ADÜ TEKNOKENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
ADÜ Teknokent bilgilendirme toplantısı Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.
08 Eylül 2016 Perşembe 09:49
ADÜ TEKNOKENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent bilgilendirme toplantısı 6 Eylül 2016 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantıya Vali Ömer Faruk Koçak, Rektörümüz, ADÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cavit Bircan’ın yanı sıra Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, İl Emniyet Müdürü Halil Böğürcü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, ADÜ Teknokent Genel Müdürü Halil Şimşek, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi Başkanı Nusret Ünal ile akademik ve idari personel katıldı.
“ÜÇ-DÖRT YIL İÇİNDE AYDIN’IN İHRACAT RAKAMLARINI 3 MİLYAR DOLAR SEVİYELERİNE ÇIKARMALIYIZ”
Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, küçüklükten itibaren ‘Başımıza İcat Çıkarma’ sözüyle büyütülen bir neslin artık icat çıkartmak için bir araya geldiğini belirterek, bu işi yapabilmiş hiç kimseden bir eksiğimiz bulunmadığını söyledi. Vali Koçak, “Yeryüzünde esaretle, prangayla hiç tanışmamış olan bu millet, herkesten daha önde olabilecek kapasiteye sahiptir. Gayrisafi Milli Hasılası bugün 10 bin dolarlar civarında olan ülkede, orta sınıf güçlenmiştir. Orta sınıfı güçlü olan milletler demokrasisine sahip çıkar, biz bunu 15 Temmuz sürecinde bir kez daha gördük. Bu millet hürriyetini kulluğa satmaz. Aydın çok özel bir yer. Aydın’da her şey var ama katma değeri yüksek ürünleri üreterek daha iyi yerlerde olmalıyız. Hedefimiz 3-4 milyar dolar civarında olmalı. Biz artık üretip mevcut durumu daha da ileriye taşıyarak medeniyet geliştiren bir millet olmalıyız. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var. Buradan bir müjdeyi de vermek isterim: Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) çok kısa süre içinde Yatırım Destek Ofisi’ni hizmete açacak. Bu, gelen yatırımcı için büyük nimet. Yatırımcı firmalarımıza gönüllü danışman gibi çalışacaklar. Teknokentin ilimize, ülkemizin gelişimine, ekonomiye katkı sağlamasını temenni ediyorum. Ülkemizin gelişimine yardımcı olan herkese destek olmaya hazırız. Bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." dedi.
“HER YIL YÜZDE 7 İLA 8 ORANINDA BÜYÜMEMİZ LAZIM”
Programı öğrenir öğrenmez büyük bir heyecanla toplantıya geldiğini belirten Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, bu tür büyük girişimlerin ülkemiz adına önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için çok çalışmak gerektiğini belirten Savaş, “Teknoloji yatırımları, kişi başına düşen gayrisafi milli hasılanın 25 bin dolar seviyesine çıkartabilmenin önemli bir girişimidir. 2015 ihracat gelirlerimiz, 150 milyar dolar. 2023’te hedeflediğimiz rakam, 500 milyar dolar. Bir ekonomist olarak reel gerçeklerle konuşmam gerekirse; teknoloji ürünlerinin toplam ihracat içindeki payı sadece yüzde 5 civarında. G-20 ülkelerinde bu rakamlar yüzde 20-25’ler seviyesinde. İşte bu yüzden Teknokent ve teknoloji yatırımlarına büyük önem vermemiz gerekiyor. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunların bozulması için yatırım şart. Her yıl yüzde 7 ila 8 oranında büyümemiz lazım. Güney Kore ile Türkiye’yi bu işe aynı zamanlarda başlamış ülkeler olarak düşünürsek; aradaki fark şu anda karşılaştırılamaz seviyede. 2013 yılında sadece teknoloji devi Samsung’da 300 bin kişi çalışıyordu. Aydın’a dönersek, Aydın’ın ihracat toplamı 750 milyon dolar. Bunu mutlaka 3-4 milyar dolar seviyelerine çıkarmamız lazım. Denizli’nin 3-4 Milyar dolar, Gaziantep’in ihracat toplamı 6 Milyar dolar. Ben hem bir milletvekili, hem de finans çevrelerinde önemli tanıdıkları olan biri olarak buraya şirketlerin getirilmesi ve davet edilmesi noktasında üzerime ne düşerse yapmaya hazırım. Biz Ankara’da tüm Aydın Milletvekilleri olarak hazırız.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜN KESİLMESİ İÇİN YAPILAN TERÖR EYLEMLERİNİ LANETLİYORUM”
Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, özellikle son dönemde yaşananların Türkiye’nin önünün kesilmesi adına yapılan eylemler olduğunu vurgulayarak terörü lanetledi. Türkiye’nin gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda gösterdiği büyük gelişmenin herkesi rahatsız ettiğini belirten Prof. Dr. Bircan, “Türkiye’de ülkemizin ve toplumun huzurunun bozulması adına yapılan her türlü eylemi ve terör olaylarını lanetliyorum. Ülkemizde bir kaos ortamı yaratarak bundan beslenmek isteyen hainler ellerinden geleni yapsa da, toplumumuz duruşuyla onlara her türlü platformda gereken cevabı vermektedir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz ve ülkemiz adına büyük işlere imza atacağına inandığımız bu girişim de terörle mücadelenin başka bir çeşididir. Biz de akademi camiası ve sanayi olarak terörü böyle lanetleyeceğiz.” dedi.
“BİZİM, BATI’DAN BİR EKSİĞİMİZ YOK!”
Geçtiğimiz günlerde yapılan İstanbul’daki 3. Köprü açılışının dosta, düşmana ‘Türkiye’nin önünü ne yaparsanız yapın kesemeyeceksiniz’ mesajı olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, ülkemizi aydınlık günlerin beklediğini söyledi. Prof. Dr. Bircan, ADÜ ailesinin Aydın’ın en büyük kamu kuruluşu olduğunu ve Üniversitemize bu yıl yerleşen öğrencilerle birlikte 50 binin üzerinde 60 bine yaklaşan bir nüfusu barındırdığını ifade ederek; “Artık dışarıda insanlar bizi kolumuzdan tutup soruyorlar: ‘Üniversite şantiye gibi, sürekli yatırımlar yapılıyor. Bu kadar parayı nereden buluyorsunuz?’. Biz de cevaben çok çalıştığımızı, Üniversitemize gerçekleşecek yatırımlar için sürekli girişimlerde bulunduğumuzu söylüyoruz. Düşünün; 7 Bin metrekare Aydın İktisat Fakültesi, 7 Bin Metrekare Eğitim Fakültesi yeni binası, hastaneye ek bina olarak 19 bin 500 Metrekare kapalı alan, Mühendislik Fakültesi için 6 bin Metrekare Laboratuvar binası, Veteriner Fakültesi için 2 bin Metrekare yine kapalı alan yapıyoruz. Bunun yanında 15 bin Metrekarelik bir Diş Hekimliği Fakültesi binamız ve 9 bin Metrekare Kütüphane binamız var. Bunlarla gurur duyuyoruz. Aydın’a yakışır, bölgede önemli bir Adnan Menderes Üniversitesi yaratma adına elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ama ne yazık ki Türkiye’de girişimcilerin en büyük sıkıntısı ‘Mevzuat’. Ülkemiz ne yazık ki tam bir mevzuatlar cehennemi. Bunları da aşacağız, Üniversite olarak bugün tanıttığımız teknokentimizle umuyorum ki ülkemize büyük faydalar sağlayacağız. Artık farklı şeyler üretmeli ve katma değeri yüksek ürünlerle büyük katkılar sağlamalıyız. Fikirleri ürüne dönüştürerek fikirleri ticarileştirmeliyiz. Bugün Google, bizim dış ticaretimiz kadar para kazanıyor. 7-8 yıl yurt dışında kalmış biri olarak söylüyorum; bizim onlardan gerçekten bir eksiğimiz yok! Bakın geçtiğimiz günlerde bir firma ziyaret etti beni, Türkiye’de ilk bebek mamasını üreten firma. Düşünün ülkemizde satın aldığımız bütün bebek mamaları yurt dışı menşeili. Hatta bu firma keçi sütünden yararlanarak bu mamayı üretmiş ve diğer mamalarda görülen gaz gibi, hazımsızlık gibi birçok olumsuz durumun da önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiş. Bu zamana kadar aldığımız bütün mamalar dışarıdanmış, bu enteresan değil mi? Çıktığımız bu yolda, Teknokentle ülkemiz adına çok heyecanlıyız. İyi şeyler yaparak, önemli katkılar sunmayı hedefliyoruz. Hayırlara vesile olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“166 KAT FAZLA İNCİR İHRAÇ EDERSEK İPHONE’NİN EKONOMİDE YARATTIĞI AÇIĞI KAPATIRIZ”
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Teknokent’in Aydın için çok önemli bir yatırım olduğunu belirterek, emeği geçen herkese Aydın adına teşekkür etti. 2004 yılından bu yana özellikle Aydınlı sivil toplum kuruluşları olarak Aydın’a ‘Fuar Alanı, Hızlı Tren, Havaalanı, Serbest Bölge, ve Teknokent’ gibi önemli yatırımların gelmesinin şart olduğunu yüksek sesle dile getirdiklerini söyleyen Ülken, Teknokent’in Aydın ekonomisi için çok büyük bir atılım olabileceğini ifade etti. AYTO Başkanı Ülken, Aydın’da Teknokent ile ilgili önemli girişimleri için AYTO eski Başkanı Mahmut Çağlayan’a ve çok kısa zamanda 12 yıllık hayali gerçekleştirmek adına en büyük adımı atan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a da teşekkür etti. Dış ticaret açığının 64 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Ülken, bunun 32.4 milyar dolarlık kısmının teknolojik ürünler, teknokentlerde üretmeye çalıştığımız teknoloji olduğunu söyledi. Bilişim, Ar-Ge, Yazılım gibi konuların teşvik edilmesinin modern dünyada çok önemli olduğunu belirten
Ülken, “2015 yılında dış ticaret açığımızın yüzde 51’i, 2016 yılının ilk 6 ayında ise yüzde 59’unu teknoloji ürünleri oluşturmaktadır. Bizim acilen yüksek teknolojiye öncelik vermemiz lazım. İncirden elde ettiğimiz gelir 225 milyon dolar. Dış ticaret açığı ile orantılandığında binde 6 civarında. Yani 166 kat daha fazla incir ihraç edersek ancak bir İphone’nin ülkemize verdiği zararın üçte birini kapatmış oluruz.” dedi.
“TEKNOKENT, HİZMETE HAZIRDIR”
ADÜ Teknokent Genel Müdürü Halil Şimşek 2010 yılında ilk adımı atılan ‘Teknokentin’ uzun zaman kördüğüm şeklinde kaldığını, yılan hikâyesine dönen sürecin mevcut yönetimle birlikte en hızlı şekliyle sonuca ulaştırıldığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. 17 Mart 2016’da onaylanan ADÜ Teknokent’in, 11 Mayıs 2016 tarihli ve 29709 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, 24 Haziran 2016 tarihinde tescil aldığını belirten Şimşek; “Unvanımız Adnan Menderes Teknoloji Geliştirme Anonim Şirketi, işletme adımız ise ADÜ Teknokent Yönetim AŞ’dir. Adnan Menderes Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yazılım, bilişim, elektronik, gıda, tarım, ileri malzeme teknolojileri, tasarım, otomotiv, yenilenebilir enerji gibi konularda ar-ge çalışmalarının yapıldığı bir kurum olacaktır. Teknokentimiz Üniversite-Sanayi-Kamu Kurumları arasında iş birliği sağlayan bir sistem olarak hizmete hazırdır. Bu süreçte her türlü desteği bizden esirgemeyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü
Doç. Dr. İlker Murat Ar’a ve ülkemize yeni ve büyük bir katkıda bulunan ve buna vesile olan Rektörümüz ve Teknokent Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cavit Bircan’a ve tüm bürokratik işlemlerin hızlandırılması noktasında desteğini esirgemeyen Başta Aydın Valiliği olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
“AR-GE ÇALIŞANI HER 3 KİŞİDEN BİRİ TEKNOPARKTA İSTİHDAM EDİLİYOR”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, gerçekleştirdiği sunumda; ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi Nedir?’, ‘Teknokentlerde Sağlanan Mali Avantajlar Nelerdir?’, ‘Yatırımcılara Öneriler’ başlıkları altında gerçekleştirdiği sunumda katılımcıları bilgilendirdi. Teknokentlerde, kümelenme çalışma şekliyle teknoloji geliştirme ve transferinin gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Ar, “Son 10 yılda ülkemizde önemli adımlar atılmaktadır. Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon farkındalığı arttıkça teknoloji yatırımları da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Ülkemizde 64 Teknokent bulunmakta, 51 tanesi faal olarak çalışmakta ev 13 tanesi de kuruluş ve faaliyete başlama aşamasındadır. Bugün 64 Teknokentte 41 binin üzerinde çalışan var. Türkiye’de çalışan toplam Ar-Ge çalışanı sayısı 115 bin. Bu Ar-Ge çalışanı her 3 kişiden birinin Teknoparklarda istihdam edildiğini ortaya koyuyor. Bugüne kadar teknoparklarda binin üzerinde patent alındı. 20 binin üzerinde Ar-Ge Projesi onay aldı. Bütün bunlardan 2,5 milyar dolar gelir elde edildi. Teknoparklar akademi camiası için de büyük bir nimettir. Türkiye’de akademisyenlerin şirket kurabileceği (Senato izniyle) tek yer teknoparklardır. Teknoparkların başarısı için işbirliği yaklaşımı ve stratejik bakış açısı çok önemli. Uzun ve kısa vadeli hedefler koyarak bu hedefler doğrultusunda hareket etmeliyiz. Şirketler de bu hedefler doğrultusunda yönlendirilmeli. Omurgası güçlü, ruhu zengin bir ADÜ Teknokent olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
“TEKNOKENTLER, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ VE BİLİM YUVALARIDIR”
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden teknoparkların bir ekosistem içinde var olabileceğini belirterek, kapasite geliştirici faaliyetler ile sosyal faaliyetlerin teknoparkların gelişiminde önemli faktörler olduğunu söyledi. Genç girişimciler olarak öğrenciler ve akademisyenlerin yanı sıra Ar-Ge çalışmalarına önem veren kuruluşların da firma kurabileceği teknoparkların, büyük bir teknoloji ve bilim yuvası olduğunu ifade eden Güden, teknoparklarda gerçekleştirilen projeler, tescillenen patent başvuruları, çalışan personel ve firmaların özellikleri hakkında bilgiler verdi./Ege Basın Grubu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.