25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-3°C

PAZAR YERLERİNDEKİ TARTI VE ÖLÇÜ ALETLERİ DENETLİYOR

Nazilli Belediyesi Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu Pazarcı esnafın tartı ve ölçü aletlerini denetleniyor. Zabıta eşliğindeki denetlemede tartı ayarı ve tartı mührü kontrolleri de yapılıyor..

Pazar Yerlerindeki Tartı ve Ölçü Aletleri Denetliyor

19 Ekim 2016 Çarşamba 09:11

Nazilli Belediyesi Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu Pazarcı esnafın tartı ve ölçü aletlerini denetleniyor. Zabıta eşliğindeki denetlemede tartı ayarı ve tartı mührü kontrolleri de yapılıyor.. 

Nazilli Belediyesi Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu,  Zabıta ekipleri eşliğinde, pazar esnafının kullandığı ölçü ve tartı aletlerinin denetimleri yapılıyor. Nazilli Belediyesi, Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu ile Zabıta Müdürlüğü ekiplerince haftanın değişik günlerinde mahallelerde kurulan Pazar yerlerinde tartı ve ölçü aletlerinin kontrol uygulamasında muayene ve damgası yapılmışmı, CE işareti, onaylanmış kuruluş numarası, yeşil M işareti, Doğruluk sınıfı (I ,II ,III veya IV )imal yılı , damga ve tarihi, üreticinin unvanı ve adresi, marka / model ve seri numarası var mı yok mu  bakılıyor.olmak zorundadır.  Pazarına gelen vatandaşların daha güvenilir ortamlarda alışveriş yapmasını sağlamak amacıyla Belediye Ölçü Ayar Memurluğunca tartı ve ölçü aletlerinin kontrolüne yönelik uygulama günün belirli saatlerinde devam ediyor. Tartı ve ölçü aletlerine yönelik kontrol uygulamasının belirli aralıklarla süreceğini belirten yetkililer, pazarcı esnaflarının kurallara uygun hareket etmesi konusunda uyarıda bulunarak gereken hassasiyeti göstermelerini istiyor. Bu uygulamaya göre Pazarcı esnafın dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanıyor.

*İlgili teknik düzenlemesine uygun olarak üretilmiş ve tip onayı almış, muayene ve damgası yapılmış ölçü / tartı aletinin kullanılması yasal zorunluluktur.
*Ölçü / tartı aletinin etiketi üzerinde CE işareti, onaylanmış kuruluş numarası, yeşil M işareti, Doğruluk sınıfı (I ,II ,III VEYA IV )imal yılı , damga ve tarihi, üreticinin unvanı ve adresi, marka / model ve seri numarası olmak zorundadır.
*3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği her 2 yılda bir (01 Ocak -28  Şubat tarihleri arası) periyodik muayene için ilgili idareye başvurulması gerekmektedir (il müdürlüğü , belediye, yetkili muayene servisi )
*Alım- Satım işlerinde kullanılamaz ‘ibaresi taşıyan ölçü / tartı aletinin ticari amaçlı kullanımı yasaktır.
*Damgası kopmuş bozulmuş damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye 1.674 tl idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca bu durumdaki ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmektedir.
*Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye 161 tl idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
*Ambalajında belirtilen veya yetkili makamlarca tespit edilen miktarlara uymayan bir malı üreten satışa arz eden veya satan kişiye 1.674 tl den 16.740 tl ye kadar idari para cezası verilir.
*Uluslar arası birimler sistemine göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikli bakımından 3516 sayılı Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden ithal eden satan satışa arz eden satın alan bulunduran veya bu özelliğini bilerek nakleden kişi bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
*Damgalanmamış ölçü aletlerini satan satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
*Ayarın doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.