Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, 2002 yılında 3,2 milyar lira seviyesinde olan tarımsal ürün ihracatının 2015 itibarıyla 16,8 milyar liraya yükseldiğini belirtti.
Tarım ve hayvancılık sektöründe Avrupa'nın önde gelen fuarları arasında yer alan 12. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, İzmir'de açıldı.
Daniş açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarımın geçmişten bugüne gelen kültürel bir miras olmanın ötesine geçerek, ciddi katma değer ve istihdam oluşturan ekonomik ve stratejik bir sektör haline geldiğini söyledi.
Türkiye'de 24 milyon hektarlık tarımsal alanda 115 milyon ton bitkisel, 24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştirildiğini dile getiren Daniş, "2005 yılından itibaren tarımsal hasıla bakımından Avrupa'da birinci sıradayız. Dünya genelinde ise ilk 10 içinde yer alıyoruz. 2015 yılı gayri safi yurt içi tarımsal hasıla 147,2 milyar lira (hayvancılığın payı 45,5 milyar lira, yüzde 31) olarak gerçekleşti. 2002 yılında 3,2 milyar lira olan tarımsal ihracatımız, 2015 yılı itibarıyla 16,8 milyar liraya yükseldi. 2002'den bu yana tarıma 90 milyar liradan fazla nakit destek verdik. Sadece hayvancılığa 20 milyar liradan fazla destek sağladık." dedi.
Daniş, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını, bu kapsamda Milli Tarım Projesi'ni hayata geçirdiklerini söyledi.
"Gençlerimizi kırsalda tutmak ve tarıma yönlendirmek amacıyla çalışmalarımız var"
Kırsal kalkınma konusunu çok önemsediklerini ifade eden Daniş, şöyle devam etti: "IPARD kapsamında verilen desteklerde de gençlere pozitif ayrımcılık söz konusu. Projelerin değerlendirilme aşamasında ilave 10 puan veriliyor. Diğer taraftan gençlerimizi kırsalda tutmak ve tarıma yönlendirmek amacıyla Genç Çiftçi Projesini oluşturduk. Toplamda 450 milyon liralık bu projede 18-41 yaş aralığındaki 15 bin genç çiftçimizin her birine 30 biner lira değerinde hibe desteği verdik. Yine bu proje kapsamında bugüne kadar 42 bin 500 büyükbaş, 65 bin küçükbaş hayvan dağıtımını gerçekleştirdik. Tüm bu desteklere 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ve Milli Tarım Projesi kapsamında devam edeceğiz, ancak üreticimizin de artık sadece üretimle değil paketleme, boylama, işleme gibi ürüne katma değer kazandıran faaliyetlere yönelmesi gerektiğine inanıyorum. Diğer taraftan pazarın istediği ürünün ya da çeşidin üretilmesi de çok önemli. Buna yönelik olarak bakanlığımızda Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu kuruldu."
Daniş, süt üreticilerine destek olma noktasında Et ve Süt Kurumunun fazla sütü alarak, süt tozuna çevirdiğini hatırlattı, süt alımlarına devam edileceğini söyledi.
"Teknoloji tarımsal performansı artırdı"
Avrupa Tarım Makine Sanayicileri Birliği Başkanı Richard Markwell de Türkiye'de tarımsal üretimde kaydedilen artışın makineleşmeyi beraberinde getirdiğini, modern teknolojinin kullanılmasıyla da tarımsal alanda performansın yükseldiğini belirtti.
Markwell, traktör firmalarının Türkiye'de yatırımlar yaptığına ve burada üretilen traktörlerin ihraç edildiğine dikkati çekerek Türkiye'nin göz dolduran başarı hikâyesinin devam etmesi adına ortak çalışmanın önemli olduğunu söyledi.
Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan da fuarı 12'nci kez düzenlemenin onurunu yaşadıklarını, sektörün kalbinin İzmir'de attığını ifade etti.
Bu yılki fuarın ana temasının "genç çiftçiler" olduğunu belirten Tan, geçen yıl düzenlenen fuarı 250 bin kişinin ziyaret ettiğini, organizasyonun Avrupa'da ilk 4 fuar içinde olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Daniş, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve protokol üyeleri kurdeleyi keserek fuarın açılışını yaptı.
Fuar, İzmir Gaziemir'de 337 bin metrekare alanda 56 yabancı ülkenin katılımıyla düzenleniyor. 300 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuar, 22 Ocak Pazar akşamına kadar ziyarete açık olacak.
Fuar kapsamında çeşitli yarışmalar, traktör lansmanı, genç çiftçiler zirvesi gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.