Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Kremlin'de 2,5 saat süren görüşmesi, Türk firmalarına uygulanan iş vizesi yasağının kaldırılacağının açıklanması ve ortak yatırım fonu kurulmasının etkileri iş dünyasında olumlu karşılandı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilerek eski haline getirilmesinin önemine işaret edildiği bir dönemde, EGİAD da üyelerinin Rusya açılımı için harekete geçti. EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu’nun girişimiyle yakın bir gelecekte Rusya’ya geniş kapsamlı bir iş gezisi planlayan EGİAD, ziyaretten önce dernek merkezinde Rus yetkililerle biraraya geldi. Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Aydar Gashigullin, İzmir Fahri Konsolosu Eray Gürler, Rusya Federasyonu İzmir Fahri Konsolosluğu Vize İşlemleri Sorumlusu Zilia Gürler, Rusya ile iş yapan firmalardan Maksan Makine San. Tic. Aş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Tosunoğlu’nun konuk konuşmacı olduğu “Rusya İle İş Yapmak” başlıklı toplantıda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ortaklıklar masaya yatırıldı.
Açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, en çok önem verdikleri faaliyetlerin başında uluslararası temasların arttırılması olduğuna vurgu yaparak, Bu kapsamda İzmir’deki konsolosluklar ve ticaret temsilcilikler ile yakın ilişkiler içinde olmaya çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, yüksek potansiyel gösteren seçilmiş bazı ülkelere düzenleyecekleri iş gezilerinin de yakın zamanda başlayacağına dikkat çekerek, karşılıklı yatırım ve ticaret imkânlarının araştırılmasının dönem programındaki en önemli hedefler arasında yer aldığını ifade etti. Türk iş dünyası için, hem coğrafi yakınlıktan hem de iki ülke arasındaki ortak geçmişten ötürü, Rusya’nın büyük önem arz ettiğini kaydeden İlter, “Son dönemde hızla gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerinin karşılıklı çıkarlar gözetilerek daha iyi noktalara taşınabileceğine inanıyoruz. EGİAD olarak bu süreçte İzmir’in gelişen ticaret ve yatırım potansiyelini anlatmak üzere çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta Rusya ve Türkiye Liderleri iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla eski durumuna gelmesi yönünde irade ve kararlılık göstermiştir. Enerji ve doğalgaz projelerinde Rus şirketlerin aktif rol alması, savunma sanayii konusunda işbirliği imkânları, Türkiye’nin tarım ürünlerine uygulanan kısıtlamaların kaldırılması, Türk iş adamlarına vize kolaylığı gibi başlıklarda ilerleme sağlanması sevindiricidir” dedi.
Geçmiş dönemdeki üzücü olaylardan her iki ülkenin de zarar gördüğünü dile getiren İlter, bundan böyle ikili ilişkilerin olumlu yönde ivme kazanacağına inandıklarını vurguladı. 6.9 Milyar Dolar’a kadar yükselen Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatının geçtiğimiz yıl 1.8 Milyar Dolara, aynı şekilde 31 Milyar dolara kadar çıkan Rusya’nın Türkiye’ye olan ihracatının da 15 Milyar dolara kadar gerilediğine dikkat çeken EGİAD Başkanı İlter, “Dileğimiz iki yıl öncesine kadar çok hızlı bir gelişme trendi içinde olan karşılıklı dış ticaret ve yatırım ilişkilerinin yeniden eski artış çizgisini yakalamasıdır. Şu anda iki ülke de birbirini daha iyi anlamakta ve birçok konuda verimli ve yapıcı işbirliğini geliştirme yönünde hızlı adımlar atmaktadır. Cumhurbaşkanının da belirttiği gibi belirli koşullar gerçekleştiği takdirde iki ülke arasındaki iş hacminin 100 Milyar Dolara ulaşması mümkündür. İnşaat, turizm, tarım, gıda, enerji sektörlerinin yanısıra tekstil, deri, hazır giyim ve diğer sektörlerde karşılıklı ticaretin geliştirilmesi her iki ülkenin çıkarına olacaktır. İzmir, bu sektörlerden özellikle tarım ve işlenmiş gıda, tekstil ve deri, makine imalat ve otomotiv yan sanayii gibi sektörlerde, ihracat potansiyeli yüksek geniş bir ürün portföyüne sahiptir. Biz Rusya ile ticari ilişkilerin sadece dış ticaret değil, karşılıklı yatırım potansiyeli açısından da değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla, EGİAD olarak önümüzdeki aylarda Rusya’ya çeşitli sektörlerde faaliyette bulunan EGİAD üyeleri ile iş gezisi yapmayı planlıyoruz” dedi.
Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Aydar Gashigullin ise, EGİAD’lı genç iş dünyasını Rusya’da görmekten büyük memnuniyet duyacaklarını belirterek, "İki ülke, geçtiğimiz hafta işbirliği kapsamında çok büyük adımlar attı. Türkiye ve Rusya arasında, 2017 – 2020 arasını kapsayan orta vadeli toplam 8 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar ve işbirlikleri sayesinde liderlerimizin de belirttiği gibi uzun vadede iş hacmimizin 100 Milyar doları bulması kaçınılmazdır. Ancak bunun için sadece ülkelerin üst düzey işbirliği yeterli değildir. Kentler arasında da kardeş ilişkiler çerçevesinde işbirliği gerekmektedir. 24 Rus ve Türk şehri şu anda kardeş şehir olarak ortak çalışmalara imza atmaktadır. Bu konuda hepimize iş düşmektedir. Rusya açısından işadamlarınıza yönelik kolaylaştırıcı prosedürler uygulanacaktır. Sizinle de bu çerçevede ticari işbirliklerimizi geliştireceğiz. Tarım, kozmetik, otomotiv yan sanayi, tekstil, deri gibi sektörlerdeki EGİAD üyelerini Rusya'ya davet ediyoruz. Rusya doğal kaynaklar açısından ve finans açısından çok güçlü bir ülke. Son kriz de göstermiştir ki, iki ülkenin de birbirine ihtiyacı var. Sanayi alanındaki ortaklıkların dışında özellikle, yaz turizmi, spor turizmi, festival, eğitim gibi konularda da işbirliklerimizi geliştirmek istiyoruz. Tüm bu ortak çalışmalar için uçak seferlerinin arttırılmasını temenni ediyoruz" dedi.
İzmir Fahri Konsolosu Eray Gürler ise, geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde Rusya ile ticaret hacminin 17 milyar dolara gerilediğine dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta imzalanan anlaşmalar neticesinde olumsuzlukların sonlandırılarak, 9 milyar dolarlık bir fon oluşturulduğuna da vurgu yapan Gürler, ortak yatırımların yanısıra turizm sektörünün de canlandırılmasının gereğine vurgu yaptı. Gürler sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ege bölgesindeki turizmcilerin, tanıtım atağına geçmesi gerekiyor. Türkiye olarak yılda 4.8 milyon Rus turist ağırlıyorduk. Geçtiğimiz sene bu sayı 800 bine gerilemişti. Bu sene için yine 4 milyon civarında bir rezervasyon sözkonusu. Ancak biz bu turistleri Ege Bölgesi’ne çekmeliyiz. Rusların ilk tercihi yıllardır Antalya olmakta. Onlar için yeni bölge Ege olmalı. Ege Turizmi ile ilgili olarak ortak yatırımlar ve atılımlar yapmalıyız. Ruslar, Türkiye genelinde 8 bine yakın gayrimenkul almış durumda. Bu alımları Ege’ye kaydırırmalıyız.” diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
İzmir, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.