25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

EDEBİYAT PEMBE DİZİLERE BENZİYOR

Ege Üniversitesi, edebiyat yazarını öğrencileriyle buluşturdu.

Edebiyat Pembe Dizilere Benziyor

29 Aralık 2016 Perşembe 12:49

Ege Üniversitesi, edebiyat yazarını öğrencileriyle buluşturdu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Ahmet Arslan Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşinin konuğu yazar ve çevirmen Kerem Işık oldu. Yoğun ilgi gösterilen söyleşi de yazar öykü yazımı hakkında edebiyat fakültesi öğrencilerine de bilgiler verdi. Işık “Shape of Stories”(Hikayelerin Şekli) adlı başlıkla sunumunu gerçekleştirdi.
 
EDEBİYAT PEMBE DİZİLERE BENZİYOR
Yazar Kerem Işık, ”Öncelikle ben bu söyleşinin monolog halinde olmasını istemiyorum. İstediğiniz an bana soru sorup, katkıda bulunabilirsiniz” diyerek konuşmasına başladı. Işık ”Benim yazmayla ilgili düşüncem, workshopa (atölye çalışması) mesafeli olduğum için workshop gibi kurgulamadım. Yazan bir kişinin yazma serüvenini, neyi, nasıl yaptığını göstermek ve benim için aslında edebiyat anlamında önemli olanın ne olduğunu ifade edebilmek için düşüncüler silsilesi hazırladım. Kendimce edebiyatla ilgili düşünürken, kendi edebiyat anlayışımı gözden geçirmek için çok fırsat oldu. Bunu yaparken de edebiyatla ilişkinin aslında eskiden olan pembe dizilere benzediğini fark ettim. O dizilerde de çok klişe cümleler vardır ‘Kütüphaneye geçelim gibi’, sonrasında da sunumdaki başlıkta olduğu gibi ‘Üzerimize rahat bir şeyler alalım’ ve ondan sonrada mutlaka bir sorun olur. O da klasik bir ilişki sonlandırma cümlesi ‘Sorun sende değil bende’ gibi cümleyle edebiyatta böyle önce kütüphaneye geçiyorsunuz. Kütüphaneye geçmeden hiçbir şey olmuyor, sonrada yazdıkça rahatlama geliyor. Kendince bir şeyler üretme anlamında hem kendi kuramsal düşüncenizi hem kendi yazdığınız metni onu yaparken de bir nokta geliyor ve aslında hiç de düşündüğünüz gibi olmadığı ortaya çıkıyor. Burada da “Sorun sende değil bende” diyen edebiyat oluyor. Böyle yaparak sizi oyun dışı bırakıyor. Ne kadar kitap yazmış ve ödül almış olsanız dahi edebiyatın böyle sert bir yanı var. Kendinizi bir anda oyun dışında buluyorsunuz.” dedi.

KENDİNİZDEN BAŞKA DÜNYA YARATIYORSUNUZ
Yazar “Yazı yazmaya başlayıp metnin içine girdiğiniz zaman o çok keyifli bir sürece dönüşüyor. Kendiniz başka bir dünyada kaybedebiliyorsunuz. onu tamamladığınızda da bir rahatlama oluyor. Kendinizden bir şeyler vererek kendinizden başka bir dünya yarattığınızı görüyorsunuz. Benim için mutlu olduğum zamanlar sürekli yazı yazma güdüsünün olduğu süreç. Bu bir kere kanınıza işlediği zaman bundan kurtulamıyor ve bağımlı oluyorsunuz. Ancak yaşadığımız ortamda edebiyatın kıymeti olmadığı anlaşılmadığı bir yerdeyiz. Yani sadece Türkiye için de değil genel olarak da bu durum böyle. Bu yüzden kendi içinizden bir şeyler yapma gereği duruyorsunuz. Bu bir nevi boşluğa bağırmak gibi. Siz boşluğa bağırıyorsunuz ve onun geri dönüşünün olup olmayacağını bekliyorsunuz” dedi.

KEREM IŞIK KİMDİR?
1976 yılında İzmir’de doğdu. İzmirli bir yazar ve çevirmen  olan Kerem Işık, Amerikan Koleji’ni burslu olarak bitirdi ve daha sonra Ege Üniversitesi  Kimya mühendisliğinden mezun oldu. Üniversiteyi tamamladıktan sonra da Amerika’nın Ohio eyaletinde fizik üzerine bir yüksek lisans programı tamamladı. Şu an halen serbest çevirmen ve öykü yazarı olarak çalışmalarına devam ediyor. Çevirileri arasında Yaşamaya Bak, Ayaklarının Altındaki Toprak, Zor Bir Hayatın Hikayesi, Temiz Kalpliler. Kitaplık, Varlık, Notos Öykü, Eşik Cini, Özgür Edebiyat gibi dergilerde öyküleri yayımlandı. İlk öykü kitabı Aslında Cennet de Yok, 2010 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı. 2012 yılında da Toplum Böceği adlı öykü kitabıyla Haldun Taner ödülüne layık görüldü. 2015 yılında da Iskalı Karnaval öyküsü yayımlandı. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.