BAYRAMDA DİŞLERİNİZ ŞEKER VE ET KURBANI OLMASIN
Bayramlarla birlikte rutin beslenme alışkanlığımızın dışına çıkıyor ve bazı sınırları aşabiliyoruz.
21 Ağustos 2018 Salı 12:07
Bayramlarla birlikte rutin beslenme alışkanlığımızın dışına çıkıyor ve bazı sınırları aşabiliyoruz. Kırmızı et, baklavalar, börekler, şekerlemeler bayramın olmazsa olmazları arasında yer alırken, tüm bunların aynı zamanda diş sağlığı içinde tehdit oluşturduğunu unutuyoruz. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş sağlığımız için önemli bilgiler paylaşıyor.
KIRMIZI ET VE ŞEKERLEME TÜKETİMİNE DİKKAT
Bayramda sıklıkla tüketilen tatlı ve hamurlu gıdaların en önemli dezavantajı, ağızda çürük yapıcı mikroorganizmaların beslenmeleri için uygun bir alan yaratması ve diş eti hastalığına zemin oluşturması. Bunların dışında tüketilen asitli içeceklere karşı da dişlerde duyarlılık söz konusuysa bu durum önemsenmelidir. Yapılan diş temizliği sonrası oluşan diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığının başladığının göstergesi olabilir. Sert şekerlemelerin uzun süre ağızda emilerek kalması bakterileri beslemektedir. Bu nedenle bayramda tatlı yeme oranına ve ağız temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir.
KIRMIZI ET SONRASI DİŞ İPİ, TATLIDAN SONRA SU ÇOK ÖNEMLİ
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar var. Zira diş aralarında kalan et parçaları diş etinde şişmelere ve ağrılara yol açabilir. Bu noktada tercihimiz kürdan olsa da bu durum diş etlerine ciddi zarar vererek periodontal problemlerin çıkmasına yol açar.
Bayram ziyaretlerinde özellikle şekerli gıdalar ara öğünlerde daha sık yer almakta. Bu nedenle, dişleri fırçalamak her yerde mümkün olmuyor. Bu durum da şekerli atıkların tüm dişlerde kalmasına neden oluyor. Gün içerisinde tatlı yendikten sonra eğer diş fırçalama şansı yoksa ağızın su ile çalkalanması, bir bardak su içilmesi artıkların temizlenmesine ve diş üzerine yapışmış olan şekerli maddelerin yok olmasını sağlayacaktır. Suyun bir diğer faydası da ağız kokusunu temizleye yardımcı olmasıdır.
BAYRAMDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINIZI KORUMA ALTIN ALMAK İÇİN;
Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli.
Asidik ortamı azaltmak için ağzı bol suyla çalkalamalı.
Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmeli.
Tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından havuç gibi çok çiğnenmesi gereken gıdalar ve peynir gibi lifli besinler yenilmeli.
Bayramda tüketilen tatlı yiyeceklerin içerisinde en riskli olan lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerdir. Çünkü bu gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.
Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekmektedir.
Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de bu şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir.
Hamur işi, sütlü tatlılar ve aynı zamanda meyve suları da çürük oluşumunda riskli gıdalar arasında yer alıyor. Başlarda da belirtildiği gibi tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da ağız çalkalanarak asidik ortam engellenmelidir. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.