YONCA UNU ETLİK PİLİÇLERİN SİNDİRİM SİSTEMİNE KATKI SAĞLIYOR
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak yaptığı araştırmaya göre kaba yem kaynağı olarak yonca ununun kullanılması etlik piliçlerde bezel mide, taşlık ve bağırsakların gelişimine katkıda bulunduğu ortaya çıktı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Kırkpınar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Kağan Tan, organik yonca ununun yavaş gelişen organik etlik piliçlerin karma yemlerinde kullanılmasının karkas özellikleri, nispi organ ağırlıkları, bağırsak viskozitesi (akışa karşı oluşan iç direnç), incik ve ayak renk değeri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, toplam 225 adet dişi ve erkek karışık Hubbard Red JA etlik civciv kullanıldı. Üç gruba dağıtılan civcivlere 77 günlük deneme süresi boyunca yüzde 0, yüzde 5, yüzde 10 düzeylerinde yonca unu içeren yemler verildi. Sonucunda ise kaba yem kaynağı olarak yonca ununun kullanılması etlik piliçlerde bezel mide, taşlık ve bağırsakların gelişimine katkıda bulunduğu ortaya kondu.
Araştırma sonunda deneklerin karkas ağırlığı, pankreas, bezel mide, taşlık, onikiparmak bağırsağı, ince bağırsak ve kalın bağırsak ağırlıklarında önemli farklılıklar saptandı. Sindirim organları nispi ağırlıkları açısından yonca ununun bezel mide, taşlık, ince bağırsak, kalın bağırsak ve onikiparmak bağırsağı nispi ağırlıklarını arttırdığı sonucuna ulaşıldı.
Karkas randımanı, göğüs, but, abdominal yağ, karaciğer, kalp, dalak, pankreas, kör bağırsak nispi ağırlıkları ve bağırsak viskozitesinin değişmediği kaydedildi.
Yonca ununun karkas özellikleri açısında karkas randımanı, nispi göğüs, nispi but ve nispi abdominal yağ ağırlıklarını etkilemediği fakat karkas ağırlığını düşürdüğü görüldü. Bu sonuca göre yeme katılan yonca ununun pankreası çalıştırarak daha fazla enzim salgılamasına neden olduğu, bunun da pankreas ağırlığını arttırdığı belirtildi.
Ayrıca yonca unu ilavesi, incik, parlaklık ve sarı rengi ile ayak sarı rengi etkilemezken incik kırmızılık değeri ile ayak parlaklık ve kırmızılık değerini (yüzde 5 yonca grubunda) arttırdığı gözlemlendi. Şerafettin Nayır – Enes Barut (Ege Ajans)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.