TARİHİ YAPILAR BÜYÜKŞEHİR İLE HAYAT BULUYOR
Tarihi Yapılar Büyükşehir İle Hayat Buluyor
19 Ağustos 2017 Cumartesi 13:18
Denizli'de geçmişe tanıklık eden tarihi evleri restore ederek şehir yaşamına yeniden kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinin yanında ilçelerdeki tarihi yapıları da yok olmaktan kurtarıyor. Bugüne kadar birçok tarihi yapıyı yok olmaktan kurtaran Denizli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Dönemi mimari özellikleri taşıyan 81 yıllık Güney Eski Hükümet Binasını restore ediyor.
Yıkılmak üzereyken şehrin değerleri arasına yeniden kazandırdığı tarihi yapıları her geçen gün artıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinin yanında ilçelerdeki tarihi yapıları da kurtarıyor. Bugüne kadar Külahçıoğlu Un Fabrikası, Merzeci Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcı Evi, Sürücü Evi, Osmanbey Konağı, Cezmi Ökten Evi, Adil Beştaş Evi gibi Denizli'nin yıkılmaya yüz tutmuş çok sayıda tarihi binasını kamulaştırıp, restore ederek kente kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Güney İlçesindeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan, 1936 yılında yapılan Güney Eski Hükümet Binası'na el attı. Denizli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından restorasyonu yapılan tek katlı binanın Cumhuriyet dönemi mimari özelliklerini taşıdığı kaydedildi.
“KENTİN DEĞERLERİNE DE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, geçmişle bütünleşen tarihi yapıları kente kazandırmaya devam ettiklerini söyledi. Bugüne kadar birçok tarihi yapıyı kurtardıklarını ifade eden Başkan Zolan, "Belediyelerin görevi sadece alt ve üst yapı gibi klasik belediyecilik hizmetleri değildir. Belediyeler kentin değerlerine de sahip çıkmalıdır" dedi. Denizli'nin tarihi değerlerini geleceğe taşımak için büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Başkan Zolan, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapılarımızı orijinaline uygun şekilde restore ediyoruz. Bu değerleri kentimize kazandırdıktan sonra yine vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.
TARİHİ YAPININ ÖZELLİKLERİ
Dikdörtgen planlı, moloz taş duvar özellikli, bir salon etrafına sıralanmış odaların olduğu Güney Eski Hükümet Binası'nda bulunan bazı odaların tavan göbeklerinde ahşap işçilikleri bulunduğu tespit edilirken, üstünün konik çatı ile örtüldüğü, alaturka kiremit ile kapatıldığı, içi ve dışının ise sıva kaplı olarak yapıldığı kaydedildi. Basık kemerli ana girişin üzerinde yer alan kitabede yapım yılı belirtilen binanın bahçesinde bulunan kare planlı yapının da aynı dönemde yapıldığı ve lojman olarak kullanıldığı işaret edildi. Binanın İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2002 yılında tescil edildiği belirtildi. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.