25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

BİR BAŞKADIR KOOPERATİFÇİLİK

Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) ve Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü kurucularından emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Çıkın’ın “Bir Başkadır Kooperatifçilik- Türkiye Tarımsız, Tarım Kooperatifsiz Kalkınamaz” isiml

Bir Başkadır Kooperatifçilik

16 Ocak 2017 Pazartesi 13:52

Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) ve Ziraat Fakültesi  Tarım Ekonomisi Bölümü kurucularından emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Çıkın’ın “Bir Başkadır Kooperatifçilik- Türkiye Tarımsız, Tarım  Kooperatifsiz Kalkınamaz” isimli kitabı yoğun ilgi görüyor.

Ayhan Çıkın, kooperatifçilik ve köy kalkınması üzerine sayısız araştırma yapıp bunları çeşitli dergilerde yayınladı. “Bir Başkadır Kooperatifçilik” kitabı Ayhan Çıkın’ın daha önce yazdığı ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan yazılarını içeriyor. “Türkiye tarımsız, tarım kooperatifsiz kalkınamaz” diyor kitabın kapağında. SS Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifler Birliği” destekli kitap, “Neden kooperatifçilik” diye başlıyor. “Ekonomide kooperatifçilik”, “Bir başkadır kooperatifçilik” diye bölümlerden oluşuyor.

Prof. Dr. Çıkın’ın kooperatifçiliğin felsefesini, değerlerini, teorisini ve uygulama örneklerini ele aldığı “Bir Başkadır Kooperatifçilik” adlı kitap basılır basılmaz yoğun bir ilgiyle karşılaştı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından basılan kitapta,  kooperatifçilik hakkında A’dan Z’ye her türlü bilgi yer alıyor. Sadece var olan kooperatiflerin değil; güçlerini birleştirerek ekonomik bir aktör olmak isteyen üretici ve tüketiciler için de bir başucu kitabı niteliği taşıyan kitap, yerel yönetimlerden akademi dünyasına kadar pek çok kesimden yoğun talep görüyor.
 
PROF. DR. AYHAN ÇIKIN KİMDİR?
Muğla’nın Yatağan ilçesi Cazkırlar Köyü’nde 1 Ocak 1946’da doğan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, ilk ve ortaokulu Yatağan’da, liseyi Aydın’da tamamladı. Lisans, lisansüstü eğitimlerini Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. 1974 yılında bilim doktoru, 1980’de doçent, 1988 yılında profesör oldu. 1978–1979 yıllarında Fransa’da mesleği ile ilgili çalışmalar yaptı. 1984–1985 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM), Tarım Ekonomisi Bölümü ve CBÜ Alaşehir MYO Kooperatifçilik Bölümlerinin kurulmasında aktif görev aldı. Bölüm başkan yardımcılığı, anabilim dalı ve bilim dalı başkanlıklarında bulundu. 1999 yılında sağlık sorunu nedeniyle üniversiteden ayrıldı. 2007 yılında Muğla Üniversitesi’nde görev aldı. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Muğla Üniversitesi senato ve yönetim kurulu ile ÜAK Güzel Sanatlar Eğitim Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu. Ocak 2013’de Muğla Üniversitesi’nden emekli oldu. 6 Mayıs 2015’de “Tarımsal Kooperatifçilik Manifestosu”nu yayınladı. Mesleki alanda 18’i kitap, geri kalanı makale olmak üzere 150’den fazla yayını, bir o kadar da ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara bildirili olarak katılmışlığı var. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.