Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak ilan etti. El yıkamayla bulaşabilecek hastalıkları ve riskleri azaltmak ve başta çocuklar olmak üzere insanlara el yıkama alışkanlığı kazandırmak amacıyla bu günün ilan edilmesinin ardından devletlerin de bu yönde politikalar değiştirmesine neden oldu.
Dünya El Yıkama Günü’ne dikkat çekmek amacıyla Bornova 9 Nolu Şükrü Ergil Aile Sağlığı Merkezi hekimlerinden Uzman Doktor Gülgün Kandoğan, Ege Üniversitesi Haber Merkezi Ege Ajans’a açıklamalarda bulundu. El yıkama gününün önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Kandoğan “Hatırlatılması gereken en önemli konu, özellikle kış aylarındaki gribal enfeksiyonların yayılmasını engellemek açısından el yıkamak çok önemlidir” dedi.
“ETKİLİ EL YIKAMA EN AZ 40-60 SANİYE”
Etkili el yıkama süresinin en az 40-60 saniye olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Kandoğan, temizleyici kullanımına ve elin dış yüzünün de mutlaka yıkanmasına dikkat çekti. Konuşmasının devamında “Eller obsesif – kompulsif bozukluğa varmayacak şekilde günde en az 4 kez yıkanmalı. Hijyen ve temas açısından düşünüldüğünde sıvı sabun tercih edilmeli. Dezenfektan jeller konusuna geldiğimizde, bu jeller kesinlikle sabunla etkili yıkamanın yerini tutmaz. Benzer şekilde ıslak mendiller de kesinlikle el yıkamanın yerini tutmaz. Islak mendillerin el yıkama alışkanlığına zarar vermesinin önüne geçilmelidir. Bulaşıcı hastalıkların ve enfeksiyonların kalem, para, gözlük ve kredi kartı gibi elden ele çok dolaşan ürünlerden daha kolay bulaştığı bir gerçek. Bunun da önüne geçebilmek amacıyla el yıkama alışkanlığı kazanmak ve en az 40 saniye ellerini yıkamak çok önemlidir” diye konuştu.(KG/OK) / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.