• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 15 °C

Türkiye E-İhracat Üssü Haline Gelebilir

Türkiye E-İhracat Üssü Haline Gelebilir
Türkiye’deki şirketlerin yurtdışında yeni pazar arayışları, e-ihracat konusunun sürekli olarak sıcak bir gündem

Türkiye’deki şirketlerin yurtdışında yeni pazar arayışları, e-ihracat konusunun sürekli olarak sıcak bir gündem maddesi olarak kalmasını sağlıyor. Türkiye'nin e-ihracat uzmanı B2CDirect’in CEO’su Yusuf İbili, yakın bölgemizdeki ülkelerin e-ihracat anlamında önemli fırsatlar sunduğunun ve ciddi bir potansiyel barındırdığının altını çiziyor.

E-ticaretin gelişmesi ve uluslararası pazarların daha kolay ulaşılabilir olmasıyla birlikte e-ihracat şirketler için giderek artan bir önem sahip olmaya başladı. Yurtiçinde ekonomik anlamda yaşanan gelişmelerin de şirketleri yeni pazar arayışlarına yönlendirmesi, e-ihracat konusunun iş dünyasının en sıcak gündem konularından biri haline gelmesini sağladı. Türkiye'nin e-ihracat uzmanı B2CDirect’in CEO’su Yusuf İbili, yakın bölgemizdeki ülkelerde e-ihracatın en yüksek potansiyel barındırdığı alanları şu şekilde sıralıyor: “Bölge ülkelere baktığımızda hazır giyim, moda ve kozmetik ürünlerinin e-ihracat anlamında en yüksek potansiyeli barındırdığını görüyoruz. Ancak bunun yanı sıra ülkeden ülkeye değişmekle birlikte farklı sektörlerde çok farklı fırsatların da bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle e-ihracat yapmaya hazırlanan şirketlere B2CDirect olarak kapsamlı çözümler sunarak başarı yolunda hızlı adımlar atmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi olmayan dış ticaret verilerine göre, 2017’de ihracat 2016 yılına göre %10,22 artarak 142,5 Milyar dolardan 157,9 milyar Dolara çıkmış bulunuyor. Türkiye’nin e-ihracat işlem hacmi ise 2016 yılında 400 milyon Dolar olarak belirlenmiş. Türkiye’nin toplam ihracatı içinde e-ihracatının sahip olduğu oran ise bugün itibariyle %0,3 seviyesinde seyrediyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bu pay %10’a çıkmakta, bir diğer ifadeyle Türkiye’ye göre 30 kat daha fazla bir seviyede bulunmaktadır.

B2CDirect’in CEO’su Yusuf İbili, “Türkiye’nin yer aldığı ‘soft products’ yani ihracat edilen malın direkt son kullanıcıya ulaşabilmesini tanımlayan grupta, bu kategori içinde yer alan ülkelerin e-ihracatının ihracat içerisindeki payı %30’a kadar çıkmaktadır. Bu da yine Türkiye’ye göre 100 kat daha fazladır. Tüm bunların sonucunda, ticareti kolaylaştırma ve bilinçlendirme sayesinde Türkiye’nin %0,3’lük e-ihracat hacmi, büyük bir ivmeyle çok yüksek hacimlere ulaştırılabilir,” diyor.

TÜRKİYE’NİN YAKIN ÇEVRESİNDE E-İHRACAT POTANSİYELİ EN YÜKSEK PAZARLAR

Türkiye’nin gerek bölgesel konumu, gerekse ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli bir pozisyona sahip olduğuna dikkat çeken Yusuf İbili, “Türkiye’nin dinamik özellikleri, üretimi ve altyapısı düşünüldüğünde sınır ötesi online satış rakamlarının henüz arzu edilen seviyede olmasa da KOBİ’lerin ve bireysel girişimcilerin desteklenmesiyle bir e-ihracat üssü haline gelebilir. Bu nedenle Türkiye’deki şirketeler özellikle e-ihracat anlamında önemli bir potansiyel içeren ülkelere odaklanabilirler,” diyor. B2CDirect CEO’su Yusuf İbili, bu ülkeler arasında başlıcalarını şu şekilde sıralıyor:

Rusya: Türkiye’nin yakın çevresindeki ihracat potansiyeli yüksek olan pazarlara baktığımızda Rusya oldukça önemli sonuçlar vermektedir. İthalata bağımlı yanı başımızdaki Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biridir. 2017’de e-ticaret hacmi 27 milyar dolara ulaşmıştır. Rusya’da yapılan online alışverişlerin her 3 tanesinden 1’i sınır ötesinden yapılmaktadır. Aylık 1000 Euro altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaması, Rusların sınır ötesinden alışveriş yapmasını cazip hale getirmiştir.

Azerbaycan: Azerbaycan pazarına baktığımızda, ülkede büyük e-ticaret sitelerinin olmaması tüketicileri yurtdışı alışveriş sitelerine yönlendiren en büyük etken olmaktadır. Aylık 1000 Doların altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaması, Azerbaycan’a e-ihracat yapmak isteyen ülkeler için büyük bir fırsattır. Bu niş pazardaki fırsatları değerlendirerek iyi kurgulanmış bir e-ticaret sitesiyle Azerbaycan pazarına adım atmak şirketler açısından önemli fırsatları da beraberinde getirebilir.

Gürcistan: Sınır komşumuz Gürcistan’a bakacak olursak, en fazla ihracat yapan ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Gürcistan’a yapılan toplam ihracatın %17’si Türkiye’ye aittir. Özellikle hazır giyim ve moda ürünleri ile tüketim malları ülkenin en fazla ihtiyaç duyduğu ithalat ürünleridir. Bu durum Gürcistan pazarına giriş yapacak firmalar için önem taşımaktadır.

Ukrayna: Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından olan Ukrayna’ya baktığımızda e-ticaret hacminin hızla artarak 2018 yılında 2,7 milyardan 7 milyar Euro’ya çıkacağının öngörüldüğünü söyleyebiliriz. Günlük 150 Euro altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Ukraynalı tüketiciler arasında sınır ötesi online alışverişin popülaritesini hızla artırmaktadır. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894