24 Eylül 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara21°C

NAĞME VE ACELİTE’DEN NAĞMELİTE

Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi, Çağrıhan Erkan 'nın sunumu ve performansıyla 'Nağmelite' isimli piyano resitaline ev sahipliği yaptı.

Nağme ve Acelite’den Nağmelite

18 Kasım 2016 Cuma 13:57

Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi, Çağrıhan Erkan 'nın sunumu ve performansıyla 'Nağmelite' isimli piyano resitaline ev sahipliği yaptı.

Beste ve düzenlemelerin Çağrıhan Erkan'a ait olduğu resitalde sanatçı, açılışı 'Dizgeler Evreninde Yolculuk' isimli düzenlemesiyle yaptı. Esere başlamadan önce Erkan, dinleyicilerden notaların ardındaki tınıları duymalarını rica etti. Resitale çeşitli fakültelerden gelen öğrencilerin yanı sıra, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin’de katıldı. 

Piyano resital programının açılış sunumunu yapan sanatçı Çağrıhan Erkan,  "Neden Nağmelite diye düşünebilirsiniz. Nağmelite benim kendi bulduğum ya da uydurduğum bir kelime “acelite” ya da müziksel bir terim olan “nağme” kavramlarından kısımlar birleştirerek böyle bir isim buldum" dedi. Erkan, nağme kelimesini seçme sebebini şöyle açıkladı “Bildiğimiz piyano konserlerinin dışında makamsal ezgilerin yoğun olduğu ve bunların şu anda sahnede yapacağım uyarlamalarının olduğu bir konser olacak o yüzden böyle bir isim düşündüm” dedi. 

“O BİZE ASLINDA GÜÇ VERİR”
Çağrıhan Erkan, “Doğuşkanlar” isimli eserden “Aslında sesin doğasında var olan ve bizim asla açıklayamadığımız bir dünyanın sırrı” olarak bahsetti ve ekledi, “Biraz dikkatli dinlenirse bu bütün çalgılarla duyulur. O bize aslında güç verir. Piyano da fazlasıyla duyulan tınısal bir olgu”. Doğuşkanlar isimli eserin sahne uyarlamasıyla başlayan resital, Aranağmeler Parafrazı, Mülazimeler Parafsazı, Son Haneler Parafsazı’yla devam etti. Her eserden önce dinleyiciye eseri tanıtan Erkan,  Piyano için Sözsüz Şarkılar (Can-ı Gönül), Somalı Zeybeği Üzerine Parafsazı eserlerini sergiledi. Katibimin Türküsü Üzerine Çeşitlemeler ile de resitali sonlandırdı. (BK-İG-SK/OK) // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.