Kuyucak Meslek Yüksekokulu ve Kuyucak Belediyesi iş birliğinde gerçekleşen panelde, tarımda kooperatifçiliğe ilişkin önemli konular, alanında uzman kişilerce masaya yatırıldı. Kuyucak Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Panel, Kuyucak Kaymakamı Selami Işık, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk ve Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ali Bilgenoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.
Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Bilgenoğlu, Heredot'un "gökyüzünün altındaki yaşanılacak en güzel yeryüzü Aydın" sözüne gönderme yaparak başladığı açılış konuşmasında Kuyucak Meslek Yüksekokulu'nun Kooperatifçilik alanındaki önemine değindi. Yrd. Doç. Dr. Bilgenoğlu, Meslek Yüksekokulu binası ve eğitime olan katkıları nedeniyle Kuyucak Belediyesi'ne de teşekkürlerini sundu.
Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, uzun bir aradan sonra Kuyucak MYO' yu yeniden evinde gördükleri için duydukları memnuniyeti dile getirirken okulun taşınması için gerekli çalışmaları yapan Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan'a da teşekkürlerini iletti. Kuyucak halkının ve çiftçisinin kooperatifçilik alanında bilinçlenmesi için Üniversiteye önemli görevlerin düştüğünü belirten Başkan Ertürk, bu panelin bu anlamda çok önemli bir katkı sunduğunu ifade etti.
Kuyucak Kaymakamı Selami Işık konuşmasında kooperatiflerin önemine ve sıkıntılarına değindi. Bu alanda başarılı örneklerin bolca sunulması gerektiğini, vatandaşların bu örneklerden ilham alacağını belirten Kaymakam Işık, gelişmiş ülkelerdeki başarılı kooperatifçilik uygulamalarının incelenmesinin faydalı olacağını vurguladı.
Panelin ilk konuşmasını, oturum başkanlığını üstlenen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk yaptı. Dünyadaki gelir dağılımı dengesizliği, farklı ülkelerdeki başarılı kooperatifçilik örgütlenmeleri, Türkiye'deki başarı örnekleri, tarım ve el emeğindeki kadın örgütlenmeleri, aile çiftçiliği, çalışan sayıları gibi konulara değinen Prof. Dr. Gülçubuk, kooperatifler ve birlikler arasındaki anlamsız rekabetin son bulması gerektiğinin altını çizdi. Kooperatiflerin, günümüzde güçlü ekonominin göstergesi olduğunu belirten Gülçubuk, çok sayıda ülkenin çıkış yolu olarak kooperatifçiliğe yöneldiğini ifade etti.
Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, ürün çeşitlendirmenin de önemine vurgu yaparak konuşmasına son verdi.
Panelin ikinci konuşmacısı, Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve 22. ve 23. Dönem Milletvekili Ahmet Ertürk, kooperatiflerin bağlı oldukları bakanlıklar, çıkan ve hazırlanan kanunlar, mevzuatlar hakkında bilgi verdi. Kooperatiflerin çok sayıda karar verme organı ile muhatap olmak zorunda kaldıklarını, bu sorunu giderecek kanunun yakında çıkacağını belirten Ertürk, çiftçi örgütlenmelerinin bilinçli ve istekli yapılırsa çok başarılı sonuçların alındığını ifade etti. Önemli bir ihracat ürünü olan incirden örnekler paylaşan Metin Ertürk, birlik ve kooperatiflerin kontrolleri sayesinde artık yurt dışından incirin geri gelmediğinin altını çizdi. Sürdürülebilirliğin önemine de vurgu yapan Ertürk, üreticinin birlik olmak konusunda duyarsız davrandığını belirtti.
Panelin son konuşmacısı Köy-Koop Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, sahada çeşitli faaliyetler yürüten kooperatiflerin denetimi, hatalı iş yapanların cezalandırılması, kooperatifçilik öğrencilerinin istihdam edilmesi, başarılı kadın kooperatifleri gibi konularda bilgiler paylaştı. Türkiye'nin değişik yerlerinden örnekler veren Başkan Yıldız, dürüst, ilkeli kooperatifçiliğin önemine de değindi.
Oldukça verimli geçen panel, soru-cevap kısmının ardından ceviz, incir ve zeytinyağından oluşan hediye sepetinin, çiçeklerin ve teşekkür belgelerinin panelistlere takdimi ile son buldu. Panel sonunda ayrıca Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Bilgenoğlu, katkılarından dolayı Kuyucak Belediye Başkanı Sayın Metin Ertürk'e teşekkürlerini ileterek çiçek takdim etti. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.