25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

TÜİK KÜLTÜREL İSTİHDAM VERİLERİNİ AÇIKLADI

Kültürel istihdam göstergeleri, metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartlarına uygun bir biçimde ve Hanehalkı İşgücü araştırmaları verileri kullanılarak, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” raporuna göre ülkemizde ilk defa üretildi.

TÜİK Kültürel İstihdam Verilerini Açıkladı

08 Kasım 2016 Salı 13:39

Kültürel istihdam göstergeleri, metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartlarına uygun bir biçimde ve Hanehalkı İşgücü araştırmaları verileri kullanılarak, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” raporuna göre ülkemizde ilk defa üretildi. 

Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri nihai raporu, kültürel istihdamı meslek sınıflaması ISCO-08 ve ekonomik faaliyet sınıflandırması NACE Rev.2’ye göre tanımlıyor. Kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte çalışanlar ile, kültürel olmayan bir faaliyet alanında kültürel meslekte çalışan tüm kişiler kültürel istihdamda kabul ediliyor.

KÜLTÜREL İSTİHDAM PAYI  YÜZDE 2,2
Türkiye’de 2015 yılındaki verilere göre 575 bin kişi kültürel istihdam kapsamına girdi. Kültürel istihdamın toplam istihdam içindeki payı ise yüzde 2,2 olarak açıklandı. Kültürel istihdamın kapsadığı 499 bin kişinin kültürel bir mesleğe sahip olduğu belirtilirken, 179 bin kişi kültürel bir sektörde çalıştı.

KÜLTÜREL İSTİDAMDA OLANLARIN YÜZDE  76,2’Sİ TAM ZAMANLI
Kültürel istihdamda olanların yüzde 52,2’sini erkekler oluştururken geri kalan yüzde  kadınları kapsadı. Yaş gruplarını kapsayan veriler incelendiğinde, yüzde 59,7’si 30-54 yaş grubunu kapsarken, 15-29 yaş grubu yüzde 33’ü, 55 yaş grubu ve üstü ise yüzde 7,3’lük bir grubu kapsadı.

Tamamlanan eğitim düzeyi verilerini açıklayan tabloda, kültürel istihdamda olanların yüzde 47’si lise altı eğitim düzeyine sahip, yüzde 32,3’ü yükseköğretim mezunu ve yüzde 20,7’si ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olarak belirtildi. 

Kültürel istihdam verilerinde, kültürel alanda çalışan bireylerin yüzde 76,2 olarak belirtilen tam zamanlı çalışan oranı diğer verilere bakıldığında oldukça yüksek. Yarı zamanlı çalışanlar ise yüzde 23,8’lik dilimi kapsadı. İstihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama çalışma süresi ise 40,9 saat olarak açıklandı.
İstihdamda olanların işteki durumlarına bakıldığında ise yüzde 64,2’si ücretli, maaşlı ve ya yevmiyeli çalışıyor. işveren, kendi hesabına veya aile işçisi olarak çalışan oran ise yüzde 35,8. (BE/OK)

//EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.