ZEYTİNCİLERDEN 500 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ
Türkiye’de iki yıldır ihracat artış rekortmeni olan Zeytincilik sektöründe en fazla kutulu/ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar ödüllerine kavuştu.
15 Mart 2018 Perşembe 16:51
ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ İHRACATTA 500 MİLYON DOLARLIK HEDEF KOYDU
Türkiye’de iki yıldır ihracat artış rekortmeni olan Zeytincilik sektöründe en fazla kutulu/ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar ödüllerine kavuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen ödül töreninde, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyeleri arasında ambalajlı zeytin ve zeytinyağı kategorilerinde ilk 10 firmaya ödül verildi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Zeytincilik sektörünün 2018 yılı ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunu dile getirdi.
500 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ
Ödül Töreni’nde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Türkiye’nin 2017-2018 sezonunda 455 bin ton sofralık zeytin, 287 bin ton düzeylerinde de zeytinyağı üretimi beklediğini 2018 yılında zeytin ve zeytinyağında 500 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.
1 Kasım 2017’de başlayan 2017/2018 dönemi zeytinyağı ihracatının ilk 4 aylık dönemde, 35 bin 245 ton ürün karşılığında 143 milyon dolara ulaştığını anlatan Er, “2016/2017 sezonunun aynı dönemi ile karşılaştırıldığında zeytinyağı ihracatımız, miktar bazında yüzde 118, değerde ise yüzde 153 artış gösterdi. Sofralık zeytin ihracatımız ise, 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle 28 bin ton karşılığında 57 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
TÜRKİYE 120 ÜLKENİN YEMEKLERİNE LEZZET KATTI
2016/17 sezonunda Türkiye genelinde toplam 120 ülkeye ve 3 serbest bölgeye zeytinyağı ihracatı yapıldığı bilgisini veren Er, İspanya, ABD, İtalya, S.Arabistan, Fildişi Sahili, Japonya, İran, Fas, Avustralya ve Almanya’nın öne çıkan ülkeler olduğunun altını çizdi.
12 BİN TON KUTULU/AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI İHRAÇ EDİLDİ
Türkiye’nin 2016/17 sezonunda 29.512 tonu dökme, 3.149 tonu varilli, 11.795 tonu ise kutulu/ambalajlı zeytinyağı ihraç ettiğini dile getiren EZZİB Başkanı Er, “Geçtiğimiz sezon toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 26'sının kutulu olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz sezonlarda ambalajlı zeytinyağı üretimimiz 25 bin tonu aşmıştı. Biz, Birlik Yönetim Kurulu olarak dökme ve varilli yağ ihracatının yasaklama gibi bir görüşe sahip değiliz. Ticari şartlar neyi gerektiriyorsa, o yönde hareket edilmelidir. Ancak, Ambalajlı ürün ihracatımızın toplam ihracat içerisindeki payının artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında. Sadece ambalajlı ihracat yapan üyelerimizi ödüllendirdiğimiz bu ödül törenimizin, ihracatçı firmalarımızı özendirmek konusunda ufak da olsa bir katkısı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
REKOLTENİN EN AZ YARISININ İHRAÇ EDİLMESİ GEREKİYOR
Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 2 litrenin altında olduğunun altını çizen EZZİB Başkanı Er şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytinyağı rekolte miktarının üreticilerimiz, tüccar ve ihracatçılarımız ve ülkemiz adına en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi 130-140 bin ton düzeyinde. Bu tüketimi bugünden yarına iki katına çıkaramayacağımıza göre, rekoltenin en az yarısının ihraç edilmesi gerekiyor. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı olarak öncelikli hedefimiz, Türkiye'de en az 500 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan, 41 ilimizde üretimi yapılan zeytin ve zeytinyağımızın daha fazla oranda ambalajlı olarak ihraç edilmesidir. Son 3 yılda, ülkemizdeki düşük rekolte ve diğer üretici ülkelere göre yüksek seyreden hammadde fiyatları nedeniyle 4 yıl öncesinde 25 bin tonun üzerinde olan ambalajlı zeytinyağı ihracatımız geçen yıl 11.800 tona kadar geriledi. Yurtdışındaki marketlerdeki Türk markalarına ait raflarımızı maalesef son 3 yılda önemli ölçüde rakiplerimize kaybettik. Devletimizce zeytin ve zeytinyağı ihracatına sağlanan destekler iki katına çıkartılır, sofralık zeytin üreticimize 50 kuruş, zeytinyağı üreticimize 2.5 TL prim verilir ve üretim maliyetlerindeki dezavantajlar ortadan kaldırılırsa rekolte artışı ile birlikte kutulu zeytinyağı ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payı artacaktır. Bu sayede üreticimiz emeğinin karşılığını alacaktır.” // EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.