02 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara1°C

CAMİ VE KİTAP KONULU PANEL İLGİYLE DİNLENDİ

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Manisa İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Cami ve Kitap” konulu panel, Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Cami ve Kitap Konulu Panel İlgiyle Dinlendi

08 Kasım 2016 Salı 14:22

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Manisa İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Cami ve Kitap” konulu panel, Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker ve MCBÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Aşık Ev’in konuşmacı olarak katıldığı panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Köroğlu, İl Müftüsü Sinan Cihan, İl Müftü Yardımcısı Paşa Bektaş, Yunusemre İlçe Müftüsü Şakir Kırkız ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Şehzadeler İlçesi Sultan Cami Müezzin–Kayyımı Ömer Faruk Altunağa’nın okuduğu Kur’an tilavetiyle devam etti. Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı “Cami ve Kitap” konulu sinevizyon gösteriminin ardından, üniversite öğrencilerini temsilen Tarih Bölümü öğrencisi Ege Utku Kaya bir konuşma yaptı.

İl Müftüsü Sinan Cihan’ın açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Aşık Ev “Caminin Toplum Hayatındaki Önemi ve Yeri” hakkında slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında; insanın yeryüzünü imar etmek için Allah’ın yeryüzündeki halifesi olarak ve donanımlı bir şekilde yaratıldığını; madenlerin işlendiği gibi, insanın da ancak işlenirse ondaki cevherin ortaya çıkacağını ve bunun için eğitime ihtiyaç olduğunu; eğitimde caminin çok önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker, kitapların okunması ve hayatımızdaki yeri hakkında sayısal bilgileri vererek yaptığı konuşmasında; İslam’dan önce Türk medeniyetlerinde yazının önemini ve İslam’dan sonra Türk–İslam medeniyetinde yazının önemini ifade etti. Ülkemizdeki okuma oranının çok düşük olduğunu belirterek; okumaya doğru yol almamız, daha çok okumamız ve okuduklarımızı akletmemiz gerektiğini vurguladı

İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya ise, “Cami ve Kitabın İslam’daki Önemi” hakkında yaptığı konuşmasında; kitabın camiyle buluşmasının İslam toplumunun ilk yıllarına kadar uzandığını, insana ilk seslenişin “Oku” emriyle başladığını, camilerin de kürsüyle, mihrabıyla, minberiyle birer ilim ve hikmet beşiği olduğunu söyledi. Tepekaya, Hz. Peygamberin Medine’ye hicret etmesinin ardından inşa edilen mescidin hemen bitişiğine bir mektep yaptırıldığını; buranın kadın–erkek, genç–yaşlı toplumun her kesimine yönelik toplu eğitimlerinin yapıldığı bir ilim merkezi olduğunu belirtti. Sevinç Tepekaya, “Kitap bizim için bir inanç meselesidir. Cami de tevhit inancımızın sembolüdür. Çok değerlidir. İnanç, ibadet ve ilim sacayağına olan ihtiyacımız her zamankinden daha fazladır” diye konuştu.

Program çiçek takdimi ile sonra erdi. Programda İl Müftülüğü tarafından hazırlanan 400 adet Kur’an-ı Kerim ile 400 adet İslam’a Giriş kitabı öğrencilere hediye edildi. Ayrıca Yunusemre İlçe Müftülüğü tarafından aşure ikramı yapıldı. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.