TÜRK TELEKOM İLE SICAKLIK TAKİBİ CEBE GİRECEK
Türk Telekom, Türkiye dijital devriminin ortağı olarak 5G ve IoT teknolojileri konusunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
17 Kasım 2016 Perşembe 14:27
Türk Telekom, Türkiye dijital devriminin ortağı olarak 5G ve IoT teknolojileri konusunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Gerçekleştirdiği projelerle sektöre liderlik eden Türk Telekom, son olarak Nokia’yla birlikte Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini Türkiye’de ilk kez kendi şebekesinde test eden operatör oldu. İlk ticari uygulamalarının dünyada gelecek yıl başlamasının beklendiği IoT teknolojisini dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de kullanıcılarına sunmayı hedefleyen Türk Telekom, bu teknolojiyi akıllı şehirler başta olmak üzere enerjiden sağlığa, lojistikten eğitime birçok sektöre adapte etmeyi planlıyor.
Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, Nokia işbirliği ile Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini Türkiye’de ilk kez kendi şebekesinde test eden operatör oldu. Geleceğin teknolojilerinin test edildiği Türk Telekom laboratuvarlarında gerçekleştirilen “nesnelerin interneti akıllı ısıölçer sistem testi” kapsamında sistem odasının ısısı ölçülerek anlık olarak raporlandı.
Türk Telekom, Nokia ile birlikte yaptığı IoT testini hali hazırda 4.5G şebekesinde kullandığı baz istasyonları ile aynı donanıma sahip üniteler (e-nodeB) ve sahip olduğu en iyi kapsama alanı hizmetini sunan alçak bant frekans paketlerini kullanarak gerçekleştirdi.
İlk ticari uygulamalarının dünyada gelecek yıl başlamasının beklendiği Narrowband IoT teknolojisini dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de kullanıcılarına sunmayı hedefleyen Türk Telekom, bu teknolojiyi akıllı şehirler başta olmak üzere enerjiden sağlığa, lojistikten eğitime birçok sektöre adapte etmeyi planlıyor. Yeni nesil şehirler başta olmak üzere nesnelerin internetini temel alan çok çeşitli çözümler sunan Türk Telekom, IoT ile birlikte bu servislerin hizmet kalitesinde önemli iyileştirmeler ve yeni servislerin geliştirilmesini hedefliyor.
CENGİZ DOĞAN: “YAPTIĞIMIZ BU TESTLER 5G VE ÖTESİNDEKİ TEKNOLOJİLERE BUGÜNDEN HAZIR OLMAMIZI SAĞLIYOR”
Nesnelerin İnterneti kapsamında başlayan test çalışmalarını, Türk Telekom’un 5G stratejisinin önemli bir adımı olarak gördüklerini belirten Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan: “Türk Telekom olarak nesnelerin interneti teknolojilerine yön verecek yeni standartları belirlemek üzere kurulan GSMA Narrow Band-IoT Forum’a Türkiye'den katılan ilk ve tek operatörüz. Aynı zamanda uluslararası çalışma gruplarında 5G yazılımlarının üretim süreçlerinde yer alıyoruz. Şirket olarak Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirmek için çalışıyoruz ve bu yolda yeni bir ilke daha imza atmış olmaktan dolayı mutluyuz. Nokia ile işbirliğimizin önemli bir çıktısı olan bu ve benzer çalışmalar 5G ve ötesindeki teknolojilere bugünden hazır olmamızı sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu test ise özellikle sıcaklık değişim takibinin önemli olduğu eczane, depo, sistem odaları ve santraller için büyük önem taşıyor. Türk Telekom olarak Türkiye’de farklı sektörler için katma değer yaratmak ve aynı zamanda müşterilerimizin kullanıcı deneyimini artıracak yenilikçi çözüm ve servisler sağlamak üzere işbirliklerimize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”
Nesnelerin İnterneti testi Türk Telekom’un Nokia ile birlikte Nisan ayında IoT ve 5G teknolojileri ile uyumlu yeni nesil ürün, çözüm ve hizmetlerini Türkiye’de ilk kez deneyimlemek üzere hayata geçirdiği anlaşmanın ilk somut örneği olması açısından büyük önem taşıyor. Yapılan anlaşmayla Türk Telekom, Nokia ile 5G ve Nesnelerin İnterneti konularında, yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi için birlikte çalışma kararı almıştı. İşbirliği kapsamında 5G standartları, 5G teknolojisinin şebekeye entegrasyonu konularında da birlikte çalışmalar yapan Türk Telekom ve Nokia, 5G teknolojisi ile birlikte günlük hayatta örneklerine daha fazla rastlanacak olan nesnelerin interneti konusunda da ortak çalışmalar yürütüyor.
DÜNYA İLE AYNI ANDA TÜRKİYE’YE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
Nesnelerin interneti uygulamalarında kullanılmak üzere düşük güç tüketimi, düşük sensör maliyeti ve geniş kapsama alanı sunan bir iletişim teknolojisi olan dar bant nesnelerin interneti, etkin spektrum kullanımıyla yüksek kapsama sağlamasının yanı sıra mevcut IoT teknolojilerine göre hücre başına daha fazla terminali de destekliyor. Dar bant nesnelerin interneti teknolojisinin en önemli getirisi ise şu anda maksimum 5 yıl olan pil ömrünü 10 yıla kadar çıkartarak ciddi bir maliyet tasarrufu sağlayacak olması. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.