• BIST 10029.73
  • Altın 2900.235
  • Dolar 34.1216
  • Euro 38.1028
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 21 °C

Sanat Eserlerinin Üretim Süreci Aslında Bir Hakikat Arayışıdır

Sanat Eserlerinin Üretim Süreci Aslında Bir Hakikat Arayışıdır
Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi(EKAM)'nde İzmir'li kadın şair Asuman Susam'ın katılımıyla ''Şiir ve Hakikat'' isimli bir söyleşi düzenlendi.

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi(EKAM)'nde İzmir'li kadın şair Asuman Susam'ın katılımıyla ''Şiir ve Hakikat'' isimli bir söyleşi düzenlendi.

Ege Üniversitesi EKAM Binası  Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşi de açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Konca Yumlu, 3 yıldır başkanlığını yürüttüğü, 1996 yılında kurulan ve 20. yılını kutlayan EKAM'ın uzun bir aradan sonra restore edilen binasında bu yılın ilk etkinliğini düzenlemekten ve Asuman Susam'ı burada ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

Hakikat meselesine şair kimliğiyle bakacağını ifade eden  Susam, "Ben hakikat meselesine şair kadın kimliğimle bakmaya çalışacağım. Hakikat dediğimiz her  şeyin şiirle doğrudan ilişkisi, aslında sanat eserlerinin üretim sürecinin kendisinin bir hakikat arayışı olmasından kaynaklanıyor. Bizim dünyayla ve şeylerle her temas etme halimizin, her karşılaşmanın bir hakikat arayışı olduğunu düşünerek meseleye yaklaşmak gerekiyor. Dolayısıyla benim şiirle kurduğum ilişki aslında doğrudan doğruya hakikat ile kurduğum ilişki anlamına geliyor. Mutlak olanı değişmez olanı ararken  ve orda o mutlak olanın içindeki doğruyu araştırırken ki halimiz içerisinde biz nerde duruyorsak bakış açımız perspektifimiz ona göre şekilleniyor. Bir çiçekten  bir taşa, gökyüzüne  yada karşımızdakiyle göz teması kurduğumuz andan itibaren beden bedene ve ruh ruha yaptığımız bütün karşılaşmalar aslında birer hakikat okuması olarak karşımıza çıkıyor. Bu hakikat okumasının benim özne olarak kendi kimlik inşamda kendimi oluşturma hali içerisinde yansıdığı en temel verimin şiir olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Kitaplarında ve şiirlerindeki kendini arayış üzerinden kimlik kavramı hakkında konuşan Asuman Susam, "Çünkü bu oluş meselesi de ben kimim sorusuyla yürüyen bir şeydir. Ve 'ben kimim?' sorusu aslında bir kere sorulup bir kerede yanıt verilecek bir şey değildir. Anne kimliğimizle, kadın kimliğimizle dost ve arkadaş kimliğimizle ben kimim sorusuna her bulunduğumuz yerden, açımız her seferinde değişirken başka başka yanıtlar icat ediyoruz. İcat ediyoruz ama bunu uydurmuyoruz. Bulunduğumuz mevki, karşılaştığımız insanlara, etkileşim içinde bulunduğumuz hayata göre biz bunu bazen yıkıp yeniden icat ediyoruz bazen de var olanı o akışın içerisinde sürekliliğin içerisinde değiştiriyoruz" diye konuştu.

Son yazdığı şiiri “Yalancı Tarih”i okuyup salondan büyük beğeni topladıktan sonra dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Susam, EKAM ile dayanışma içerisinde olacağının ve çalışmalarını destekleyeceğinin altını çizdi. Söyleşinin bitiminde Prof. Dr. Konca Yumlu tarafından, EKAM adına Asuman Susam’a bir de “Teşekkür Belgesi” verildi.(MK/YT-OK) // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894