• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 16 °C

Makyajınız Sizi Hasta Etmesin

Makyajınız Sizi Hasta Etmesin
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Küçükgül, güzellik uğruna yapılan makyaj şekli ile toksik kimyasal içeren malzemelerin sadece göz değil genel sağlığı da tehdit ettiğini söyledi. Küçükgül, “Raf ömrünü ve kullanım süresini uzatmak için koruyucu kull

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Küçükgül, güzellik uğruna yapılan makyaj şekli ile toksik kimyasal içeren malzemelerin sadece göz değil genel sağlığı da tehdit ettiğini söyledi. Küçükgül, “Raf ömrünü ve kullanım süresini uzatmak için koruyucu kullanılan makyaj malzemeleri  bağışıklık ve üreme sistemlerini olumsuz etkiliyor, hormonal değişikliklere yol açıyor. Kaş yaparken göz çıkarmayın” dedi. 

İlk çağlardan beri kadınların güzelleşmek, erkeklerin ise kamuflaj ya da rakibini korkutmak amacıyla yüzlerine çeşitli boyalar sürdüklerini belirten İzmir Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Küçükgül, yaygın ve sık yapılan göz makyajının çok çeşitli riskler barındırdığını bildirdi. Opr. Dr. Küçükgül, “Göz makyajı nedeniyle en sık gördüğümüz tablolar; alerjik konjonktivitler ve göz enfeksiyonlarıdır. Ancak makyaj malzemelerinden oluştuğunu hiç tahmin edemeyeceğiniz başka riskler de var” diyerek, ‘toksik kimyasal”lara dikkat çekti. Opr. Dr. Küçükgül, şunları söyledi:

TOKSİK KİMYASALLAR CİDDİ TEHDİT
“Makyaj malzemesinin raf ömrünü ve kullanım süresini uzatmak için, kullanılan koruyucular ve kayganlaştıran, topaklanmayı önleyen katkı maddeleri sağlık açısından sayılamayacak kadar ciddi riskler barındırıyor. Zararlı etkisi en çok bilinenlerden biri paraben grubudur, kozmetiklerin içine kontaminasyonu engellemesi,  bakteri ve mantarları yok etmesi için ilave edilirler. Paraben grubu kimyasalların ciltten emildiği, vücut dokularına geçip, östrogen hormonu benzeri etki gösterdiği tespit edilmiştir, paraben meme dokusunda ve meme kanseri materyallerinde de gösterilmiştir. Ayrıca bağışıklık sistemi ve üreme sistemini de etkilediği, hormonal değişiklikler oluşturduğu da gösterilmiştir. Fenoksietanol, kurşun, fitalat, PEG (Polietilen glikol), BHA,BHT (Bütillendirilmiş bazı bileşikler)  hormonal bozukluklar yaratan, üreme sisteminin fonksiyonlarını bozan diğer toksik kimyasallardır.” 

NE YAPMALI
Küçükgül, nu yapılması gerektiği konusunda ise , “Kozmetik ürünler ‘saf’, ‘doğal’, ‘organik gibi bazı tanımlamalarla pazarlanmaktadır. Ancak bu tanımlar standart, ölçülebilir kriterlerle belirlenmiş olmadığından ürünlerin riskli olmadığını göstermez. Bu nedenle, kullanacağınız kozmetik ürünlerin içeriklerini kendiniz detaylıca araştırın. İçeriği  basit ve yalın olan ürünleri tercih edin, sentetik kimyasal madde barındıranların ürünlerden uzak durun. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894