• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Öğünlerinize Dikkat Edin

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Öğünlerinize Dikkat Edin
Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte hastalıklara yakalanma riski de artıyor

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte hastalıklara yakalanma riski de artıyor. Bu durumun sebeplerinin başında kuru ve soğuk havayı seven virüsler geliyor. Bir diğer sebep ise kapalı ve havasız ortamların hastalıkların bulaşmasını hızlandırması olarak gösteriliyor. D vitamini yetersizliği ve soğuk hava da bağışıklığı düşürüyor. Bu üç sebep “kış aylarında neden daha çok hastalanırız?” sorusunun cevabını oluşturuyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Emine Yüzbaşıoğlu, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli önerilerde bulundu.

KAHVALTIYI SİMİT POĞAÇA İLE GEÇİŞTİRMEYİN

Öncelikle güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda C vitamini almak önemli olduğundan yeşilliklere yer verilmeli, üzerine limon sıkılarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Pekmez, bal gibi doğal tatlılar tercih edilmeli ancak doğal nasıl olsa istediğim kadar yiyebilirim diye düşünmek yerine porsiyon kısıtlamasına gidilmelidir. Yumurta, peynir, süt gibi protein içeren besin gruplarından en az birini tüketmeye özen gösterilmelidir.

BOL BOL SIVI TÜKETİN

Gün içinde sıvı tüketimi, kışın kuru havalarda kendimizi daha iyi hissetmek için çok önemlidir. Sıcak limonlu ballı bitki çayları içimizi ısıtırken, hastalıklara karşı bağışıklığımızı da artırmaktadır. Ancak bitki çaylarını içerken dikkat edeceğimiz nokta, bitki çaylarının ( ıhlamur, papatya, yeşil çay, adaçayı) mümkünse doğal olmasına ve kaynatarak değil demleme yöntemiyle hazırlanmasına özen gösterilmelidir. Kış aylarında susamıyorum diye su tüketiminin azaltmasına izin verilmemelidir. Kişi gerekiyorsa kendisine küçük hatırlatmalar yaparak günlük en az 1,5-2 litre su tüketmelidir.

C VİTAMİNİ ALIMINA DİKKAT

Kış aylarında sebze ve meyve tüketiminin içerdikleri C vitamini sebebiyle bağışıklık üzerinde olumlu etkileri vardır. C vitamininden daha çok yararlanmak için, çiğ tüketilebilen sebzeleri bu şekilde tüketmeye, haşlanması gereken sebzeleri çok az suda haşlamaya, pişirilmesi gereken sebzeleri ise düdüklü değil normal tencerede kısık ateşte pişirilmesine dikkat edilmelidir. Meyve tüketiminde dikkat edilecek husus ise, meyveyi sıkarak değil, günlük posa alımını artırmak için kendisini yemekte fayda var. Özellikle kış geldiğinde daha çok C vitamine ihtiyaç olduğu düşüncesiyle kahvaltılarda taze sıkılmış meyve suları tercih edilir. Bu tercih kalori alımını da artırdığından kışın kilo alma sebeplerinden biridir. Unutulmamalıdır ki C vitamini vücutta depolanmaz, vücuda alınan C vitamininin fazlası direkt olarak atılır Bu sebeple günde 4-5 porsiyon meyve, bir öğünde tüketilen sebze yemeği ve yemeklerin yanında tüketilen limonlu satalar c vitamini gereksinimini karşılamak için yeterli olacaktır.

ARA ÖĞÜNLER ATLANMAMALI

Kış aylarında uzun süreli açlıklar vücut direncini azaltırken, iştah kontrolünü zorlaştırır. Bu sebeple ara öğünler atlanmamalıdır. Ara öğünlerde meyve, fındık, badem ceviz gibi yağlı tohumlar, bitki çayları, süt veya yoğurt, leblebi kolay tüketilebilen ara öğün seçenekleridir. Kışın havaların soğumasıyla artan tatlı ihtiyacını ise sütlü hafif tatlılarla karşılamak, kış mevsiminin diğer bir sorunu olan hızlı kilo almayı engelleyecektir.

ZENCEFİL, BAL, ZERDEÇAL, KARABİBER VE KEFİR KIŞIN OLMAZSA OLMAZLARI

Hastalıklardan korunmada zencefil çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle öksürüğün iyileşmesi için kullanılan zencefilli balı bilmeyen yoktur. Kış aylarında günlük 1 çay kaşığı zencefil tüketilmesi faydalıdır. Zencefille beraber, zerdeçal, karabiber kış aylarında kullanılması önerilen baharatların başında gelir. Bunların dışında bağışıklık için tercih edilen kimi tarafından çok sevilen, kimileri tarafından hiç sevilmeyen fakat tüketilmesini önerdiğimiz içecek kefirdir. Günde bir su bardağı kefir tüketimi bağışıklığı artırırken, içerdiği probiyotik sayesinde kışın yaşanabilecek kabızlık sıkıntısını önler.

GÜNEŞLİ HAVALARDA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Güneşin yüzünü sakladığı kış aylarında D vitamini yetersizliği sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. D vitamini yetersizliği depresyonu beraberinde getirir. Depresyon belirtileri olan huzursuzluk, mutsuzluk, uykusuzluk vücut direncini düşürür. Kışın D vitamini ihtiyacını karşılamak amacıyla güneşli zamanlarda yürüyüş yapılmasına dikkat edilmelidir. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894