• BIST 9829.19
  • Altın 2920.731
  • Dolar 34.1478
  • Euro 38.1283
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Bergama’da Kent Mirası Sergisi: “Belleğin İzinde”

Bergama’da Kent Mirası Sergisi: “Belleğin İzinde”
Bergama, köklü tarihine ışık tutacak özel bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bergama, köklü tarihine ışık tutacak özel bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bergama ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Mimar L. Bülent Şahin tarafından hazırlanan "Belleğin İzinde: Kent Mirası Sergisi," 4-10 Ekim 2024 tarihleri arasında Bergama Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda ziyaretçilerini ağırlayacak.

İzmir Bergama ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Mimar L. Bülent Şahin hazırladığı Belleğin İzinde: Kent Mirası Sergisi, Bergama'nın kale eteklerinde yer alan ve 110 hektarı bulan tarihi üç mahalledeki sivil mimari örneklerinin koruma ve restorasyon sürecine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Mimar L. Bülent Şahin, sergi aracılığıyla hem kent yöneticilerinin hem de ziyaretçilerin bu tarihi yapıların dönüşüm potansiyelini görmelerini sağlamayı ve bölgenin kültür turizminden hak ettiği payı almasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Şahin aynı zamanda, Bergama’daki genç mimarlara mesleklerinin önemli bir parçası olan kültürel mirasının korunması alanını da hatırlatmak istiyor.

Sergide yer alan bazı uygulama detaylarının, restorasyon çalışmaları yürüten mimarlar için ilham kaynağı olabileceğini belirten Şahin “Bölgede büyük hasar görmüş yapıların yanı sıra, küçük dokunuşlarla yeniden hayata döndürülebilecek yapılar da bulunuyor. Belediye tarafından birçok sokağın iyileştirme projeleri hazırlandı. Kaynak yaratılarak bu projelerin yakın zamanda uygulamaya geçmesi Bergama halkının ortak dileği. Belleğin İzinde: Kent Mirası Sergisi’nin bu açıdan da farkındalık oluşturmasını amaçlıyorum’’ diyor.

Serginin son bölümünde Yortanlı Barajı’nın suları altında kalan, "Allianoi" antik yerleşim alanının rölöve ve fotoğrafları yer alacak. Bu bölümde, Bergama gibi kimlikli bir kenttin tüm kültürel değerleriyle birlikte korunması gerektiğine vurgu yapılacak.

Toplam 30 parçadan oluşan sergi, Mimar L. Bülent Şahin’in son 25 yılda gerçekleştirdiği çalışmaları içeriyor. ÇEKÜL Vakfı ve Ege Üniversitesi'nin desteğiyle hazırlanan serginin, özellikle mimarlık öğrencileri için önemli bir eğitim fırsatı sunması bekleniyor.

"Belleğin İzinde: Kent Mirası Sergisi," Bergama’nın zengin tarihi mirasını koruma ve yaşatma konusundaki farkındalığı artıracak ve şehirdeki mimarlık kültürüne katkıda bulunacak benzersiz bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Sergi, 4-10 Ekim 2024 tarihleri arasında Bergama Kültür Merkezi'nde ziyaret edilebilir.
Mimar L. Bülent Şahin: Kent Mirasını Yaşatan Usta

İzmir Bergama ÇEKÜL Temsilcisi Mimar Bülent Şahin, Türkiye'nin önde gelen restorasyon mimarlarından biri olarak, Bergama'nın tarihi dokusunu koruma ve yaşatma konusunda önemli çalışmalara imza atmış bir isimdir. 1973 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Şahin, aynı yıl Bergama'da açtığı büro ile mimarlık kariyerine adım attı. O günden bu yana, kent mimarisine ve tarihi eserlere olan tutkusu, onu Türkiye'nin kültürel mirasına değer katan projelere yönlendirdi.

1999 yılında Bergama Belediyesi Fen İşleri danışmanlığı görevini üstlenen Şahin, 2001-2004 yılları arasında Bergama Belediyesi Rölöve – Restorasyon Bürosu'nun kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaparak, bölgenin korunması için kapsamlı çalışmalara liderlik etti. Bu süre zarfında koruma amaçlı imar planları, sokak sağlıklaştırma projeleri ve konservatuvar binasının restorasyonu gibi önemli projeleri hayata geçirdi.

Mimar Şahin, 2004-2013 yılları arasında Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Restorasyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak da görev yapmış, genç mimarlara restorasyon konusunda rehberlik etmiştir. Bu dönemde, Bergama’nın mimari mirası üzerine Anadolu Tarihinde Bergama ve Bergama Evleri adlı iki kitap yazarak bilgi birikimini paylaştı ve 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından "Özgün işlevin korunduğu esaslı onarım" restorasyon ödülüne layık görüldü.

Şahin'in 1998 yılından itibaren Bergama ve diğer illerde gerçekleştirdiği eski eser projeleri ve restorasyon çalışmaları, onun Türkiye’nin kültürel mirasını koruma konusundaki kararlılığını ve yetkinliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Mimar L. Bülent Şahin, sadece Bergama’nın değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de gerçekleştirdiği çalışmalarla, geçmişin izlerini geleceğe taşıma misyonunu sürdürmeye devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894