği bir gerçektir” dedi

Dijital para birimlerinin, ödeme aracı mı, yatırım aracı mı, utility mi yoksa security mi olduğu, nasıl vergilendirileceği gibi konuların bir balon olup olmadığının tartışıldığını hatırlatan İlter, “Şirketlerin ve girişim fikirlerinin ICO ile fon yaratmaya başladığı bu dönemde, pozisyon alabilmek için durup bir düşünmemiz gerekiyor. Esasen, kripto paraların varlığının bu denli önem kazanmasının en büyük gerekçelerinden biri, teknolojinin alt yapısı olan blok zinciri teknolojisidir. Blok zinciri teknolojisi aslında sadece dijital para birimlerinden ibaret bir kavram olmayıp çok faklı kullanım alanlarına yayılmaktadır. Bu alanlardan biri de akıllı sözleşmeler (smart contracts) olacaktır” diye konuştu.

Bankaların ve aracı kurumların kapalı merkezi sistemler kullandığını, blok zincirinin ise bu ihtiyaçlara karşılık olarak herkese açık, şeffaf, merkezi olmayan, ara yapılara ihtiyaç duymayan bir çözüm önerdiğini dile getiren İlter, sözlerini şöyle sürdürdü; “Akıllı sözleşmeler, şu anda kullanımda olan geleneksel sözleşme yapılarına karşı çeşitli avantajlar sunmaktadır” dedi. EGİAD Başkanı İlter Akıllı Sözleşmeler döneminin başladığını belirterek Akıllı Sözleşmelerin sunduğu avantajlar şöyle sıraladı.

Akıllı sözleşmeler genel olarak manuel yürütülen süreçleri otomatize ettiklerinden dolayı iş akışlarına hız kazandırabilecektir.

Akıllı sözleşmelerin merkezi bir yapı yerine ağ üzerinde dağınık olarak uygulanması manipülasyon, yerine getirilmeme gibi riskleri azaltacak veya yok edecektir.

Akıllı sözleşmeler, güven amaçlı banka, aracı kurum, escrow (edimin ileri bir tarihte yapılmasını güvence altına alma) işlevli aracı kurumlara duyulan ihtiyacı azaltacaktır.

Akıllı sözleşmeler, daha az insan girdisine/takibine ihtiyaç duyması ve aracı kurumlara daha az bağımlı olmasından dolayı daha düşük maliyetli olacaktır.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894