22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

AB, DİL ÇEŞİTLİLİĞİ İZMİR’DE TARTIŞILDI

Türkiye çapında 20 ilden gelen 120 üniversite öğrencisi ile akademisyen ve dil konusuna farklı açılardan ışık tutan uzmanlar, İzmir’de düzenlenen Avrupa Birliği Dil Forumu’nda bir araya geldi.

AB, Dil Çeşitliliği İzmir’de Tartışıldı

15 Ekim 2016 Cumartesi 09:56

Türkiye çapında 20 ilden gelen 120 üniversite öğrencisi ile akademisyen ve dil konusuna farklı açılardan ışık tutan uzmanlar, İzmir’de düzenlenen Avrupa Birliği Dil Forumu’nda bir araya geldi.

İzmir Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilemn etkinlikte AB dil çeşitliliği tartışılırken, farklı dil bilmenin çok yönlü avantajları forum gündemine alındı. Forum moderatörlüğünü Mesut Yar’ın yaptığı etkinliğe, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Gabriel Munuera Vinals ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Banu Vardar Tosunoğlu da katıldı. 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Banu Vardar Tosunoğlu, İzmir’in değişik medeniyet ve dillere ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu ifade ederek, “Persler, Antik Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi İzmir uzun tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetten bazıları. Bu uygarlıkların izlerini İzmir’de görmek mümkündür. İzmir sadece tarihi bakımdan değil, değişik etnik, dini grupların hemşeri aidiyeti ile bir arada yaşadığı kenttir. İzmir’i diğer kentlerden ayıran en önemli özelliklerden bir tane bir arada yaşam kültürünü İzmir’e gelen herkesin benimsemesidir” dedi.

“İZMİR’E KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ”
ESİAD’ın İzmir’in değerli işadamlarını bünyesinde barındıran bir kuruluş olduğunu açıklayan Tosunoğlu, “İzmir’e istihdam, katma değer açısından bölgenin en bağımsız ve kapsamlı iş dünyası kuruluşuyuz. Bu noktada İzmir’in gelişmesi ve ticaret hacminin ilerlemesi noktasında önemli görüşmeler ve çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

AB ile Türkiye ilişkilerinin zaman zaman duraksadığına işaret eden Tosunoğlu, Türkiye’nin batıya yönelik ele aldığı stratejilerin göz önünde bulundurulmasını ve bu değerlerin daima diri kalacağını ifade etti. 

DİL ÇEŞİTLİLİĞİ ELE ALINDI
Öğrenciler, AB’nin ayırıcı özelliği olarak çok dillilik, AB ile ilişkiler çerçevesinde Türkiye’de Dil Politikaları, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde dil öğrenimi, uyum ve diyalog kaynağı olarak dil çeşitliliği, medyanın dili gibi konularda atölye çalışmaları yaparak, eğitim ve etkileşimli panel oturumları yapıldı.

Mesut Yar'ın moderatörlüğünü üstlendiği foruma katılan öğrenciler, dil konusunda tartışarak, elektronik oylama yoluyla gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarını değerlendirdi. Konuşmacılar arasında şair Küçük İskender, işaret dili uygulayıcısı Neslihan Kurt, sınırları aşan bir masalcı Nazlı Çevik Azazi, eski kelimeleri gün ışığına çıkaran Lügat365’ın kurucusu Onur Ertuğrul yer aldı.  

KUŞ DİLİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Etkinlik programında en çok ilgi gören kuş dili ile konuşulduğu anlar oldu. Kuş Dili Derneği Başkanı Şeref Köçek’in katıldığı forumda yapılan kuş dili konuşması büyük ilgi gördü. 

AB Dil Forumu, 1996 yılında kurulan ve AB Delegasyonu'nun mali desteği ile 20 ilde faaliyet gösteren "AB Bilgi Merkezleri Ağı" tarafından düzenleniyor. Merkezler AB, norm ve değerleri ile Türkiye'nin katılım süreci konularında düzenli bilgi sağlamanın yanı sıra konferans, toplantı, sergi ve konser gibi kültürel faaliyetler düzenliyor. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.