22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara14°C

İZMİR TİCARET BORSASI 130. YILINDA KABUK DEĞİŞTİRİYOR

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarihi Borsa Sarayının restorasyon sürecine ilişkin bilgi verdi..

İzmir Ticaret Borsası 130. Yılında Kabuk Değiştiriyor

08 Ocak 2021 Cuma 14:51

İzmir Ticaret Borsası 130. Yılında Kabuk Değiştiriyor
 
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarihi Borsa Sarayının restorasyon sürecine ilişkin bilgi verdi... İzmir Ticaret Borsası binasının açılışının yapıldığı 1928 yılından bugüne kesintisiz olarak Borsa binası olarak hizmet verdiğine ve Borsa’nın bu özelliğe sahip nadir kurumlardan biri olduğuna değinen Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası Yönetimi olarak tarihi Borsa binası için önemli bir karara imza attık. Hedefimiz, İzmir adına çok kıymetli bir kültür mirası olan ve 1. derece kültür varlığı olarak tescil edilmiş tarihi Borsa Sarayını en sağlıklı biçimde geleceğe taşımak... Binamızla ilgili olarak startını verdiğimiz rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında son aşamaya geldik. Projelerin Belediye ve Anıtlar Kurulu onayları alındıktan sonra uygulama için ihale yapılarak projelere uygun şekilde restorasyona başlanacak” dedi.
 
İzmir’de 30 Ekim tarihinde yaşanan depremin de Borsa’nın taşınma sürecinin hızlanmasına neden olduğuna dikkati çeken Işınsu Kestelli, “Borsamız hizmet binasını geçici süre ile Alsancak Bulvar İş Merkezi’ne taşıyarak mesaimize kesintisiz olarak devam edeceğiz. Geçici yerimizde hizmete devam ederken bir yandan da Borsamızın Çınarlı’da bulunan arsası üzerine konumlandıracağımız yeni hizmet binası için çalışmalarımızı başlattık. Avan proje hazırlanma süreci şu an devam ediyor. Bu çalışma tamamlanır tamamlanmaz da inşaat tekliflerinin alınması aşamasına geçeceğiz. Hedefimiz, burada yeni ve modern bir borsa binası inşa ederek, kurumumuzun idari fonksiyonlarını yeni binamızda sürdürmek. Tarihi Borsa Sarayını da bir prestij ve kültür binası olarak tasarlamak” diye konuştu.
 
Bu değişimin tarihi Borsa binasının tamamen terk edileceği anlamına gelmediğini vurgulayan Kestelli, “Borsamızı ziyarete gelecek heyetleri ağırlayacağımız bir ağırlama katı ve tarihe saygı salonu, Meclis toplantılarını yapabileceğimiz salonlar, üyelerimizin kullanabileceği tüccarlar kulübü restoranı, Borsa Akademi ve Borsa Vakfı’nın faaliyetlerini yürüteceği eğitim salonları, kütüphane, sergi salonları, hediyelik eşya dükkânı gibi yapıların tarihi bina içinde konumlandırılması planlanıyor. Bu sayede İzmir’in kalbinde yer alan Tarihi Borsa Sarayı’nı hem üyelerimizin hem de İzmirlilerin çok daha geniş anlamda kullanmalarına, bu tarihi atmosferden en iyi şekilde yararlanmalarına imkân sağlanacak” diye konuştu.
 
2020 yılı aralık ayı Meclis Toplantısında Borsa Binasının kültür ve prestij binası olarak tasarlanması yönündeki restorasyon konseptinin Meclis üyelerince de onaylandığını ifade eden Işınsu Kestelli, “Meclis üyelerimizin güvenoyuyla bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırdık. Meclisimiz bu kararla kurucu meclis gibi tarihi bir dönüm noktasına şahitlik edecek, dönemimiz kurum belleğimizde mirasımızla anılacak. Borsamız için 130. Yılımız diğer projelerimizle birlikte tam bir değişim ve dönüşüm yılı olacak” dedi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.