SİZ BÜYÜMEYİN, BEBEĞİNİZ BÜYÜSÜN
Sağlıklı bir doğum için hamilelik boyunca en fazla 10 kilo alınması gerektiğini belirten KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Yasemin YAKUT, anne adaylarının bu süreçte nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatıyor.
Gebelik takibinde bebeğin ölçümleri ve tetkiklerinin yanı sıra annenin kilo artışı da çok önemlidir. Daha sağlıklı bebek doğurmak, iyi nesiller yetiştirmek için dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Ancak bu durum gebenin iki kişilik beslenmesi anlamına gelmez. Genelde annenin ayda 1 kilo alması, 9 ay 9 kilo en fazla 10 kilo ile doğuma gidilmesi planlanır. Anne adayının fazla kilo alması estetik bir kaygı değildir. Aslında estetikte önemlidir. Ancak bu limitin aşıldığı durumlarda bebek ve anne için sorunlar yaşanabilir. Örneğin annede gebeliğe bağlı şeker hastalığı, tansiyon yükselmesi ile seyreden ve gebelik toksemiside denilen preaklampsi gibi durumlar yaşanabilir. Bebeğin aşırı kilolu olması da, doğumda travmaya maruz kalmasına neden olabilir. Sonuçta sağlıklı bir bebek sağlıklı bir gebelik sonucu doğacaktır. İşte gebelikte annenin doğru beslenmesi kendisi kadar bebeği içinde önemlidir.
Bazı gebelerde ilk 3 ayda gebeliğe bağlı kanda yükselen hormonlardan dolayı bulantı ve kusma olabilir. Bu dönemde kilo artışı olmayabilir, hatta kilo kaybı bile gözlenebilir. Bu bebeği olumsuz etkilemez. Çünkü ilk 3 ayda bebeğin gelişimi için en önemli faktör anne babasından aldığı genetik özelliklerdir.
Bulantı ve kusmaların olduğu ilk 3 ayda azar azar ve sık sık yemek gerekir. Gebe ailesi tarafından yemek yemesi için gereksiz zorlanmamalıdır. Canı ne isterse onu tüketmelidir. Tuzlu sarı leblebi, tuzlu kraker, yağsız peynirli tost, dondurma ve zencefil bulantıyı baskılar. Genelde sıvılar mide bulandırırken sade gazoz, soda iyi gelir.
Gebelikle beraber oluşan şeker hastalığı (Gestasyonel Diyabet) gibi özel durumların dışında gebelikte diyet yapılmaz. Genel olarak karbonhidrat kısıtlı,protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Böylece anne kilo almaz, bebek büyür.
Kontrolsüz kilo alımı gebelikte hipertansiyon, şeker hastalığı ve doğumda zorluk çıkaracağı için hekim tarafından anne adayının kilo izlemi titizlikle yapılır.
Bebeğin, beyin, kas ve kemik gelişimi için protein içeren besin kaynağı gerekir. Bu gruptaki yiyecekler; et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, kuru baklagiller.
Kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, protein, A vitamini içeren süt ve yoğurt grubu tüketmek gerekir.
Gebelikte sıkça görülen kabızlığı gidermek için sebze ve meyve tüketmek gerekir. Vücuda enerji sağlayan karbonhidrat ise tahıl grubu besinlerde alınır. Yağlar ise A ve C vitamini içerir ve yine vücuda enerji verir.
Börek, çörek, tatlı,kremalı pastalardan mümkün oldukça uzak durmak gerekir. Tatlı ihtiyacında kontrollü olarak sütlü tatlılar ve çikolata tercih edebilir. Ekmek tercihi tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi tahılı bol doyurganlığı yüksek ekmek tercih edilmeldir.
Ara öğünlerede B vitamininden zengin kuruyemiş ve kurutulmuş meyvalar atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Tuzsuz ve kavrulmamış olan yemişler tercih edilmelidir. Karışık değil her seferde tek çeşit yemek daha doğru olacaktır.
Yemek pişirilirken konulan tuz yeterli olmalı ayrıca sofrada tabağa tuz eklememek gerekir.
Gece kalkıp buzdolabına koşan gebelerden olmamak lazım. Hatta akşam 8 den sonra ağır yemek yenmemeli, bu satten sonra açlık hissinde süt, yoğut, az şekerli meyvalar ile bastırılmalı, geçiştirilmelidir. Bu arada yoğurdun kaymağı folik asit açısından çok zengindir ve ilk 3 ayda folik asit bebek için olmazsa olmazlar listesindedir ve mutlaka tablet olarakta gebeye destek verilir.
Ana hatları ile gebelikte beslenme anlatığım gibi olmakla beraber gebe kaldığınız kilo göz önüne alınarak size kişiye özel önerilerde doktorunuz tarfından listelenecektir.
Bebeğimizin anne karnında büyümesi, bedensel, zihinsel yönden gelişmesi için gebeliğiniz süresince Kadın Doğum doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın önerilerine kulak verin, “şehir efsanelerinden” uzak durun./ EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.