• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 15 °C

Adü’den ‘Milli Mama’ya Tam Destek

Adü’den ‘Milli Mama’ya Tam Destek
Türkiye'nin ilk milli bebek maması üreticisi Keçicik Süt ve Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı...

Türkiye'nin ilk milli bebek maması üreticisi Keçicik Süt ve Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Seçim, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Yiğit ve ADÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan'ı ziyaret etti.

Ziyarette firma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Seçim, ilk yerli mama projeleri hakkında Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'a bilgi vererek keçi sütü esaslı bebek maması üretme fikirleri olduğunu ve bu amaçla ADÜ'den bilimsel destek almak istediklerini belirtti. ADÜ'den destek isteyen firma yetkililerini boş çevirmeyen Rektör Prof. Dr. Bircan'da, ADÜ ile firma arasında yapılan protokol çerçevesinde Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül'ün danışmanlığında Ar-Ge çalışmalarına başladı.

"Milli mamanın Aydın'da üretilmesi bizim için bir gururdur"

Prof. Dr. Bircan,"Türkiye'de ilk bebek mamasını üreten firmanın Aydın'dan çıkması bizi ayrıca gururlandırmıştır. Düşünün ülkemizde satın aldığımız bütün bebek mamaları yurt dışı menşeilidir. Hatta bu mamada diğer mamalarda görülen gaz gibi, hazımsızlık gibi birçok olumsuz durumun da önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Bu zamana kadar aldığımız bütün mamalar dışarıdanmış, bu enteresan değil mi? Ama bu konuda firma elini taşın altına koymuş, önemli bir yatırıma ve girişime imza atmıştır. Aydınlı firmamız bu açığı kapatmak için bir duruş sergilemiştir. Bu duruş önemli ve takdire şayandır" dedi.

"Keçi sütü besin değeri bakımından anne sütüne çok yakın"

Anne sütünün bebeğin gelişimindeki en önemli besin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cavit Bircan, "Şüphesiz bir bebek için en önemli besin anne sütüdür. Bunu aynı zamanda bir Gıda Mühendisi olarak söylüyorum; anne sütünün yetmediği ya da olmadığı zamanlarda erken ek gıda yerine formül mama vermektir. Bunun sebebi bebeğin gelişmeyen sindirim sistemine uygun gıda vermek. Çok eski zamanlarda annelerimiz sütleri yetmediğinde pirinç unundan muhallebi yapıp bizleri beslerlermiş ama zamanımızda gelişen teknoloji ve bebek beslenmesine verilen önem sayesinde mamalar üretildi ve içerikleri zenginleştirildi. Besinsel değeri açısından anne sütüne en yakın sütlerden biridir keçi sütü" diye konuştu.

Milli Mama'nın formülasyonu ADÜ'den

ADÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül'ün hazırladığı formülasyonla firma, kısa sürede ileri teknolojiyle kurulan tesislerinde ilk yerli bebek mamasını üretmeyi başardı.

Bugüne kadar tüketilen tüm bebek mamalarının yurtdışı menşeili olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül, " Bebek maması üretmek ileri teknolojiyi ve hassas çalışmayı gerektiriyor. Keçicik firması güzel bir girişimcilik örneği göstererek ülkemize ileri teknolojiye sahip bir tesis kazandırdı. Üniversitemizde yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda keçi sütü esaslı bebek sütü (0-6 ay) ve devam sütü (6. Aydan itibaren) mamaları kendi ürettiğimiz formülasyonlar çerçevesinde elde edildi. Firmanın tesislerinde deneme üretimleri gerçekleştirilen ürünlerimizin standartlara uygunluğu ise hem Üniversitemiz laboratuvarlarımızda hem de TÜBİTAK'ta ( Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) test edildi. Ürünlerin standarda uygunluğunun belirlenmesi amacıyla analizleri hem Üniversitemiz laboratuarında hem de TÜBİTAK'ta yapıldı. Bu testlerden başarıyla geçen ürünümüz, keçi sütü esaslı bebek maması ticari olarak üretilmeye başladı" şeklinde konuştu.

Neden Keçi Sütü Esaslı Bebek Maması?

Keçi sütünün bebekler, çocuklar ve yetişkinlerin beslenmesinde yararlı etkilerinin olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül, bebek maması üretiminde neden keçi sütü kullandıklarını şu şekilde anlattı "Keçi sütü beslenme yetersizliği ya da sindirim güçlüğü çeken bireyler üzerinde fizyolojik fonksiyonlar sergilemektedir. İnek sütü alerjisinden muzdarip olan bireyler için olumsuz herhangi bir etki yaratmadan rahatlıkla tüketilebilir. Keçi sütünde inek sütüne göre yağ globülleri daha küçük çapta ve çok sayıda olduğu için yine çok kolay sindiriliyor"

Yrd. Doç. Dr. Filiz Akgül, keçi sütü bileşenlerinin bebeklerin beslenmelerinde daha az alerjik etki göstermeleri ve keçi sütünün önemi göz önünde bulundurulduğunda, bu sütün mama üretiminde değerlendirilmesi gerektiği sonucunun ortaya çıktığını ifade etti. Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesinde yürüttükleri bu çalışmanın sonucunda ticari bir ürünün elde edilmesinin önemini vurgulayan Akgül, bu çalışmada kendilerine her türlü desteği veren Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'a ve uyumlu bir ekip çalışması sergileyen Keçicik firmasına teşekkür etti.

"Fabrikamızda milli mama üretimini büyük bir gururla gerçekleştiriyoruz"

Keçicik Süt ve Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Seçim ise, 35 bin metrekare alan üzerine kurulan fabrikalarında milli mama üretimini büyük bir gururla gerçekleştirdiklerini kaydederek. "Ülkemizde bulunan bebek mamalarının çoğunluğu inek sütü esaslıdır. Bizim ürettiğimiz mama yüzde 100 keçi sütünden elde edilmektedir. Ürünümüzün en büyük özelliği içerisine giren proteinlerin tamamı süt esaslıdır. Hem dışarıdan protein eklenmiyor hem de koruyucu-katkı maddesi kullanılmıyor. Sadece içerisine bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak mineral ve vitaminler ilave edilmektedir" dedi.

'Anne sütüne en yakın bebek maması" sloganıyla üretime başlayan firma, sadece Ege Bölgesi ve Türkiye geneline değil, dünyanın dört bir tarafına Aydın'dan ihraç edilecek. /EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894