22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C

GÜÇ, ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN MERKEZ KAVRAMIDIR

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu (ULİT) ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ESAM), ortak çalışmasıyla "Stratejik Dış Politika ve Türkiye'nin Ortadoğu Politikasının Kuramsal Bakış Açısıyla Değerlendirmesi'' konulu konferans düzenledi.

Güç, Uluslararası İlişkilerin Merkez Kavramıdır

03 Kasım 2016 Perşembe 13:44

GÜÇ, ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN MERKEZ KAVRAMIDIR
                                                                    
Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu (ULİT) ve Stratejik Araştırmalar Merkezi  (ESAM), ortak çalışmasıyla "Stratejik Dış Politika ve Türkiye'nin Ortadoğu Politikasının Kuramsal Bakış Açısıyla Değerlendirmesi'' konulu konferans düzenledi. Konferansı, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ahmet Kasım Han  verdi.

Uluslararası ilişkiler alanında ve dünya  ülkelerinin dış politikaları hakkında kuramsal perspektiften bilgiler veren Doç. Dr. Han, Türkiye 'nin de izlemiş olduğu dış politikalar ile Orta Doğu ile ilgili izlediği dış politika stratejilerini açıkladı.

“GÜÇ VE ÇIKAR”

Uluslararası ilişkiler alanıyla ilgili realizm kavramına vurgu yapan Doç. Dr. Han, "Bizler ne zaman ki realizmden uzak diyarlarda kendimize kapı aramaya başlıyoruz işte o zaman devletler sıkıntı yaşamaya başlıyor. Ne zaman yaklaşıyoruz, olaylar biraz daha yönetilebilir bir hal alıyor" diye konuştu. Doç. Dr. Han konuşmasında ''güç ve çıkar '' konularına da değinerek “Realizm bize  güç ve çıkarı nerede ve nasıl kullanacağımızı söylüyor. Güç,  uluslararası ilişkiler dediğimiz meselenin merkezi kavramıdır. Gücün yönetimi uluslararası ilişkilerin temel meselesidir. Bunu düzgün yürütemediğimizde problemler ortaya çıkıyor. Devletler düzeyinde çıkan problemin sonucu, büyük yıkım ve binlerin bazen de milyonların ölümüne sebep oluyor. Dolayısıyla biz gücü nerede ve ne zaman kullanacağımıza bakıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Han, Türkiye’nin uluslararası alanda sahip olduğu dış politika ile ilgili ifadelerini “Türkiye dış politika anlamında ne yapacağının ön görülebilmesi oldukça kolay bir ülke. Gücünün test edilmesinin sonrasında genellikle çok sert tepki vermeyen veya geç veren bir ülke. Aldığı kararlar ile opsiyonlarını artırmak yerine seçeneklerini hem kendisi için hem de karşısı için  siyah ve beyaz arasına indirgiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin tüm muhatapları her adımda seçim yapmak zorunda olduklarını biliyorlar. Türkiye'nin dış politikada stratejik bir kararı alırken sorması gereken üç soru var. Nasıl yapacağımız, sonunda ne elde etmek istediğimiz ve en önemlisi çıkış stratejisi ne olmalı” diye konuştu.

Konferans sonunda İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Berber,  Doç. Dr. Han 'a teşekkürlerini sunarak kendisine katılımından dolayı plaket verdi. Gizem Kara (Ege Ajans)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.