23 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

NEVRUZ, SARSILMAZ BİR BÜTÜNLÜĞÜN, YENİDEN DİRİLİŞİN BAYRAMIDIR

Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü’nde “Nevruz Programı” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, EÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hatice Beril Dedeoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) İzmir Bölge Koordina

Nevruz, Sarsılmaz Bir Bütünlüğün, Yeniden Dirilişin Bayramıdır

22 Mart 2017 Çarşamba 15:41

Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü’nde  “Nevruz Programı” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila,  EÜ Rektör Vekili  Prof. Dr. Hatice Beril Dedeoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) İzmir Bölge Koordinatörü Servet Çetin,  EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Metin, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, EÜ Senato Üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Etkinliğe katılanlar, Nevruz ateşinden atladılar, yumurta tokuşturup zeybek oynadılar. 
Öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte Türkistan  pilavı yiyen Prof. Dr. Hatice Beril Dedeoğlu yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

HUZUR VE BARIŞIN BAYRAMI
Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Ekici, “Bu yeni gün, bütün Türk Dünyasındaki örnekleri gibi ülkemizin her yanında ayrılmanın ve parçalanmanın değil, sarsılmaz bir bütünlüğün; kin, nefret ve düşmanlığın değil, sevgi, saygı, paylaşım ve bağlılığın; çatışmanın değil, huzur ve barışın tomurcuk verdiği bir bayram olsun. Bugün, bin yılı aşkın bir süredir yurt edindiğimiz bu topraklarda aklımız ve sağduyumuzun bizi birbirimize kenetlediği yeni bir başlangıç günüdür. Millet olarak acı, elem ve kederli günlerimizde birlikte üzüldüğümüz gibi bugün, sevinçlerimizi paylaşıp dayanışma içinde bayram yaptığımız ve birlikte olduğumuzu ortaya koyduğumuz özel bir gündür. Böylesi bayramlar ister yeni yılın başlangıcı ister yeni bir mevsimin başlangıcı olarak kutlansın, asıl amaç millet olarak aynı hazzı, aynı zevki tatmaya yöneliktir. Bu tür günler milli birlik ve bütünlüğü pekiştiren, aynı geçmişi ve aynı coğrafyayı vatan olarak kabul ettiğimiz bayramlar olarak kutlanmaya devam edecektir” dedi.

Başbakanlık YTB İzmir İl Koordinatörü Servet Çetin, “Baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz Bayramı dolayısıyla bir aradayız. Bu bayram dolayısıyla özellikle uluslararası öğrencilerimizin burada bulunması ve enstitümüzün bu öğrencilerimize ev sahipliği yapması da bizim için bir başka anlam ifade ediyor. Nevruz, yenilenme demek aslında. Toplumlarımızın yaşamakta olduğu halihazırda bir takım sıkıntıların, acıların ortadan kaldırılması, çatışma, kriz ve savaş koşullarının ortadan kaldırılması için de Nevruz’un hepimize hatırlattığı mesajlar olmalı diye düşünüyorum. Bu bağlamda dünyanın birçok farklı ülkesinden öğrenci kardeşlerimizin bir arada bulunduğu bu ortamda Nevruz’un hepimiz için, bütün dünya halkları için; barış, kardeşlik, esenlik getirmesini temenni ediyorum” dedi.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜN RENKLİ YANSIMASI
Kutlamalarda çok güzel ve çok renkli Türk kültürünün bir yansımasıyla karşılaştığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Metin, “Nevruz; baharın gelişi, toprağın uyanışı, barışın, dostluğun, kardeşliğin pekişmesi anlamına gelir. Bu vesileyle ben, tüm Türk dünyasının ve bu büyük coğrafyada yaşayan tüm insanların Nevruz Bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Bugün hepimize barış, huzur, sağlık ve mutluluk getirsin” diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Nevruz; baharın, toprağın uyanışı, güzelliklerin gelişi, bereket ve bolluk demektir. Türk dünyasının en büyük bayramlarından biri bugün Bornova’da Ege Üniversitesi’nde kutlanıyor. Ege Üniversitesi ile birlikte yol almaktan son derece memnunuz. Bu bayramın barış içerisinde tüm toplumumuzu daha güzel günlere kavuşturmasını yürekten diliyorum” diye konuştu.
Etkinlik kapsamında Doç. Dr. Mehmet Temizkan’ın yöneticiliğinde “Nevruz Paneli”   düzenlendi. Panelde Türk Dünyasından öğrenciler söz alarak, kendi ülkelerindeki Nevruz kutlamaları hakkında bilgiler verdi. Kopuz dinletisi ve dans gösterisinin ardından Enstitü bahçesinde nevruz ateşi yakıldı. Katılımcılar nevruz ikramı olarak; Türkistan pilavı ve tatlı dağıtıldı. Kutlamalar çeşitli ülkelerin dans gösterileriyle devam etti. //EGE BASIN GRUBU // 
Mehmet Köse – Mustafa Kösem

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.