23 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara15°C

HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmesini önermiştir.

Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye

23 Mart 2017 Perşembe 18:23

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmesini önermiştir. Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizde tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalıkla ilgili dünyada yaşanılan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.          

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa KIRLANGIÇ “Tüberküloz Dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Türkiye’de tüberküloz hastası sayıları yıllar içerisinde düşüş göstermektedir. Hasta sayısının azalmasında ilaca dirençli vakalar da dahil tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçların Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılması etkili olmaktadır. “dedi. Sözlerine devam eden Kırlangıç, tedavi süreci en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı büyük önem arz etmektedir. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmakta, ilaçlarını önerilen sürede eksiksiz şekilde kullanan hastalar yüzde yüze yakın oranda şifa bulmaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavileri doğrudan gözetim altında uygulanmakta olup, sağlık personeli tarafından hastanın ilaçlarını günlük olarak alması sağlanmaktadır. Bu uygulama tedavi başarısını yükseltmektedir diye belirtti.

Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan vatandaşlarımızın tüberküloz açısından kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.