22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

YILDIZ’DAN ÇOCUKLARA: KENDİNİZE BOL BOL SÖZCÜK BİRİKTİRİN

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Çocuklara Kitap Söyleşileri” etkinliğine konuk olan yazar Halime Yıldız, öğrencilere “Kendinize bol bol sözcük biriktirin.

Yıldız’dan Çocuklara: Kendinize Bol Bol Sözcük Biriktirin

10 Mart 2017 Cuma 12:28

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Çocuklara Kitap Söyleşileri” etkinliğine konuk olan yazar Halime Yıldız, öğrencilere “Kendinize bol bol sözcük biriktirin. Çünkü ne kadar çok sözcüğünüz olursa, kendinizi o kadar iyi ifade edebilirsiniz” diyerek önerilerde bulundu. 

Nilüfer Belediyesi düzenlediği “Çocuklara Kitap Söyleşileri” ile çocukları hem kitap hem de yazarıyla buluşturmaya devam ediyor. 

Nilüfer Belediyesi tarafından kendilerine armağan edilen Sudanya Gezegeni ve Şehzadenin Sırrı kitaplarını okuyan ilkokul öğrencileri, kitabın yazarı olan Halime Yıldız’ın katılımı  ile düzenlenen söyleşide buluştu. Sabah saatlerinde Nâzım Hikmet Kültürevi’nde ve öğleden sonra da Nilüfer Belediyesi Üçevler Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen “Çocuklara Kitap Söyleşileri”ne, 7 okuldan toplam 370 öğrenci katıldı. Öğrencilerle Şehzadenin Sırrı ve Sudanya Gezegeni üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştiren yazar Halime Yıldız, çocukların merak ettiği soruları da yanıtladı. Yıldız, çocuklara sözcüklerin önemini vurgulayan masal ve hikayeler de anlattı.

“SÖZCÜKLERİNİZ VARSA ZENGİNSİNİZ”
Öğrencilere, yeni sözcükler öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan yazar Halime Yıldız, “Ben de sözcük toplamaya küçüklüğümde başladım. Sözlükleri okur, anlamını öğrenir ve biriktirirdim. Sözcükler bedava olduğu için rahat rahat kullanabiliyoruz. Ancak sözcüklerin anlamına bakmadan kullanılması son derece sakıncalı” dedi.

Sözcüklerin, okuyan, yazan ve yaşayan her insan için birinci derece önemi olduğunu kaydeden Yıldız, “Özellikle güzel sözcüklerin ayrı bir kıymeti var. Çünkü bir insana güzel bir sözcük söylediğiniz ya da güzel sözcüklerden oluşan bir cümle kurduğunuz zaman, o insan kendini iyi hisseder. Kötü sözcükleri duyduğunda da enerjisi düşer, kendini kötü hisseder. O zaman gün içinde güzel sözcükler kullanalım, kendimizi güzel hissedelim. Ne kadar çok sözcüğümüz varsa, kendimizi de o kadar güzel ifade edebiliriz. İfade önemli. Hatta kendinizi yanlış ifade ettiğinizde, hayatınız bile kararabilir” şeklinde konuştu.

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre ilkokulu bitiren bir çocuğun kullandığı ortalama sözcük sayısının 2 bin olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bizim ülkemizde de ilkokulu bitiren bir öğrenci, 500 sözcük kullanıyor. Her gün beş sözcük öğrenirsek, bir yılda 1825 sözcük öğrenmiş oluruz. Böylece dünya ortalamasına yaklaşmış oluruz. Bunu yapabiliriz. Kendimize kumbaralar yaparak ezberlediğimiz ve kullanacağımız sözcükleri kağıda yazıp kumbaraya atalım ve o sözcükleri hayatımızda kullanalım. Bu etkinliği yapmalısınız. Sözcüklere bakın, okuyun, anlamlarını öğrenin ve doğruluğundan emin olun. Çünkü sözcükleriniz varsa, malzemeniz bol ve zenginsinizdir. Sözcüklerle kendinizi anlatacaksınız, sınavlara gireceksiniz, sorular çözeceksiniz” ifadelerini kullandı.

“SÖZCÜKLERLE ARKADAŞLIK EDİYORUM”
Sözcüklerin çok büyük bir enerjisi olduğunu söyleyen Yıldız, “Sözcüklerin enerjisi suyun moleküler yapısını bile bozabiliyor. Olumsuz şeyler söylediğinizde suyun yapısı bile değişebiliyorsa ve insan vücudunun da büyük bir oranı sudan oluşuyorsa, kötü sözcükler bizim vücudumuzdaki suyu da bozar. Dolayısıyla sağlığımız da bozulur. O yüzden sözcüklere çok dikkat etmeliyiz. Ben, sözcüklerle arkadaşlık ve yolculuk ediyorum. Sözcükleri biriktiriyor daha sonra masal, öykü, şiir ve düşünce yazısı yazıyorum. Sözcükler parayla satılsaydı, en güzel sözcükler belki çok pahalı olurdu. Sözcükler bedava olduğu için bol bol alalım ve güzel şeyler anlatalım, yazalım” dedi.

Etkinliğin sonunda yazar Halime Yıldız, kitaplarını öğrenciler için imzaladı. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala da Başkan Mustafa Bozbey adına Yıldız’a  teşekkür etti. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.