24 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara0°C

MEVCUT HABERLEŞME SİSTEMLERİNDEN 10 KAT HIZLI İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

Sanayi 4.0 evresi ile birlikte gerek üretim tesislerinde gerekse akıllı binalar ve alt yapı projeleri gibi hayatın içindeki her türlü platformda tüm makine, ürün ve sistemlerin birbiriyle çok

Mevcut Haberleşme Sistemlerinden 10 Kat Hızlı İletişim Teknolojisi

08 Haziran 2018 Cuma 11:29

MEVCUT HABERLEŞME SİSTEMLERİNDEN 10 KAT HIZLI İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

Sanayi 4.0 evresi ile birlikte gerek üretim tesislerinde gerekse akıllı binalar ve alt yapı projeleri gibi hayatın içindeki her türlü platformda tüm makine, ürün ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesi gerekiyor. Bu noktada devreye giren iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link, şu anda saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan tek açık endüstriyel iletişim altyapısı olarak öne çıkıyor. Gıda, ilaç, beyaz eşya gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için ideal çözümler sunan CC-Link, otomotiv sektörü ve bina otomasyonunda da yoğun olarak tercih ediliyor. Yüksek performanslı güvenilir iletişim imkanı tanıyan CC-Link; otomotiv sektöründe Honda Motor’un Yorii fabrikası, Ford Mustang ve Mazda 6’nın üretildiği AutoAlliance tesisi gibi pek çok büyük markanın fabrikalarında ve Çin’deki akıllı binalar, Singapur’daki Nanyang Güzel Sanatlar Akademisi gibi çok sayıda projede sağladığı başarılarla dikkat çekiyor.

Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarının desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link (Control&Communication Link), şu anda saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan tek açık endüstriyel iletişim altyapısı olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde gıda, ilaç, beyaz eşya gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için ideal çözümler sunan CC-Link teknolojisi, otomotiv sektöründe ve pek çok akıllı binanın otomasyonunda yoğun olarak tercih ediliyor. CC-Link uyumlu ürün üreticileri ve CC-Link kullanıcılarını aynı çatı altında toplayarak dünya genelinde bu ağı yaygınlaştırmak için çalışan CLPA’nın (CC-Link Partner Association) Türkiye Ülke Müdürü Tolga Bizel, otomotiv sektöründe önemli başarılara imza atan CC-Link uygulamalarından örnekler verdi. CC-Link’in tek bir kablo üzerinden farklı üreticilere ait çok sayıda otomasyon cihazına bağlanarak sanayide olduğu gibi binalarda da yüksek hızlı kontrol ve haberleşme sağladığına dikkat çeken Bizel, dünyadaki akıllı bina otomasyonu projesi örneklerinden de bahsetti.

HONDA, ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİNİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR

Honda Motor’un Japonya Saitama’da yer alan ana fabrikası Yorii’de araç gövdesi montaj hattı için CC-Link IE ağını tercih ettiğini belirten Bizel, şu açıklamalarda bulundu; “Üretim yönetimi bilgileri ve güvenlik sinyalleri dahil olmak üzere fabrika otomasyon cihazlarından kontrol sinyalleri için birleşik ağ dahilinde iletişime imkan tanıyan ethernet temelli CC-Link IE ağını tercih eden Honda, bu sayede Yorii Fabrikası’nın üretim ve operasyon yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini artırıyor.

Honda’nın Yori Fabrikası’nda, araç gövdesi montaj hattı için kontrol hattı kurulurken, genel ağ mimarisi önce fabrikanın tamamını tek bir ağda birleştiren bir düz konstrüksiyon üzerinde düşünüldü. Ancak tek bir hatanın fabrikanın tüm ağını durdurabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak çoklu ağ kullanmanın daha uygun olduğuna karar verildi ve diğer fabrikalara know-how aktarımı için hem sağlam hem de basit bir konstrüksiyona ihtiyaç duyuldu. Sistem mimarisinin planlama aşamasında ekip ağ için iki temel fonksiyonu da saptayan Honda, bunlardan birini fabrika otomasyon kontrol cihazlarının merkezi görselleştirilmesi, diğer temel fonksiyonu ise güvenlik sinyallerinin iletilmesi olarak belirledi. Bu doğrultuda fabrika otomasyon kontrol cihazı kurulumu, izlemesi, hata tespiti ve diğer faaliyetlerin ağ aracılığıyla merkezileştirilebileceği bir sistem kurmayı amaçlayan Honda, esnek hat değişimlerini mümkün kılan bir yapıya kavuşmak için güvenlik sinyallerini de ağa dahil etmeye karar vererek ciddi bir zaman kaybının önüne geçiyor. Yorii Fabrikası’nın ihtiyaç duyduğu bu sistemin gerçekleştirilmesi için CC-Link IE teknolojisini tercih eden Honda, bu ağ sayesinde tek bir ethernet kablosu, PLC’ler ve kontrol cihazları için kontrol bilgilerinin yanı sıra bağlı fabrika otomasyon cihazlarından bakım ve güvenlik bilgilerinin de iletilmesine olanak sağlıyor.”

FORD MUSTANG VE MAZDA 6’NIN ÜRETİM TESİSİNDE BÜYÜK TASARRUF

ABD’nin Michigan eyaletinde, Ford Mustang ve Mazda 6’nın üretildiği AutoAlliance tesisinde CC-Link ağından yoğun bir şekilde faydalanıldığını belirten Bizel, süreci şöyle tanımladı; “CC-Link sayesinde yeni hatların kurulumunda ve devreye alınmasında yakalanan hız, daha önce kullanılan diğer ağlı sistemlere kıyasla kayda değer ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyor. Üstün güvenilirliğe sahip CC-Link teknolojisi, üretim tesisinin verimliliğini artırıyor. CC-Link ile kontrol edilen bir dizi konveyör, araç gövdelerini çeşitli kaynak, montaj ve boya istasyonlarından geçiriyor. Her bir araç, üretim sürecinde yaklaşık yirmi kilometre seyahat ediyor. Üretimdeki robotların iletişim ve koordinasyonunu sağlayan CC-Link ağı, robot hareketlerini başlatıp durdurduğu gibi aynı zamanda çarpışmaların önlenmesi için robotların pozisyonlarını birbirleriyle paylaşmalarını da mümkün kılıyor. Tesiste, gövde montaj bölümündeki kontrolörlerin yüzde 95’inden fazlası da CC-Link ağıyla birbirine bağlı şekilde çalışıyor.”

AKILLI BİNALARDA YÜKSEK ENERJİ TASARRUFU, DÜŞÜK İŞLETİM MALİYETİ

İnşaat sektörünün aktif olduğu Çin’de, akıllı ofis binaları ve konutlarda CC-Link teknolojisinin yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Tolga Bizel, şu bilgileri aktardı; “Özellikle Şangay dahil olmak üzere Doğu Çin'de bina otomasyon sistemi için CC-Link teknolojisi oldukça benimsenmiş durumda. CC-Link, bu binalarda geniş bir ekipman yelpazesini kontrol ederek yüksek enerji tasarrufu sağlıyor ve işletim maliyetlerini düşürüyor. Aynı zamanda konforlu bir çalışma ve yaşam ortamı sunuyor. CC-Link ağı; elektrik dağıtımı, su temini, klima ve aydınlatma sistemleri, kazan ve sıhhi tesisat kontrol sistemleri gibi pek çok sistemi kontrol ediyor. Su ve elektrik sayaçlarının uzaktan taranmasına da imkan veren CC-Link, daha önce kurulmuş olan akıllı bina sistemlerine kolayca adapte edilebiliyor ve düşük maliyetle yüksek performans sağlıyor.”

BİNA OTOMASYONUNDA İZLEME VE KONTROL SÜREÇLERİNDE BÜYÜK KOLAYLIK

Singapur’daki Nanyang Güzel Sanatlar Akademisi’nin bina otomasyon sistemi için de CC-Link ağının tercih edildiğini ifade eden Tolga Bizel, şöyle konuştu; “Singapur'da eğitim tesislerinde temiz, yeşil ve konforlu bir ortamın sağlanması büyük önem arz ediyor. Bununla birlikte düşük maliyetle etkin bir inşaatın gerçekleştirilmesi, tesislerin uzun süreli verimliliğinin sağlanması ve enerji kaynaklarının korunması da oldukça hassas konular arasında yer alıyor. Nanyang Güzel Sanatlar Akademisi’nde tüm bu gereksinimleri karşılamak için HVAC, elektrik dağıtımı, sıhhi tesisat ve aydınlatma otomasyonu gibi geniş yelpazedeki hizmetlerin entegrasyonu CC-Link ağı ile sağlanıyor. Yüksek hızlı bina otomasyon sistemi gerçekleştirmek ve güvenlik, enerji tasarrufu, iç mekan konforu için 24 saat boyunca izleme ve kontrol sağlamak amacıyla PLC'lerin tesislerin tümünde kurulmuş olması avantaj sağlıyor. Binanın tamamında pompalar, fanlar ve sıcaklık sensörleri gibi kontrol cihazları kullanılıyor ve her cihaz PLC kontrolörüne CC-Link ağı ile bağlanıyor. Bu sayede kablolamada azalma, bakım işlemlerinde iyileştirme, izlemede kolaylık ve her cihaz için kontrol sağlanmış oluyor.”

CC-Link teknolojisinde bakım açısından avantaj sağlayan en önemli özelliklerden birinin, müşterilerin ağı programlayabilmesi ve master PLC'ye bağlı bir modem üzerinden istasyonları bağlayabilmeleri olduğunu vurgulayan Bizel, “Bu özellik, satış sonrası bakım ve servis programlarının müşteriye yetkin bir şekilde sunulmasına ve sahaya gitmeden önce sorunların uzaktan teşhis edilmesine olanak sağlıyor” diyerek sözlerini tamamladı./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.