• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 8 °C

Burada Maden Ocağı İstemiyoruz

Burada Maden Ocağı İstemiyoruz
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 23.08.2017 tarih-1098 sayılı olurları ve "ÇED Raporu Gerekli Değildir" kararıyla

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 23.08.2017 tarih-1098 sayılı olurları ve "ÇED Raporu Gerekli Değildir" kararıyla, Menemen ilçesi Alaniçi - Göktepe mevkiinde bulunan toplam 85 bin 990 m2 alanda KALKER Ocağı İşletme Ruhsatı verilmesi en az 100 yaşında çam ağaçlarının kesimine başlanması ilçede kanaat önderlerini harekete geçirdi. Çevre katliamına dur demek için Alaniçi Köy Kahvesinde basın açıklamasında bulunan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “Menemen ve çevresinde yaşayan binlerce canlının yaşam kalitesi için bu denli hayati bir durum söz konusu iken ilgili kurumlar hangi sebep veya sebeplerden ötürü ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını verebilmiştir” sorusunu yöneltti ve yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle ağaç kesiminin durdurulmasını istedi.

Alaniçi köy kahvesinde gerçekleşen basın açıklamasına; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP İlçe Başkanı Hürol Taklak, İyi Parti İlçe Başkanı Yılmaz Karslı, sivil toplum temsilcileri, meslek odalarının başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri,   avukatlar, muhtarlar ve Alaniçi sakinleri katıldı. 

GÜNDE 200 KAMYON MALZEME TAŞINACAK

Kamuoyunun bilgisine diyerek sözlerine başlayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin sözlerine şöyle devam etti , “Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 23.08.2017 tarih ve 1098 sayılı olurları ile maden izni verilen, Menemen ilçesi Alaniçi - Göktepe mevkiinde bulunan toplam 85 bin 990 m2 alanda KALKER Ocağı İşletme Ruhsatı alınmıştır, iznin bitiş tarihi 16.03.2026'dır.

Anılan KALKER Ocağı açık işletme yöntemi ile çalıştırılacak olup; yaklaşık 500.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahiptir. Bu miktar da aylık olarak yaklaşık 50.000 ton/ay, günlük 2.000 ton/gün kalker üretimi demektir. Yani günde 200 kamyon malzeme ocak dışına nakil edilecektir. Açık işletmede üretim için delme&patlatma yöntemi kullanılacak olup, hem patlatma sırasında, hem de üretilen malzemenin nakliyesi sırasında hatırı sayılır miktarda toz oluşacak, bu da tarım bölgesi olan ve 40 cins sebze, 20 cins meyvenin yetiştiği yöremizde tarım ürünlerini, insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek, mera ve doğal sit alanlarımızı yok edecektir. Tüm bunların yanı sıra bahsi geçen tesis 1. derece deprem bölgesi olan bölgemiz için bambaşka bir tehdit daha oluşturmaktadır”

“TAŞ OCAĞI İÇİN NEDEN ÇED RAPORU İSTENMEZ?”

“Menemen ve çevresinde yaşayan binlerce canlının yaşam kalitesi için bu denli hayati bir durum söz konusu iken ilgili kurumlar hangi sebep veya sebeplerden ötürü ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını verebilmiştir” sorusunu yönelterek açıklamasını sürdüren Başkan Şahin, “ÇED Raporu Gerekli Değildir kararı verilirken Menemen Belediye Başkanı’nın, Belediye Meclis Üyelerinin, Mahalle Muhtarlarının, başta Ziraat Odası olmak üzere ilçede bulunan Odaların ve Sivil Toplum Örgütlerinin ve en önemlisi bu topraklarda yaşayan, ekmeğini bu topraklardan kazanan değerli köylü ve çiftçilerimizin fikirleri alınmış, düşünceleri sorulmuş mudur? Tabii ki hayır. Bu fikir almazları da hep birlikte buradan bu mikrofonda sizlerin aracılığıyla bir kez daha protesto ettiğimizi iletmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyemizin bu bölgede hayata geçirmeyi planladığı, bölge için büyük bir öneme sahip olan Sulama Barajı projesi yıllardır ÇED Raporu'na takılırken, ki benim bildiğim 7 yıldır ÇED Raporu almak isteyen Büyükşehir Belediyesi 
Değirmendere Barajı'nı yapmak için yola çıkmış ve henüz daha birkaç ay önce 7 yıl sonra ÇED Raporu alınabilmiştir. Su hayat demektir, su için bile ÇED Raporu isteniyorsa, Taş Ocağı için neden ÇED Raporu istenmez ben şahsen anlamış değilim. Bölge için getirisi olmamasının yanı sıra yeraltı ve yerüstü doğal kaynaklar için (özellikle su kaynakları) birçok tehdit barındıran Maden Ocağı'nın kurulmasına izin verilmesi manidardır. Birileri burada para kazanacak diye bu ÇED Raporu Gerekli Değildir kararı verilmesini buradan ben şahsen kınıyorum, sizlerin de kınadığını bildiriyorum” diye ifade etti. 

“BURADA TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ!”

Başkan Şahin, “Ülkemizin ve Menemen'in doğal güzellikler bakımından zengin bölgelerinden olan Emiralem bölgemizin bu güzide mevkiinde bu şekilde maden ocakları ile çevreye ve bu havzaya her açıdan zarar verilmesi, yeraltı ve yerüstü doğal kaynakların tahrip edilmesi hiçbir Menemenli tarafından kabul edilemez. Burada bir maden ocağının işletilmesinin ardından diğerlerine örnek teşkil edecek ve çevremizin geleceği tehlike altına girecektir. Atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldığımız çevremizi ve dünyamızı bu şekilde tahrip ettirmeyeceğiz. Bizler burada orman ile iç içe yaşayarak kardeş olmuşuz. Ne güzel söylemiş büyük usta ‘Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine’ Biz de hep birlikte yaşamak istiyoruz. Bizler burada hiçbir zaman taş ocağı istemedik. Hiçbir zaman da istemeyeceğiz. Hep dediğim gibi yarının ekonomisi temiz bir çevreden geçer. Çevre yoksa hayat yoktur demektir. Bu güzel ülkemizde mücadele etmeden hiçbir hak kazanılmıyor. Yaşasın çevre diyoruz”  dedi. 

İlçemiz avukatları adına söz verilen Diler Bosut Güven de hukuki süreci şöyle özetledi, “Tam da bu bölgede hukuki davalar açılmış, keşif yapılmış ve bilirkişi raporu beklenirken davaya rağmen ağaç kıyımı ile başlayan bu faaliyet tüm Menemen’i çok üzdü. Onun için bugün buradayız. 10 yıl önce Emiralem’de yaşanan yargı sürecinde mahkeme keşif yaptı ve dedi ki burası su toplanma havzası ve köyler iç içe çok yakındır, su toplanma havzasında dinamitler patladığında su kaynakları olumsuz etkilenecektir. O nedenle o yıl biz o davayı kazandık ve bu maden ocağı burada açılamadı. Üstünden bir 10 yıl geçmişken yine tazelenen bu faaliyet nedeniyle biz hukuki sürece devam ediyoruz. Çünkü biz haklıyız. Bu bölge bir su havzası, köyler iç içe, burada bir yaşam, tarım ve insan hayatı var. O nedenle yine hukuki süreçte de yine kazanımla noktalayacağız bu süreci” 

Basın açıklamasının ardından ağaçların kesildiği alana geçildi. Burada da Başkan Şahin, yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle ağaç kesiminin durdurulmasını ve yargı sürecinin çalışmasının beklenmesini istedi.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894