• BIST 9138.47
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

İzmir’de Uluslararası Bakliyat Yılı Paneli

İzmir’de Uluslararası Bakliyat Yılı Paneli
2016 Dünya Bakliyat Yılı kapsamında İzmir Bakliyat Çalışma Grubu tarafından planlanan etkinliklerden biri olan “Bakliyat Yılı” konulu panel, il müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti.

İZMİR’DE ULUSLARARASI BAKLİYAT YILI PANELİ

2016 Dünya Bakliyat Yılı kapsamında İzmir Bakliyat Çalışma Grubu tarafından planlanan etkinliklerden biri olan “Bakliyat Yılı” konulu panel, il müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Panele İl Müdürü Ahmet Güldal, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi de katıldı.

Panel öncesinde konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, gıdaların insanlar arasında hakkaniyetle paylaşıldığı bir dünyayı dilediğini belirterek, düşük maliyetli protein içermeleri nedeniyle bakliyatların bu anlamdaki önemine değindi.

Bakliyatların üretim ve tüketim miktarlarındaki değişimden, bahseden Hasdemir, yıllardan beri bakliyat tüketiminin azaldığını, ancak son yıllarda tekrar artış göstererek hak ettiği tüketim değerine ulaşacağını söyledi.

“AMACIMIZ BAKLİYAT TÜKETİMİNİ ARTTIRMAK”

Açılışta konuşan İl Müdürü Güldal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teklifi üzerine Dünya Tarım ve Gıda Örgütü FAO’nun 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı kabul ettiğini belirterek “anavatanı Anadolu olan bakliyatın verimini arttırmak için çalışmalar yapılıyor ama üretiminde düşüşler var. Bizler bakliyatın tüketimini arttırmak ve farkındalık oluşturmak için bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki tüketim artarsa üretim de artacaktır.  Gençliğimiz fast food kültürüne ilgi duyuyor ve bu zararlı tüketim şekli gün geçtikçe artıyor. Oysaki sağlıklı beslenme şeklinin bakliyatlardan geçtiğini artık bilim adamları bile vurguluyor. Atalarımızın en çok tükettiği gıdaların başında olan bakliyatların tüketilmesinin son derece doğru olduğunun her platformda vurgulanması gerekiyor” diye konuştu.

Panel öncesi konuşan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi ve İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu da bakliyat üretiminin yıllardan beri azaldığını ve bunu artırmak için gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği  Başkanı  İsmail Uğural moderatörlüğünde, 2 oturum halinde gerçekleşen panelde, Baklagil Tohumculuğu, Baklagil Yetiştiriciliği, Bakliyatların Gastronomik Açıdan Değerlendirilmesi ve Kuru Baklagillerin Beslenmedeki Yeri konuları hakkında konuşuldu. Panele, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Eylem Tugay Karagül, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Geren, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Sedef Nehir El ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Melike Sakin Yılmazer panelist olarak katıldı.

İl müdürlüğü personelinden fotoğraf sanatçısı İsmet Danyeli’nin “Bak-liyat” isimli fotoğraf sergisinin de gezildiği panel, nohutu ve kuru fasulyesiyle bakliyatın tatlıyla buluştuğu geleneksel bir lezzet olan aşure ikramıyla sona erdi. /EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894