• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Su İçmenin Faydaları

Su İçmenin Faydaları
Günlük su ihtiyacınızı karşılama konusunda yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız sıvı alımınızı artırmak ve suyun faydalarından yararlanmak için bazı ipuçlarını takip edebilirsiniz

Su İçmenin Faydaları

Günlük su ihtiyacınızı karşılama konusunda yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız sıvı alımınızı artırmak ve suyun faydalarından yararlanmak için bazı ipuçlarını takip edebilirsiniz:

Su, vücut ağırlığınızın çoğunu oluşturur, birçok önemli işlevde yer alır ve yaşamımız için kritik önemde bir içecektir. Vücudunuzdaki atıkları dışarı atmayı, vücut sıcaklığınızı düzenlemeyi ve beyninizin çalışmasına yardımcı olmayı sağlayan su içmenin faydaları sadece bunlarla da sınırlı değildir. Suyunuzun çoğunu içeceğin kendisinden alırsınız, ancak yiyecekler de günlük su alımınıza küçük bir miktar katkıda bulunur. Suyun sağlığınız için gerekli olduğunu sık sık duyarsınız, peki ama neden? Bu yazımızda bol su içmenin faydalarını ele alacağız ve su içmenin faydaları nelerdir, tek tek değineceğiz.

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

1. Su İçmek Vücut Sıvı Dengesini Korumaya Yardımcı Olur

Vücudunuz yaklaşık %60 sudan oluşur. Bu vücut sıvılarının işlevleri arasında sindirim, emilim, dolaşım, tükürük oluşumu, besinlerin taşınması ve vücut sıcaklığının korunması yer alır. Sıvılarınız azaldığında, beyin vücudun susuzluk mekanizmasını tetikler. Bu tarz durumlarda vücudunuzun size gönderdiği bu ipuçlarını dinlemeli ve kendinize bir bardak su koymalısınız. Özellikle aç karnına su içmenin faydaları, susuzluktan dolayı gelebilecek bu tarz durumların oluşmasını büyük ölçüde engeller.

2. Kalori Kontrolüne Yardımcı Olabilir

Diyet yapanlar yıllardır kilo verme stratejisi olarak bol bol su içiyorlar. Suyun kilo kaybı üzerinde sihirli bir etkisi olmasa da, onu daha yüksek kalorili içeceklerle değiştirmek kesinlikle yardımcı olur. Kilo vermede işe yarayan şey, kalorili bir içecek yerine su veya kalorisiz bir içecek seçmeniz veya daha sağlıklı, daha tok tutan ve kalori alımını azaltmanıza yardımcı olan su açısından zengin gıdalardan daha yüksek bir diyet yemenizdir. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler daha büyük görünme eğilimindedir, daha yüksek hacimleri daha fazla çiğneme gerektirir ve vücut tarafından daha yavaş emilir, bu da kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Su açısından zengin yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, et suyu bazlı çorbalar, yulaf ezmesi ve fasulye bulunur. Bununla birlikte özellikle limonlu su içmenin faydalarına baktığımızda kilo vermede destekleyici bir rol oynadığını söylemek mümkündür.

3. Kaslara Enerji Verilmesine Yardımcı Olur

Sıvı ve elektrolit dengesini korumayan hücreler büzülür ve bu da kas yorgunluğuna neden olabilir. as hücrelerinde yeterli sıvı olmadığında onlar da iyi çalışmaz ve performans düşebilir. Düzenli su içmenin faydaları arasında egzersiz süreçleriniz de yer alır. Egzersiz yaparken yeterince sıvı içmek önemlidir. Fiziksel aktivite öncesinde ve sırasında sıvı alımı için genelgeçer kurallara uymak da oldukça önemlidir. Bu kurallara göre kişiler, egzersizden yaklaşık iki saat önce yaklaşık 500 ml su tüketmelidir. Egzersiz sırasında ise suyu erken içmeye başlamak ve terlemeyle kaybedilen sıvıları yerine koymak için düzenli aralıklarla su içmek tavsiye edilir.

4. Cildin İyi Görünmesini Sağlar

Cildiniz bol miktarda su içerir ve aşırı sıvı kaybını önlemek için koruyucu bir bariyer görevi görür. Ancak aşırı hidrasyonun kırışıklıkları veya ince çizgileri silmesini de beklememek gerekir. Dehidrasyon, cildinizin daha kuru ve kırışık görünmesine neden olur, bu da uygun hidrasyonla iyileştirilebilir. Yeterince su içtiğinizde böbrekler kontrolü ele alır ve fazla sıvıyı dışarı atar. Ayrıca nemi içeride tutmak için fiziksel bir bariyer oluşturan nemlendirici kullanarak nemi cildinize kilitlemeye de yardımcı olabilirsiniz.

5. Böbreklerinizin Düzgün Çalışmasına Destek Olur

Vücut sıvıları, atık ürünleri hücrelerin içine ve dışına taşır. Vücuttaki ana toksin, idrarla atılmak üzere böbreklerden geçebilen suda çözünür bir atık olan kan üre nitrojenidir. Böbrekleriniz, sıvı alımınız yeterli olduğu sürece vücudunuzu toksinlerden arındırmak ve atmak için harika bir iş çıkarır. Yeterince sıvı aldığınızda idrar serbestçe akar, açık renklidir ve kokusuzdur. Vücudunuz yeterli sıvı almadığında idrar konsantrasyonu, rengi ve kokusu artar çünkü böbrekler vücut fonksiyonları için ekstra sıvı tutar. Kronik olarak çok az su içerseniz, özellikle sıcak iklimlerde böbrek taşı riskiniz daha yüksek olabilir, bu nedenle de günde 3 litre su içmenin faydalarından yararlanabilmek için yeterli sıvı alımına ekstra dikkat etmek gerekir.

6. Normal Bağırsak Fonksiyonunun Sürdürülmesine Yardımcı Olur

Yeterli hidrasyon, gastrointestinal yolunuz boyunca akan atıkları tutar ve kabızlığı önler. Yeterince sıvı almadığınızda bağırsaklarınız, hidrasyonu sürdürmek için dışkıdan su çeker ve sonuç kabızlıkla sonuçlanır. Yeterli sıvı ve lif mükemmel bir kombinasyondur, çünkü sıvı lifi pompalar ve bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için bir süpürge gibi davranır. Kabızlıkla karşılaştığınızda suyunuzu ılık içebilir ve ılık su içmenin faydalarını gözlemleyebilirsiniz.

Günlük Su İhtiyacını Karşılamak İçin...

Eğer günlük su ihtiyacınızı karşılama konusunda yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız sıvı alımınızı artırmak ve suyun faydalarından yararlanmak için bazı ipuçlarını takip edebilirsiniz:

  • Her atıştırmalık ve yemekle birlikte bir bardak su alın.
  • Su içmeyi daha keyifli hale getirmek için tarçınlı, limonlu, naneli ya da salatalıklı su hazırlayarak tadını güzelleştirebilirsiniz.
  • Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzelerin yüksek su içeriği, hidrasyonunuza katkıda bulunacak ve bu bağlamda sıvı alımımızın yaklaşık %20'si yiyeceklerden gelecektir.
  • Arabanızda, çalışma masanızda veya çantanızda daima bir şişe su bulundurun.
  • Su tüketimini teşvik etmek için sizi motive eden bir tasarıma sahip, en az 1 litrelik bir suluk satın alın.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894