• BIST 9289.89
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

95. Yılda Cumhuriyet ve Rejimler Konferansı

95. Yılda Cumhuriyet ve Rejimler Konferansı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi  Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. İlber Ortaylı ‘Cumhuriyet ve Rejimler’ konulu konferans verdi. Ortaylı, “İki dünya savaşı atlattıktan sonra iktisadi olarak en hızlı toparlanan ülke Türkiye olmuştur” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlediği etkinlikte konuğu tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. İlber Ortaylı’nın DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’ndaki ‘Cumhuriyet ve Rejimler’ konulu konferansına Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dekanlar, Enstitü Müdürleri, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu müdürleri katılırken öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemiz açısından baktığımızda uzun yıllar tarihe duyduğumuz ilginin akademi ve bu alana ilgi duyanların dışında pek fazla gelişmediğine şahit olduk. Bir anlamda cumhuriyet dönemine kadar olan tarihi yeni yeni keşfeden bizlerin yakın tarihin gerçekliklerini, bağlantılarını ve olayların arka planını fark edecek bilgisi ve isteği olmadı. Temel eğitimdeki odak noktamız, daha çok kronolojik ve resmi tarihe dayanmaktaydı. Bildiğimiz veya bize öğretilenler genellikle Orta Asya’dan Anadolu’ya gelip oradan Avrupa ve dünyaya açılan bir millet çerçevesinde çizilmişti. Dolayısıyla yıllarca falanca tarihte şu savaşı yapıp, filanca tarihte şu sefere çıkma bilgilerinin dışına çıkamadık. Bu bilgisizliğe isteksizliği de eklediğimiz vakit; tarihe hak ettiği ilgiyi toplum olarak fazla gösteremedik. Buna rağmen birçok başarılı çalışmayı da bilim insanlarımız sayesinde gerçekleştirdik; halkımıza bu bilgileri ulaştırmaya çalıştık.  Bu noktalardan hareketle cumhuriyet ve rejim kavramlarını gündelik söylemlerin ötesinde değerlendirmemiz gerektiği noktasındayız” dedi.

BU MEMLEKET BAŞARDI

Konferansta Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin iki dünya savaşından çıktıktan sonra en hızlı toparlanan ülke olduğunu belirterek, şöyle dedi: Konferansta Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin iki dünya savaşından çıktıktan sonra en hızlı toparlanan ülke olduğunu anlattı. Türkiye’deki okur yazar oranının o dönemde yüzde 10 olduğunu söyleyen Ortaylı, okuma oranını artırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirildiğini, Latin harflerine geçişin de bunlardan biri olduğunu söyledi. “Harp eden ülkelerin içinde harpten önceki iktisadi düzeye en erken ulaşan ülke Türkiye. Böyle bir dünyada, Türkiye bir şeyler yaptı. İnsanlar etnik kimliklerine sahiptiler. Başkalarına saldıracak halleri yoktu. Bu memleket bir şeyler başardı. O imkânlarla o şeyler yapılmayabilirdi ama yapıldı” dedi. 

BURASI HAFIZ ESAD’IN SURİYE’Sİ DEĞİL

Demokrasi hakkında da konuşan Prof. Dr. Ortaylı, "Demokrasi, illa cumhuriyet ile yeşerecek bir rejim değildir. Hafız Esad’ınki gibi demokrasiler de var, Allah korusun. Suriye’nin entelektüel yapısı Türkiye’den hiçbir şekilde aşağı değil. Yer yer üstünlük bile gösterir. Ne hale getirdiler görüyorsunuz. Senin cumhuriyetinde her şey süt gibi olmadığı açık ama burası Hafız Esad’ın Suriye’si değil çünkü ideoloji mühim. Hitler’in cumhuriyeti de çıkar, Stalin’in cumhuriyeti de çıkar. ABD demokrasisi gibi kendine göre üç kağıtları olan da çıkar. Monarşi deyince Mısır da İran da İngiltere de Hollanda da var. Rejimde mühim olan şey parlamentonun temsil etme görevidir" dedi.

Demokrasilerde eşitlik için insanların eşit kazançlara sahip olması gerektiğini kaydeden Ortaylı, eğitimle ilgili de şöyle konuştu: "Eğitim tabii ki çok önemli, abartmamak lazım. Herkes üniversite mezunu olacak değil. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bu bütün dünyada başlayan bir hastalıktır. Türkiye’de de çok kötü devam etmiştir. Her şeye rağmen insanları demokraside fikirlerini ifade etmek hakkıdır. Lakin yüksek sesle düşünmek çok ayıp bir şeydir. İnsan düşünürken yüksek sesle düşünmez. Evinde düşünür, yakın arkadaşların ile tartışırsın. Türk cemiyeti yüksek sesle düşünen dengesiz, eğitimsiz bir toplum haline dönüştü. Bu demokrasi değil” diye konuştu.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894