03 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara5°C

SULAMALARDA DİGİTAL ÇAĞ

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile

Sulamalarda digital çağ

31 Ağustos 2023 Perşembe 08:35

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Hedef suyu daha verimli kullanmak

Küresel ısınma ile birlikte giderek daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne geçmeyi amaçlayan DSİ Genel Müdürlüğü, işletmedeki borulu sistem sulamaları ön ödemeli elektronik sayaçlarla revize ediyor.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki İzmir, Manisa ve Uşak’ta devam eden çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanacağını açıklayanDSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yeni sistem ile suyun daha verimli kullanılacağının altını çizdi.  “Hem üretici hem de ülkemiz kazanacak” dedi.

3161 sayaç takılacak

Çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projenin 37 sulama sahasını kapsadığını belirterek, toplam 3161 ön ödemeli elektronik sayacın sulamalara monte edileceğini açıkladı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Proje kapsamında Uşak’ta 1205, Manisa’da 519, İzmir’de ise 1437 ön ödemeli elektronik sayacı sistemimize dahilediyoruz. Bu kapsamda 3794 hidrat imalatı da yapıyoruz. Hedefimiz, proje kapsamındaki tüm sulama sahasında gelecek yıl ön ödemeli elektronik sayaçları kullanmak.” Dedi.

% 40 tasarruf hedefleniyor

“İşletmelerdeki Borulu Sulamalara Sayaç Takılması” projesi kapsamında İzmir, Manisa ve Uşak’ta toplam 400 bin 533 dekar arazideki sulama sistemi değişecek. Yeni sistemde üretici elindeki karta önceden birliklerden ya da belirlenen noktalardan yükleme yaptıracak. Ardından da o kartı sayaca okutarak, arazisini sulayacak. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi ve su verimliliğinin artırılması planlanan proje sayesinde su tüketiminde % 40’a varan tasarruf hedefleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.