• BIST 9310.48
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Hayvancılıkta Çip Devrimi

Hayvancılıkta Çip Devrimi
Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da kullanılmaya başlandı.

HAYVANCILIKTA ÇİP DEVRİMİ

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da kullanılmaya başlandı. ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde Türk bilim adamı Prof.Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen “çiple suni tohumlama” yöntemi, büyükbaş hayvancılıkta üreme oranında başarıyı ikiye katlayarak verimin artmasına katkı sağlıyor.

İzmir Kemalpaşa’da Türkiye’nin ilk özel boğa sperm üretim tesisi olan Egevet Sperm Üretim Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Koek Biyoteknoloji firması, hayvanlarda kullanılan çip teknolojisi “Fertile Bovine” adlı ürününü tanıttı. Hayvancılık tesislerinde ve çiftliklerde büyükbaş hayvanlara suni tohumlama için kullanılan dondurulmuş boğa spermi, normal teknolojiden üretimde kullanılan farklı olarak, çip yöntemiyle üretilen dondurulmuş sperm ile yapılan suni tohumlamada başarı oranını ikiye katlıyor. 

ABD’DEKİ TÜRK BİLİM ADAMININ BULUŞU
Biyoteknoloji alanında “Dünyayı Değiştirecek 35 bilim insanı” arasında gösterilen Türk bilim insanı Prof.Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, İzmir’deki Depark  Laboratuvarları’nda üretiliyor. Prof. Demirci halen 40 kişiye ulaşan araştırma ekibiyle çalışmalarına Stanford Üniversitesi'nde devam ediyor. Çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit ediyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde insanlara yönelik, yaygın olarak kullanılıyor. 

HAYVANLAR DAHA SAĞLIKLI DOĞACAK
Basın toplantısı için Türkiye’ye gelen Prof.Dr.Utkan Demirci, mikroçiplerin spermlerin doğal ortamda döllemeyi gerçekleştirirken izlediği yol ve davranışlar taklit edilerek geliştirildiğini belirterek, “Doğal ortamda spermler anne adayına geçtikten sonra nasıl ki mikro kanallarda yarışarak yol alıyor, zayıf olan spermler elenip yumurtaya değebilen en iyi sperm döllemeyi sağlıyorsa, mikroçiplerde de bu düzenek yer alıyor. Yöntemde baba adayından alınan sperm örneklerinin görevi döllemeyi  sağlayacak en iyi spermi seçmek olan mikroçipteki kanallara konulup doğal ortamındaki gibi yarışmaları sağlanıyor. Çipler kromozom yapısı en iyi olan, DNA’sı hasar görmemiş spermleri kolaylıkla elde elde etmeyi sağlıyor. Böylece gebelik şansı yükseliyor, düşük yapma riski de daha az oluyor. İnsanlarda uyguladığımız bu yöntemin bir benzerini hayvanlarda da suni tohumlama için uygulamaya başladık. Çiple elde edilen sperm ile yapılan suni tohumlama hem gebelik oranını artırıyor, hem de sağlıklı gebeliklerle hayvanlarda hastalık, düşük, ölüm gibi olaylara daha az rastlanıyor. Öyle tahmin ediyorum ki, bu teknolojiyle hayvancılıkta uzun dönemde verim büyük oranda artacak” dedi. 

“NORMAL YÖNTEME GÖRE BAŞARIMIZ 2 KAT ARTTI”
Teknolojiyi tesislerinde uygulayan Egevet Kurucu Ortağı Ahmet Gedik, mikroçip yönteminin bir süredir uyguladıklarını ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Ülkemizin büyükbaş hayvan ihtiyacına cevap vermek için 1997 yılında Türkiye’nin ilk özel boğa sperm üretim tesisini kurduk. Ülkemizde köylerde, çiftliklerde ve hayvancılık tesislerinde veteriner hekimler veya teknisyenler tarafından hayvanının doğal yollarla gebe kalmasını beklemeden laboratuarlarda özel olarak üretilmiş, sağlık garantisi olan dondurulmuş boğa spermi hayvanlara uygulanarak, suni tohumlama işlemi yaygın olarak yapılıyor. Egevet Tesisi’nde yılda 1 milyon doz sperm üreterek Atafen firmamız kanalıyla piyasaya sürüyoruz. Her ne kadar en iyi ırkta boğalar çiftliğimizde en iyi şartlarda bakılıyorsa da, hava şartlarının değiştiği dönemlerde, hayvanlar ısı stresine girdiği için aldığımız sperm örneklerini mikroskopta incelediğimizde hareketli spermi bulamadığımız için atıyorduk bundan önce. Şimdi bu çipler sayesinde çöpe atılacak spermlerde bile en iyi spermleri bulup, yüzde 80-90 oranında başarı elde ediyoruz. Normal şartlar altında tohumlama yapılacak hayvanın bakım ve beslenme sorunu olmadığı ve tohumlama zamanı doğru ayarlandığında bir hayvanın suni tohumlamayla gebe kalma oranı yüzde 60’larda iken, çip yöntemiyle yapılan suni tohumlamayla gebelik şansı yüzde 90’a yakın bir orana çıkıyor. Bu, çok iyi bir rakam.”

ÇİPLER NE FAYDA SAĞLIYOR?
DNA kalitesi ve fizyolojik olarak en iyi durumdaki spermlerin seçilmesini sağlıyor ve suni tohumlama yapılan hayvanın gebelik şansı daha çok artıyor.Gebelik sağlıklı olduğu için hayvanda düşük yapma, hastalık gibi daha az olacağı için verimi arttırıyor.

Laboratuvarda uzun işlemlerin ortadan kalkması ile sadece 30 dakika gibi kısa bir sürede en verimli sonucun elde edilmesini sağlıyor. 

Günümüzde kullanılan yöntemlerin aksine santrifüjleme, karıştırma gibi fiziksel olarak canlı hücreye zarar verebilecek olan basamakları kullanmıyor.

Kullanımlarının kolay olması ve tekrarlanabilen sonuçlar vermesi sebebi ile teknisyen, malzeme ve solüsyon gibi değişkenlerden kaynaklanan hata ve işlem farklılıklarını ortadan kaldırıyor. / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894