25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-3°C

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE BİRLİKTE HER ŞEY GİT GİDE DEĞİŞİYOR

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleştirilen 14. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Numan M. Durakbaşa, meteoroloji ve otomasyonun hızla geliştiğinden söz etti.

Teknolojinin Gelişmesiyle Birlikte Her Şey Git Gide Değişiyor

03 Aralık 2016 Cumartesi 11:43

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE BİRLİKTE HER ŞEY GİT GİDE DEĞİŞİYOR

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleştirilen  14. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nde konuşan  Prof. Dr. Numan M. Durakbaşa, meteoroloji ve otomasyonun hızla geliştiğinden söz etti.

2000’li yıllarda kullanılmaya başlayan nanoteknoloji kelimesini 1974 yılında ilk ortaya atan kişi olan Prof. Dr.  Norio Taniguchi hakkında bilgi vermesinin ardından nano, micro ve pico teknolojilerinden ve gelişme süreçlerinden bahseden Prof. Dr. Durakbaşa, “Yeni malzemelerle ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte her şey git gide değişiyor. Burada hem değişim hem de gelişimden bahsediyoruz. Bu süratli gelişmelere ayak uydurabilmek için tüm seviyeleri kavrayıp kapsamak gerekir. Bu da başarılması güç bir şeydir” dedi.

Bu teknolojilerle ilgili olarak Viyana Teknik Üniversitesi’nin laboratuvarına canlı bağlantı yapan Prof. Dr. Durakbaşa, nanoteknoloji laboratuvarlarının bu teknolojinin vazgeçilmez bir altyapısını oluşturduğunu ifade etti. Bu teknolojinin avantajlarına değinerek; verilerin geriye doğru talep edilebilirliğini buna bir örnek olarak gösterdi.

LABORATUVARLARDA EN FAZLA 3 KİŞİ

Laboratuvarların yararlarından bahseden Prof. Dr. Numan M. Durakbaşa, “Bu laboratuvarlar için oluşturulmuş şartlar var. Örneğin temiz oda olarak adlandırılan bir laboratuvar oluşturmak bu şartlardan bir tanesi. Bu yerlerde titreşimlere karşı uygun ortamı oluşturmak gerekiyor. İnsan faktörünü düşünürsek her operatör yani insan, 37 derecelik bir sıcaklığı yaydığı için laboratuvarlarda az sayıda çalışan bulunması gerekiyor. Bu da yaklaşık 3 kişilik bir sınıra tekabül ediyor” diye konuştu.

Sunumunu genel olarak canlı laboratuvar bağlantılarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Durakbaşa, bu laboratuvarların nasıl işlediğinden, ekipmanlarından, imalat süreci ve sonrasına dair bilgiler verdi. Endüstri 4.0 teknolojisiyle bu laboratuvarların geliştirilmesinin, hedeflenenler arasında olduğunu belirtti. Nano, micro ve pico teknolojilerinin kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunu söyleyerek “Bilgi toplumu olma niteliğiyle ilerleyen imalat teknolojisi de yakında görülecekler arasındadır” dedi. Müşterilerle ilgili olan ara yüzlerin dijitalleşmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Numan M. Durakbaşa; yapay zeka, otomasyon, imalat ve otomat sistemlerinin yani makinaların birbiriyle iletişim halinde olmasının günümüzdeki sistemler arasında yer aldığını söyledi.

Kongre, konuşmacıların kendi adlarına dikilen fidan sertifikalarının verilmesiyle son buldu. Debi Keskin – Ayhan Kırık İZMİR (Ege Ajans)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.