• BIST 10065.83
  • Altın 2883.89
  • Dolar 34.1471
  • Euro 38.0345
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak Ege’de Anılacak

Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak Ege’de Anılacak
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm ve Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenleyeceği “Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak Anma Toplantısı” 2 Aralık 2016 Cuma günü saat 10.00’da Ege Üniversitesi Fen Fakü

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm ve Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin  düzenleyeceği “Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak Anma Toplantısı” 2 Aralık 2016 Cuma günü saat 10.00’da Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Abdullah Kızılırmak Dersliğinde gerçekleşecek. 

Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak anma video gösterimi ile başlayacak olan programda Prof. Dr. Melek Göregenli “Meslektaşlık Bilinci ve Bilimsel Topluluk Olma Sorumluluğu” üzerine konuşma yapacak.

PROF. DR. ABDULLAH KIZILIRMAK KİMDİR ?
Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde 1925 yılında doğan  Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Matematik - Astronomi bölümünde lisansını tamamladı. 1957 yılında Astronomi Bölümü'nde doktorasını yaptı.

1952 yılında  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Astronomi Asistanlığı görevine başlayan Prof. Dr. Kızılırmak,  1960 yılında doçent oldu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'ne atanan Prof. Dr. Kızılırmak,   Ege Üniversitesi'ne atandığı yıl burada Astronomi Kürsüsü'nü ve Ege Üniversitesi Gözlemevi'ni kurdu.1966 yılında profesör unvanı aldı ve bölüm başkanlığı görevine başladı. Bu görevini yerine getirdiği süreçte 1975 - 1976 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kurucu Dekanlığını yaptı.1976 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'ne dekan olarak döndü ve iki dönem boyunca bu görevini sürdürdü. Henüz dekanlık görevi devam ederken zamanın askeri yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırılan Kızılırmak, sağlık sorunlarının artması ile 4 Aralık 1983 tarihinde vefat etti. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nde astronomi kürsüsünün ve Ege Üniversitesi Gözlemevi'nin kurucusu ve  Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi'nin kurucu dekanıdır. Abdullah Kızılırmak gerek bilim çevresinde gerekse sosyal çevresinde Türkçe hassasiyeti ile de tanındı. Bu hassasiyet ve Türkçe ‘ye verdiği önem Türk astronomi camiasına birçok Türkçe terim kazandırdı. Ölümünden 13 yıl sonra TÜBİTAK Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.7 Aralık 2011 tarihinde Bornova Belediye Meclisi'nde oy birliği ile alınan kararla, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ndeki çok amaçlı salona adı verildi. Abdullah Kızılırmak 10 ulusal, 15 uluslararası olmak üzere 25 bilimsel makale yayınladı ve bu makaleler 62 atıf aldı. 5 kitap ve bir de gök atlası yayınladı. Yurt içinde yaptığı çalışmaların yanı sıra, yurt dışında Heidelberg, Edinburg ve Bamberg gözlemevlerinde, Virginia Üniversitesi'nde ve Carl Zeiss firmasında çeşitli sürelerle çalışmalar yürüttü. Türkçe’ye verdiği önem sayesinde birçok astronomi terimini Türkçe'ye kazandırdı ve 1969 yılında Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak Gökbilim Terimleri Sözlüğü’nü yayınladı. / EGE  BASIN GRUBU // Ahmet Görmez-Ayşe Soykıray

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894