• BIST 10066.27
  • Altın 2883.89
  • Dolar 34.1471
  • Euro 38.0345
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C

Gelecek Düzende Makineler Düşünebilen Varlıklar Olacak

Gelecek Düzende Makineler Düşünebilen Varlıklar Olacak
Türkiye’nin İlk Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi(PLM) Ege Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye’nin İlk Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi(PLM) Ege Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ediyor. Sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmek, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmek, sanal ürün ve proses geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla kurulan PLM EGE, endüstri ile işbirliği yaparak araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla ürün yaşam döngüsünü destekliyor.

Avrupa Birliği Erasmus Plus programı tarafından finanse edilen “RAPROMISE’’ projesi 1 Eylül 2015 tarihinde kabul edildi. Ege Üniversitesi tarafından yürütülen, 215 bin 200 euro bütçe ayrılan ve 30 ay sürecek olan projenin ortakları arasında CMS, VESTEL, Viyana Teknik Üniversitesi, Stuttgart Üniversitesi, Kaiserslautern Teknik Üniversitesi bulunuyor.

“RAPROMISE’’ projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim programının, eğitimcilerin eğitilmesi ve Türkiye de Ürün Yaşam Döngüsü hakkında farkındalık yaratılması amacı taşıdığını belirten PLM EGE Merkez Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş; Dünya’da en çok konuşulan 4.0 endüstri devrimine değinerek,“  Endüstri 4.0 şuan Almanların liderliğini yaptığı çok büyük bir proje ve Türkiye’de buna yetişmeye çalışıyor. Tabi Endüstri 4 derken ilk üç endüstri devrimine de bakılması lazım. Birincisi; sanayi devrimiyle birlikte su buharının ve suyun gücünün kullanarak bununla ilgili ekipmanların geliştirilmesi. Sanayi 2, elektriğin keşfi ve otomasyona yönelmesi.  Sanayi 3, Network’un ve internetin geliştirilmesiyle buna bağlı olarak otomatik fabrikaların gerçekleştirilmesi. Son olarak da        Sanayi 4 yani siber teknoloji. İnsanlar olmadan aletler birbirleriyle konuşarak ne ihtiyaç var nelerin yapılması lazım birbirini tanıyan anlayan sistemlerin üretimi ve bunların geliştirilmesidir” diye konuştu.

Gelecek düzende makinelerin düşünebilen varlıklar olacağını söyleyen Prof. Dr. Ötleş, “Türkiye değişen düzenin ve siber teknolojinin farkında ve bu teknolojiyi üreten ülkelere yetişmek istiyor” dedi.
Eğitim vermek üzere Kaiserslautern Teknik Üniversitesi’nden gelen Andreas Eiden, “Sanayi 4.0 endüstrisi dünyaya büyük katkı sağlayacak. Örneğin; diyabet hastası olan bir insan kontak lens kullanarak hangi gıdaların ona zarar verebileceğini anlayarak o gıdaları tüketmekten kaçınacak” diye konuştu. / EGE BASIN GRUBU // Yıldırım Zorlu-Melih Okumuş-Mert Kafkas

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894