Yenidoğan sünneti konusunda bilgiler veren İstinye Üniversite Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Doç. Dr. Gülay Aydın Tireli, bebeğin doğduğu ilk ayda dünyaya adaptasyon, emme problemleri, bazen yenidoğan sarılığı gibi medikal takip gerektiren sorunlar yaşayabileceğini, bu nedenle doğar doğmaz sünnet operasyonunun herhangi bir avantajının olmadığını söyledi. Doç. Dr. Tireli, “Bebeklerine erken dönemde lokal anesteziyle sünnet yaptırmayı düşünen aileler, bebeğin ilk ayının geçmesini bekleyip 5. ayının sonuna kadar sünnet operasyonunu yaptırabilir” dedi.
Sünnet, ülkemizde çocuk yaş grubunda en yaygın olarak uygulanan cerrahi girişimdir. Çoğunlukla sosyal, bazen de tıbbi gereklilikle sünnet yapılır. İstinye Üniversite Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Doç. Dr. Gülay Aydın Tireli, sünnet uygulamasının ameliyathane koşullarında bu konuda eğitimli bir hekim tarafından uygulanması gerekliliği artık tartışma konusu olmaktan çıktığını belirterek, mevzuatta yapılan değişikliklerle de bu konunun kurallarının belirlendiğini kaydetti. Doç. Dr. Tireli, yenidoğan sünnetiyle ilgili merak edilen konular hakkında şunları söyledi;
YENİDOĞAN SÜNNETİNDE İYİLEŞME DAHA HIZLI
Gözlemimize göre sünnet konusunda aileler tarafından en çok merak edilen nokta, uygun sünnet yaşının ne olduğu ve yenidoğan sünnetinin en iyisi olup olmadığıdır. Çoğunlukla ailelerin sosyal medya ve internet üzerinden elde ettikleri bilgilerle yenidoğan döneminde bebeğin ağrı duymadığı ve herhangi bir anestetik ilaca ihtiyaç olmaksızın sünnet işlemi yapılabileceği gibi bir kanaate sahip oldukları görülmektedir. Bebeklik döneminde yapılan sünnetlerde genel anestezi olmaksızın sünnetin rahatlıkla yapılabileceği ve yara iyileşmesinin hızlı, kozmetik olarak tatmin edici olduğu ve bebeklerin sünnet sonrası yara bakımının büyük çocuklara göre daha kolay olduğu bir gerçektir.
DOĞAR DOĞMAZ DEĞİL, 5 AY SONUNA KADAR…
Yenidoğan bebeğin ağrı duymadığı konusu ise bilimsel gerçeklerle örtüşmemektedir. Bebekler ağrı duyarlar ve ağrılı uyarana reaksiyon gösterirler. Bu yüzden yenidoğan dönemi sünnetleri de ‘lokal anestetik’ dediğimiz bölgesel uyuşturma sağlayan ilaçlar kullanılarak yapılmaktadır. Öte yandan bebeğin ilk ayı yeni geldiği dünyaya adaptasyon, emme problemleri, bazen yenidoğan sarılığı gibi medikal takip gerektiren sorunlarla geçebilmektedir. Bu sebeplerle bebeğin doğar doğmaz sünnet yapılması uygulamasının herhangi bir avantajı yoktur. Bebeklerine erken dönem lokal anestezi ile sünnet yaptırmak isteyen aileler, bebeğin ilk ayı geçtikten sonra 5. ayının sonuna kadar sünnet yaptırabilir. Bu aydan sonra ise bebek oldukça hareketlenmeye başladığından genel anestezi altında sünnet daha sağlıklı olmaktadır.
GENEL ANESTEZİYLE 6 YAŞA KADAR SÜNNET EDİLEBİLİR
Çocuklarda psikolojik yönden 2-6 yaş arası sünnetlerin sakıncalı olabileceği konusunda ise; uygun işlem öncesi hazırlık ve genel anestezi uygulaması sayesinde artık böyle bir sakıncalı durum söz konusu olmamaktadır. Genel anestezi ile olması koşulu ile her yaşta sünneti ailelere öneriyoruz. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.