22 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C

MİMARLARIN SORUNLARI MİMARLIK BULUŞMALARI 2017’DE TARTIŞILDI

İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından bu yıl ilk defa verilen Mimarlığa Katkı Ödülü’nü, toplumu ve mimarlığı

Mimarların Sorunları Mimarlık Buluşmaları 2017’de Tartışıldı

05 Aralık 2017 Salı 09:14

İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen Mimarlık Buluşmaları 2017 mimarlık örgütlerini bir araya getirdi.
 
İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmirSMD) tarafından organize edilen ve açılış konuşmalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmirSMD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Egeli’nin yaptığı Mimarlık Buluşmaları 2017 Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirildi.

Mimarlık mesleğinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir dizi panele ev sahipliği yapan Mimarlık Buluşmaları 2017’nin ilk günü İzmirSMD tarafından düzenlenen Öğrenci Bitirme Projesi Ödülü 2017 ve Gürhan Tümer anısına İzmir Ütopyaları - Öğrenci Fikir Projesi Yarışması 2017 yarışmalarında kazananlara ödülleri takdim edildi.
 
MİMARLIĞA KATKI ÖDÜLÜ VE İZMİR’E KATKI ÖDÜLÜ
 
İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından bu yıl ilk defa verilen Mimarlığa Katkı Ödülü’nü, toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkarak farklı sosyal sorumluluk projeleriyle mimarlık kültürüne sağladığı katkılar nedeniyle Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’a; İzmir’e Katkı Ödülü’nü ise İzmir mimarlığını ilgilendiren değerlere sahip çıkarak sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle Cenk Dereli’ye verildi.
 
“MİMARLIK MESLEĞİ EROZYONA UĞRATILIYOR”

Mimarlığın ve mimarların mesleki birikim ve bilinçleri doğrultusundaki dik duruşlarının bile bugün doğrudan hedef olmaları için yeterli olduğunu dile getiren İzmirSMD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Egeli, “Mesleğimize saygınlığın erozyona uğratılmasının risklerine karşı, eksiğimiz olan birlikte söylem, hareket ve topluma öncü olma gereğinin ön plana çıkması, tüm mimari aktörlerin de yer alacağı bir buluşmanın İzmirSMD tarafından düzenlenmesi gereğini doğurdu” dedi. Egeli, bu yıl Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 30., İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin 14. kuruluş yılı olduğunu hatırlatarak, “Serbest Mimarlar Dernekleri’nin kendi aralarında federasyon yapısına doğru evrildikleri bir süreç yaşıyoruz” diye konuştu.
 
“MİMARLARIN ESERİ OLAN KENTLERDE YAŞIYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Mimarların eseri olan kentlerde yaşıyoruz. Mimarların özgür ve özgün çalışmaları sayesinde kentlerimiz gelişecek. Binaların güzel yapılmasının yanı sıra kullanım sürecinde korunması da önem arzediyor. Türkiye’nin en güzel kentlerinden olan İzmir’de Kordon’a, Karşıyaka sahiline ve Mustafa Kemal Bulvarı’na baktığımızda bunu başaramadığımızı görüyoruz. Binaların özgün mimarisi korunamıyor. Gecekonduların ve çarpık kentleşmeye neden olan binaların kentsel dönüşümle yenilenmelerinin yanı sıra değeri 2-3 milyon lirayı bulan konutların da yeniden ele alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

SALİH ZEKİ PEKİN ANISINA

İzmirSMD Mimarlık Buluşmaları 2017’nin ikinci günü, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı ve İzmirSMD Üyesi Salih Zeki Pekin anısına düzenlenen oturumla başladı. Deniz Güner moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşmacılar Burçak Pekin, Aslı Özbay, Hümeyra Birol Akkurt ve Deniz Özkut, Salih Zeki Pekin ile ilgili anılarını paylaştılar. Pekin’in farklı yönlerine tanıklık eden panelistlerin anıları izleyiciler tarafından ilgiyle dinlendi.
 
“GENÇ MİMARLAR DENEYİMLERİNİ, SORUNLARINI PAYLAŞTI

Abdi Güzer moderatörlüğünde düzenlenen “Genç Mimarlar Konuşuyor” panelinin konuşmacıları Burcu Özen Kundak, Hasan Okan Çetin ve Emin Balkış, mezuniyet sonrası iş deneyimlerini ve kendi ofislerini açma süreçlerini genç mimarlara aktardılar. Panelde gündeme gelen bir diğer konu da mimarlık öğrencilerinin aldıkları eğitim ile, mezun olduktan sonra çalışmaya başladıklarında piyasa gerçekleriyle karşılaştıklarında yaşadıkları sorunlar oldu.
 
MİMARLIKTA ÖRGÜTLENME

Deneyimli mimar Şükrü Kocagöz yönetiminde gerçekleştirilen ve İzmirSMD’den Hüseyin Egeli, Mimarlar Derneği 1927’den Lale Özgenel, Çetin Ünalın ile İzmir Mimarlar Odası’ndan Ebru Türkdamar Diktaş’ın   konuşmacı olduğu  “Mimarlıkta Örgütlenme” panelinde ise, mesleki örgütlerin kuruluş süreçleri tarihsel olarak anlatılırken, günümüzde mimarlık mesleğini temsil eden örgütlerin yöneticileri yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
 
MEDYA VE MİMARLIK

Abdi Güzer’in yönettiği ve Erkan Aktuğ, Cem Erciyes ve Banu Binat’ın konuşmacı olarak katıldıkları “Medya ve Mimarlık” panelinde mimarların eserleriyle medyada gerektiği kadar yer bulamadığı ve mimarlık odaklı yayınların azlığı gündeme getirildi.
 
Panelistlerin konuşmasından sonra söz alan Hüseyin Egeli kamuoyunun mimarlık ve mimar kimliği konularında bilgilendirilmesi gerektiğini; bunun için mimarlık dernek ve aktörlerinin komuoyu ve medyaya yönelik bir tanıtım çalışması yapmasının gerekliliğine dikkat çekti.
 
DEĞİŞEN KENTLİLİK KAVRAMI, KİMLİK, MEKAN VE İZMİR

Etkinliğin son panelinde ise “Değişen Kentlilik Kavramı, Kimlik, Mekan ve İzmir” konusu ele alındı. Özlem Erdoğdu Erkarslan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirlen panele İlhan Tekeli, Tanıl Bora ve Korhan Gümüş konuşmacı olarak katıldılar. İlhan Tekeli konuşmasında bugün kentle ilgili eleştirilen uygulamaların kararlarının bir çoğunun daha önceki dönemlerde alınmış kararlar olduğuna değindi. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.