• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 2 °C

Milli Kütüphane İçeriği Dijital Ortamda

Milli Kütüphane İçeriği Dijital Ortamda
Pek çok içeriği dijital ortama aktarılan Millî Kütüphane artık 21’nci yüzyıl teknolojisiyle hizmet verecek.

Pek çok içeriği dijital ortama aktarılan Millî Kütüphane artık 21’nci yüzyıl teknolojisiyle hizmet verecek.  
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “Millî Kütüphanemizi, en üst teknolojik imkânlarla donatılmış bir salona kavuşturuyoruz.”


 
Bakan Nabi Avcı: “Millî bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanemizde milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir, sarf edilmeye devam edilmektedir. Yenilenen web tabanlı sayısal sistemlerle birçok türden sayısal içerik vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır.”
 
Pek çok içeriği dijital ortama aktarılan Millî Kütüphane kullanıcılarına artık dijital hizmet sunacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı kütüphaneleri 21’inci yüzyılın gelişen teknolojisine entegre etme çalışmaları kapsamında Millî Kütüphane bünyesindeki eserleri Samsung’un işbirliği ile dijital ortama taşıdı.
 
Osmanlıca, Farsça ve Arapça 27 bin cilt el yazması eser ile pul koleksiyonları, film arşivleri ve taş plakların yer aldığı zengin arşive ücretsiz ve kolay erişim olanağı sunan Millî Kütüphane bünyesindeki ‘Samsung Dijital Kütüphanesi’ Bakan Avcı tarafından hizmete açıldı.   
 
Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul ile Kore gazilerinin katıldığı açılış töreninde konuşan Bakan Nabi Avcı, Millî Kütüphaneye sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
 
Millî bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanede milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edildiğine işaret eden Bakan Nabi Avcı, yenilenen web tabanlı sayısal sistemlerle birçok türden sayısal içeriğin vatandaşların hizmetine sunulduğunu kaydetti.
  
Millî Kütüphanemize Sayısal Bir Kütüphane Kazandırmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz
 
“Yaşadığımız yüzyıla damgasını vuran teknoloji devrimi 21’inci yüzyılda kütüphanelere, bilgi merkezlerine çok farklı boyutlar getirerek sanal kütüphane ya da dijital kütüphane gibi kavramların ön plana çıkmasını sağladı.
 
Bu durum teknolojinin önemli bir takipçisi olan ülkemizde de kütüphanelerimizin çağın teknolojik ihtiyaçlarına uygun olarak donatılması zaruretini ortaya çıkardı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu ihtiyacın en son, en gelişmiş teknolojilerle karşılanması hususunda ilgili paydaşlarla iş birliği halinde kütüphanelerimizi donatmaya gereken önemi veriyor.
 
Bugün de bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Samsung firması ile imzalanan protokol çerçevesinde Millî Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.”
 
Dijital Sesli Kitap Hizmeti TBMM’den de Ödül Aldı
 
“Millî Kütüphanemiz görev kapsamı ve vatandaşlarımıza verdiği hizmetler itibariyle sürekli teknoloji ile iç içe olan, bu alandaki yenilikleri takip ederek bunlara entegre olmayı başarabilen güzide kurumlarımızdan biridir.
 
Millî Kütüphane hızla gelişen teknolojik dönüşüme uyum sağlamak amacıyla birçok teknolojik proje başlatmış ve büyük bir kısmını da tamamlamıştır.
 
Teknolojik eğilimler araştırmacı bilgi ihtiyaçları ve uluslararası standartlar göz önüne alınarak bu anlamda gerçekleştirilen ‘Kâşif Kütüphane Sistemi’, ‘Türkiye Makaleler Bibliyografyası Sistemi’, ‘Dijital Kütüphane Sistemi’ bunlardan sadece bir kaçıdır.
 
Millî Kütüphanenin hizmetleri arasında yer alan ‘Dijital Sesli Kitap’ hizmeti ise görme engelli vatandaşlarımızın da bilgiye erişimini kolaylaştırmış, bu hizmeti ile kamudan vatandaşa e-hizmetler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinden de ödül almıştır.”
 
Millî Kütüphane Yenilikleri Takip Etmektedir
 
“Millî bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanemizde milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir, sarf edilmeye devam edilmektedir. Yenilenen web tabanlı sayısal sistemlerle birçok türden sayısal içerik vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır.
 
Diğer kütüphanelere öncü olmak ve rehberlik etmek gibi bir görev ve sorumluluğu da bulunan Millî Kütüphane, bu sorumluluğun şuuruyla kütüphanecilik hizmetlerinin en yeni teknolojilerle memleketimiz ve dünya standartlarında sunulmasına yenilikleri de takip etmektedir.”
 
En Üst Teknolojik İmkânlarla Donatılmış Bir Salon
 
“Bugün Samsung’un destekleri ile Millî Kütüphanemizi, en üst teknolojik imkânlarla donatılmış bir salona kavuşturuyoruz.
 
Araştırmacılarımızın bilgiye daha hızlı, daha etkin, daha ekonomik, daha kolay ulaşacakları dijital kütüphane salonununda yer alan 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk ile aynı anda 76 araştırmacıya eş zamanlı hizmet verilebilecek. Bu vesileyle Samsung firmasının bu katkılarına Bakanlığım adına çok teşekkür ediyorum.
 
Bu tören birkaç bakımdan ayrıca anlamlı: Hem Türkiye-Kore dostluğunu bir kere daha hatırlamamıza vesile olduğu için hem de -gerek Sayın Büyükelçi’nin gerek diğer konuşmacı arkadaşlarımızın vurguladığı gibi- özellikle Kore gazilerimizin bu dostluğa yaptığı katkıları bir kere daha hürmetle ve minnetle hatırlamamıza vesile olduğu için. Ben bu vesile ile tüm şehitlerimize ve Kore şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum; gazilerimize de hayırlı, sağlıklı, huzurlu ömürler diliyorum. Hepinize bu törene katkılarınız için, katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum; salonumuzun hayırlı olmasını diliyorum.”
 
Araştırmacılara Ücretsiz Erişim
 
Millî Kütüphane Başkanlığı içerisinde bulunan Samsung Dijital Kütüphane ortamında araştırmacılar pek çok içeriğe ücretsiz olarak erişim sağlayacak.
           
Bu kapsamda Millî Kütüphanenin giriş katında yer alan 86 kişilik alt ve üst yapısını yenileyen Bakanlık, araştırmacıların çalışması için eksiksiz teknolojik donanımı olan, konforlu bir alan yaratarak salonu tablet, dizüstü bilgisayar, kablosuz yazıcı, videowall ve ekrandan oluşan teknolojik ürünlerle donattı.
 
Osmanlıca, Farsça, Arapça dillerinde 27 bin cilt el yazması eser, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e gün gün süreli yayınlar, 1928’den itibaren yayınlanan süreli yayınlar ve 2 milyonu aşkın gazete pozu, yaklaşık 60 bin adet Osmanlı gazetesi, tablolar, Türk Ocağı Koleksiyonu’ndaki Fransızca ve İngilizce ağırlıklı yayınlar, Hacivat-Karagöz tasvirleri, film arşivleri, harita, nota ve pul koleksiyonları, siyasi afişler ile 5 bini aşkın taş plak dijital kütüphanede ziyaretçilerini bekliyor. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894